لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۴۲

کاخ سفید: عملیات رفح، حماس را شکست نخواهد داد؛ نتانیاهو: لازم شود به تنهایی می‌جنگیم


جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید

بنابر گزارش‌ها، با وجود مخالفت آمریکا با آغاز عملیات اسرائیل در رفح، واقع در جنوب نوار غزه، نیروهای اسرائیلی از عصر پنج‌شنبه با تانک وارد حومه شرقی این شهر شده‌اند و نیروهای گروه افراطی حماس نیز با شلیک راکت و خمپاره با آنها درگیر شده‌اند.

همزمان با انتشار این خبرها، جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید روز پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت گفت که انجام عملیات بزرگ از سوی اسرائیل در رفح، «در راستای هدف واشینگتن و تل‌آویو برای شکست دادن گروه شبه‌نظامی فلسطینی حماس در غزه، پیشبردی حاصل نخواهد کرد.»

آقای کربی در یک نشست خبری با خبرنگاران گفت که «حمله به رفح این هدف را پیش نخواهد برد.»

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز پنج‌شنبه گفت ایالات متحده معتقد است که عملیات نظامی بزرگ در رفح موقعیت اسرائیل را در مذاکرات گروگان‌گیری با گروه حماس تضعیف خواهد کرد.

آقای میلر گفت که واشینگتن به تعامل با اسرائیل دربارهٔ تهیه اصلاحیه‌هایی برای پیشنهاد آتش‌بس ارائه‌شده از سوی حماس ادامه می‌دهد و افزود که کار برای نهایی کردن متن توافق ادامه دارد، اما کار «بسیار دشوار» است.

این سخنان پس از آن بیان می‌شود که رئیس‌جمهور آمریکا هم گفته است که حمله اسرائیل به شهر رفح در جنوب غزه باعث توقف تأمین تسلیحاتی اسرائیل از سوی واشینگتن خواهد شد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز پنج‌شنبه، بیستم اردیبهشت، در واکنش به این اظهارات مقامات هم‌پیمان اصلی خود گفت که اسرائیل آماده است در صورت لزوم به تنهایی بجنگد.

آقای نتانیاهو در بیانیه‌ای ویدئویی گفت: «همان‌طور که قبلاً گفته‌ام، اگر لازم باشد، با چنگ و دندان می‌جنگیم. اما ما خیلی بیشتر از چنگ و دندان [در چنته] داریم و با این قدرت روحی، به یاری خدا، با هم پیروز خواهیم شد.»

در همین روز یک مقام دیگر ارشد اسرائیلی هم گفت که اسرائیل به «برنامه عملیات» خود در رفح ادامه خواهد داد.

به نوشته رویترز، این مقام ارشد که نام او ذکر نشده توضیح داد که «اسرائیل میانجی‌گران مذاکرات آتش‌بس غزه را برای به اطلاع رساندن ملاحظات ما دربارهٔ پیشنهاد حماس برای توافق آزادسازی گروگان‌ها اعزام کرده و معتقد است که این دور از مذاکرات در قاهره پایان یافته است.»

این مقام افزود که «هیئت اسرائیلی در حال بازگشت از پایتخت مصر است و اسرائیل طبق برنامه، عملیات خود را در رفح و سایر بخش‌های نوار غزه ادامه خواهد داد.»

شاهدان عینی روز پنج‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه از حملات اسرائیل با تانک و توپخانه به چندین بخش از رفح خبر دادند و گفتند که دودهای ناشی از برخورد بمب در چندین نقطه از این شهر پرجمعیت دیده می‌شود.

همچنین در این روز خبر رسید که شمار نیروهای نظامی اسرائیل مستقر در شهر رفح در جنوب غزه رو به افزایش است. در همین حال سه سرباز اسرائیلی نیز بر اثر برخورد با یک تله انفجاری حماس در یک تونل حومه رفح زخمی شدند.

آمریکا و اتحادیه اروپا حماس را گروهی تروریستی می‌دانند.

وزارت بهداشت حماس نیز در همین روز اعلام کرده است که حملات نظامی اسرائیل طی ۲۴ ساعت گذشته در سراسر نوار غزه ۶۰ کشته و ۱۱۰ زخمی بر جای گذاشته است.

این درحالی است که سازمان ملل، ساکنان غزه و گروه‌های امدادی می‌گویند که تهاجم بیشتر اسرائیل به رفح منجر به یک فاجعه انسانی خواهد شد.

اسرائیل می‌گوید باید به رفح ضربه بزند تا هزاران جنگجوی حماس را که می‌گوید در آنجا مستقر شده‌اند، شکست دهد، اما این شهر همچنین پناهگاهی برای صدها هزار فلسطینی است که از نبردهای شمال نوار غزه به جنوب گریخته‌اند.

اونروا، آژانس امدادرسانی به آوارگان فلسطینی سازمان ملل متحد گزارش می‌دهد که طی چهار روز اخیر، حدود ۸۰ هزار نفر از رفح گریخته‌اند.

واکنش‌های گسترده به تصمیم احتمالی دولت بایدن برای قطع کمک تسلیحاتی به اسرائیل

سخنان رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر این‌که حمله احتمالی اسرائیل به رفح موجب توقف تأمین تسلیحاتی اسرائیل از سوی واشینگتن خواهد شد، با موجی از واکنش در میان دولتمردان اسرائیلی و مقامات ارشد در کنگره آمریکا روبه‌رو شده است.

آقای بایدن بامداد پنج‌شنبه، ۲۰ اردیبهشت این اظهارات را در گفت‌وگو با شبکه سی‌ان‌ان مطرح کرد.

رسانه‌های اسرائیلی ساعاتی پیش از سخنان آقای بایدن، به نقل از جمهوری‌خواهان آمریکاییِ حامی اسرائیل خبر داده بودند ارسال محموله‌هایی از جمله شامل ۳۵۰۰ بمب دقیق برای اسرائیل متوقف شده است.

جو بایدن در مصاحبه با سی‌ان‌ان به روشنی گفته بود که «اگر اسرائیل وارد رفح شود، تسلیحاتی را... در اختیارشان نخواهم گذاشت».

پس از یک رشته گزارش در رسانه‌های آمریکا در روزهای گذشته در این خصوص، لوید آستین، وزیر دفاع چهارشنبه تأیید کرد که جو بایدن دستور توقیف ارسال محموله‌های تسلیحاتی به اسرائیل را صادر کرد.

اظهارات بایدن برای اسرائیل «بسیار ناامیدکننده» است

گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، پنج‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه اسرائیلی کان گفت شنیدن سخنانی در خصوص توقف ارسال تسلیحات به اسرائیل از زبان خود آقای بایدن «بسیار ناامیدکننده است» در حالی که اسرائیل از آغاز جنگ قدردان او بوده است.

آقای اردان افزود کاملأ روشن است که فشارها و محدودیت‌ها بر اسرائیل، حتی اگر از سوی متحدان نزدیک ما باشد، برای دشمنانی مانند ایران و حزب‌الله «امید‌بخش» تلقی خواهد شد.

بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی و متحد راستگرای ائتلاف دولت بنیامین نتانیاهو نیز در واکنش خود، به رویدادهای تاریخی اشاره کرد و گفت زمانی که بنیانگذاران اسرائیل در صدد اعلام استقلال کشور بودند، هری ترومن، وزیر خارجه دولت وقت آمریکا با چنین امری قاطعانه مخالفت کرد و واشینگتن در آن زمان نیز این کشور نوپا را تحریم تسلیحاتی کرد ولی ما اعلام استقلال کرده و برای بقای آن با هر چه که داشتیم مبارزه کردیم.

به گفته اسموتریچ، اکنون نیز اسرائیل «موظف است جنگ جاری را تا پیروزی پیش ببرد -حتی و تا حدی -به دلیل مخالفت دولت بایدن».

ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی و رهبر جنبش «اقتدار یهودی»، هم‌پیمان دیگر دولت بنیامین نتانیاهو، در شبکه ایکس نوشت حماس بایدن را «دوست» دارد. او از ایموجی قلب برای دوست داشتن استفاده کرد.

از سوی دیگر، اسحاق هرتسوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، سیاستمداران تندروی کشورش را به آرامش فراخواند و گفت بیانیه‌ها و توییت‌های اهانت‌آمیز، به امنیت و منافع ملی کشور اسرائیل لطمه می‌زند.

آقای هرتسوگ تأکید کرد حتی زمانی که اختلاف نظر و مقاطع «ناامیدکننده» در روابط با دوستان و متحدان وجود دارد، راهی برای حل و فصل اختلافات هست و باید از برخوردهای «غیر مسئولانه» خودداری کرد.

یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، پیام ایتامار بن‌گویر علیه رئیس‌جمهور آمریکا را خطرناک دانست.

آقای لاپید گفت اگر بنیامین نتانیاهو همین امروز ایتامار بن‌گویر را از دولت خود اخراج نکند، تمامی سربازان ارتش و شهروندان اسرائیل را به خطر می‌اندازد.

پیش از اظهارات صریح جو بایدن در خصوص توقف تأمین تسلیحاتی اسرائیل در صورت حمله این کشور به رفح، مقامات ارشد دیگری در اسرائیل در شامگاه چهارشنبه به شبکه‌های سی‌ان‌ان و ای‌بی‌سی نیوز گفته بودند که این امر ممکن است به مذاکرات جاری آتش‌بس که در قاهره جریان دارد، لطمه بزند.

به گفته این منابع، مذاکرات قاهره برای معامله آزادی گروگان‌های ربوده شده اسرائیلی به «نقطه حساس» رسیده و اظهارات رهبری آمریکا که حماس آن را خالی کردن پشت اسرائیل از سوی آمریکا تلقی خواهد کرد، برای این مذاکرات «خطرناک» خواهد بود.

روزنامه هاآرتص پنج‌شنبه به نقل از منابعی در ارتش اسرائیل نوشت تصمیم آمریکا در محدودیت ارسال تسلیحات به اسرائیل تأثیر مستقیمی بر جنگ در غزه نخواهد داشت اما می‌تواند بر آمادگی ارتش برای درگیری‌های احتمالی در سایر جبهه‌ها نیز اثر منفی بگذارد.

اما یک مقام ارشد اسرائیلی که شبکه کان نام او را نبرد، پنج‌شنبه گفت تأخیر در ارسال تسلیحات به اسرائیل، به برنامه‌های عملیاتی در این جنگ لطمه خواهد زد و ارتش را وادار می‌کند که سیاست صرفه‌جویی در کاربرد تسلیحات را در پیش بگیرد.

واکنش‌ها در کنگره آمریکا، دونالد ترامپ: بایدن از حماس هواداری می‌کند

دونالد ترامپ، رقیب احتمالی جو بایدن در انتخابات ریاست‌ جمهوری شش ماه دیگر آمریکا، در واکنش به اظهارات او در پیامی در شبکه اجتماعی تروث نوشت بایدن «طرف حماس را گرفته است؛ دقیقاً مانند (حمایت) از اوباش رادیکال که دانشگاه‌های ما را تصاحب کرده‌اند...»

به گفته دونالد ترامپ، «بایدن ضعیف و فاسد، جهان را مستقیماً به سوی جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند».

مایک جانسون، رئیس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا و میچ مک‌کانل، رهبر اقلیت جمهوری‌خواه در مجلس سنا هم در نامه مشترکی برای آقای بایدن خواهان توضیح وی در خصوص به تأخیر انداختن ارسال تسلیحات مورد نظر اسرائیل شدند.

این دو مقام ارشد کنگره نوشتند تنها از طریق رسانه‌ها از این اقدام واشینگتن آگاه شده، و از دولت بایدن خواستند تا دو روز آینده «پاسخ مرتبط» در این خصوص را ارائه کند.

سناتور مک‌کانل در سخنانی در مجلس سنا نیز تصمیم دولت بایدن را با اعتراضات حمایت از فلسطینیان در دانشگاه‌های آمریکا مرتبط کرد و گفت بایدن و دولتش خود را بین پرچم‌های حماس و حزب‌الله پنهان کرده‌اند... در حالی که ایران و گروه‌های نیابتی آن جسورتر خواهند شد.

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه در سخنانی در سنای آمریکا، ساعتی پیش از انتشار گفت‌وگوی شبکه سی‌ان‌ان با آقای بایدن در خصوص تعلیق احتمالی تجهیز اسرائیل به تسلیحات دقیق، از وزیر دفاع و رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا در این ارتباط انتقاد کرد و آن را «فاجعه» نامید.

سناتور گراهام گفت در شرایط جاری که خطر به این بزرگی وجود دارد، خود ما بهای (تعلیق تجهیز اسرائیل را) خواهیم پرداخت.

او گفت آن‌چه را اسرائیل برای جنگ به آن نیاز دارد، به این کشور بدهید زیرا اسرائیل نباید این جنگ را ببازد.

مایکل مک‌کال، رئیس کمیته امور خارجی و رئیس کمیته نیروهای مسلح در مجلس نمایندگان نیز گفت از شنیدن این تصمیم «وحشت‌زده» شده زیرا عدم ارسال تسلیحات به اسرائیل از قدرت بازدارندگی این کشور در برابر ایران و گروه‌های نیابتی می‌کاهد.

از سوی دیگر، سناتور چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات در مجلس سنا، گفت ایمان دارد که مجموعه روابط اسرائیل و آمریکا تزلزل‌ناپذیر خواهد بود.

اقای شومر که دو ماه پیش با انتقاد صریح از نحوه عملکرد بنیامین نتانیاهو در جنگ خواهان انتخابات دراسرائیل شده بود افزود که به دولت بایدن اعتقاد دارد.

ارتش اسرائیل بامداد سه‌شنبه بر اساس تصمیم کابینه جنگ کنترل گذرگاه رفح در مرز جنوبی شهر رفح را به دست گرفت اما از پیشروی بیشتر در طول خط مرزی رفح و یا ورود به داخل این شهر خودداری کرد.

سازمان بهداشت جهانی پنج‌شنبه اعلام کرد درمانگاه‌های منطقه در آستانه تعطیلی است و کمبود سوخت محسوس است.

تدروس ادهانوم افزود تا ۴۰ هزار تن از ساکنان و فلسطینی‌هایی که در ماه‌های اخیر به رفح پناه بردند، در روزهای گذشته رفح را ترک کرده‌اند.

با استفاده از هاآرتص، یدیعوت آخرونوت، شبکه‌های اجتماعی، رویترز و رادیوفردا؛ ف. ر./ب. ب. / پ.پ
XS
SM
MD
LG