لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۸

ابراز مخالفت دولت بایدن با اشغال دوباره غزه؛ مذاکره با عباس درباره «احیای» تشکیلات خودگردان


جیک سالیوان در تل‌آویو
جیک سالیوان در تل‌آویو

مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه، ۲۴ آذر، در یک نشست خبری در تل‌آویو در پایان مذاکراتی که با سران اسرائیل در خصوص جنگ جاری این کشور با گروه افراطی حماس داشت، گفت دولت آمریکا با «اشغال دوباره غزه به دست اسرائیل برای درازمدت» موافق نیست.

پس از حملات غافلگیرانه گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل، ارتش اسرائیل از زمین و هوا، عملیاتی را برای ریشه‌کن کردن این گروه که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را تروریستی می‌دانند، آغاز کرد.

اکنون جیک سالیوان با اشاره به اینکه آمریکا اشغال دوباره باریکه غزه را کار درستی نمی‌داند، افزوده است که هدف از مرحله جدید جنگ اسرائیل در غزه کادر رهبری حماس خواهد بود.

به گزارش رویترز و رسانه‌های اسرائیل، آقای سالیوان گفت جنگ با عبور از یک مرحله گذار با شیوه جدیدی پیش خواهد رفت که بر هدف‌گیری دقیق رهبری حماس و عملیات اطلاعاتی متمرکز است.

او همچنین گفت که جنگ جاری به مدت طولانی دیگری نیاز دارد.

همزمان با سفر جیک سالیوان به اسرائیل، برخی گزارش‌های رسانه‌ای در آمریکا حاکی بود که دولت جو بایدن از اسرائیل خواسته است بخش عملیات نظامی در غزه را حداکثر تا سه هفته دیگر (پایان سال جاری میلادی) به پایان ببرد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفته بود واشینگتن در حال مذاکره با اسرائیل برای «مدت زمان درگیری» است.

با این حال، جیک سالیوان روز جمعه گفت «ما موافقیم که جنگ ماه‌ها طول می‌کشد».

اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا در خصوص موافقت با طولانی ‌شدن جنگ در ماه‌های آتی ظاهرا حاکی از پذیرش استدلالاتی است که سران اسرائیل در مذاکرات روز ۲۳ آذر با آقای سالیوان بیان کردند.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در دیدار با آقای سالیوان گفته بود متلاشی کردن سازمانی که سال‌ها با هدف تروریستی شکل گرفته، و همچنین آزاد کردن غزه از حماس نیازمند نبردی طولانی در ماه‌های آتی است و «ما مصمم به پیروزی بر حماس» هستیم.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز بر عزم کابینه جنگ برای ادامه جنگ تا تحقق اهداف تعیین شده تأکید کرده بود.

جیک سالیوان در این نخستین سفر خود به اسرائیل در پی حمله گروه حماس به اسرائیل، در نشست کابینه جنگ این کشور حضور یافت و همچنین مجموعه مذاکراتی را که روز پنج‌شنبه، ۲۳ آذر با نخست‌وزیر، وزیر دفاع و با رئیس موساد و روز جمعه با رئیس‌جمهور اسرائیل داشت، «بسیار مفید» نامید.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنین تاکید کرد که حماس از غیرنظامیان غزه به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند و خود در بیمارستان‌ها و مدارس پنهان می‌شود.

جیک سالیوان در نشست خبری تل‌آویو موضع دولت جو بایدن را تکرار کرد که کنترل غزه در پایان جنگ باید به فلسطینیان محول شود و یک جدول زمانی برای دستیابی به این هدف تعیین شود.

آقای سالیوان تل‌آویو را به سوی رام‌الله، مقر سیاسی تشکیلات خوگردانی در کرانه باختری ترک کرد تا با محمود عباس، رهبر حکومت فلسطینی درباره آن‌چه «بازسازی و احیای مجدد» این تشکیلات نامید، گفت‌وگو کند.

مقامات آمریکایی گفته‌اند مذاکرات رام‌الله حول نقش احتمالی امنیتی تشکیلات خودگردانی و استقرار دوباره نیروهای امنیتی این حکومت در باریکه غزه در جریان است.

این در حالی است که حماس از سال ۲۰۰۷ در یک کودتای پرتلفات داخلی نیروهای تشکیلات خودگردانی را از اداره غزه بیرون راند و در ۱۶ سال اخیر خود باریکه غزه را اداره کرده است. آقای عباس و نیروهای او در این سال‌ها هرگز وارد غزه نشدند.

نخست‌وزیر اسرائیل تأکید کرده تا او در رهبری باشد، با واگذاری اداره غزه به تشکیلات خودگردانی که «رهبری آن حتی هنوز کشتار مردم اسرائیل به دست گروه افراطی حماس را محکوم نکرده، موافقت نخواهد کرد».

در این میان، آمریکا نیز هنوز جزئیات بیشتری از برنامه خود با عنوان «احیا و نوسازی» تشکیلات خودگردانی با هدف کنترل آن بر نوار غزه غیر از کرانه باختری را ارائه نکرده است.

به گزارش هاآرتص، جیک سالیوان در نشست خبری تل‌آویو در مورد ده‌ها هزار تن از اسرائیلی‌های ساکن در شهرک‌های شمال این کشور که در پی حملات حزب‌الله در دوره اخیر محل زندگی خود را ترک کرده‌اند، گفت واشینگتن معتقد است که این مردم باید با حس امنیت به خانه خود بازگردند.

آمریکا حملات حزب‌الله علیه اسرائیل را که برای یاری حماس در جریان است و به صورت حمله راکتی و خمپاره‌ای به مقرهای نظامی و اهداف غیرنظامی در مناطق مختلف نزدیک به مرز جنوب لبنان دنبال شده، محکوم کرده است.

مشاور امنیت ملی آمریکا در نشست خبری تل‌آویو همچنین در اشاره به حملات متعدد شورشی‌های حوثی یمنی به شماری از کشتی‌های بین‌المللی در نزدیکی باب‌المندب در دریای سرخ، به مسئولیت ایران در جلوگیری از این تحرکات اشاره کرد.

او گفت ایران «مسئولیت دارد برای توقف حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها اقدامات لازم را انجام دهد».

جیک سالیوان افزود آمریکا با جامعه جهانی برای مقابله با تهدید ناشی از حوثی‌ها همکاری خواهد کرد.

اظهارات آقای سالیوان در حالی بیان شد که روز جمعه نیز از تحرکات ایذایی دریایی متعددی از سوی حوثی‌ها علیه کشتی‌ها در این آبراه خبر رسید. روز پنج‌شنبه نیز یک کشتی چینی هدف حمله شاخه نظامی حوثی‌ها قرار گرفت.

به نوشته سایت اکسیوس، دولت جو بایدن در دوره اخیر از کانال‌های متعددی به حوثی‌ها هشدار داده به تحرکات خود پایان دهند.

به نوشته اکسیوس، آقای سالیوان روز ۲۳ آذر در کابینه جنگ اسرائیل به این کشور اطمینان داد که آمریکا متعهد به حفاظت از آزادی کشتی‌رانی در دریای سرخ است.

مقامات اسرائیلی به اکسیوس گفتند که دولت این کشور موافقت کرده منتظر بماند تا ببیند گروه ضربت چند ملیتی دریایی به رهبری آمریکا چه اقداماتی را برای مقابله با تهدیدهای دریایی ناشی از حوثی‌ها انجام می‌دهد و خود فعلا در این زمینه اقدام نخواهد کرد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، پس از سفر جیک سالیوان، در روزهای آتی نیز رئیس ستاد ارتش آمریکا و سپس لوید آستین، وزیر دفاع این کشور برای مذاکرات درباره جنگ اسرائیل در غزه و وضعیت منطقه، به اسرائیل سفر می‌کنند.

منابع: رویترز، یدیعوت آحرونوت، اکسیوس/ ف. ر./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG