لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۵۵

اختلاف نظر آمریکا و اسرائیل درباره زمان برنامه‌ریزی برای حکومت آینده غزه


ویرانه‌های غزه
ویرانه‌های غزه

وزیر خارجه آمریکا می‌گوید اسرائیل به برنامه‌ای «دقیق و شفاف» برای آینده نوار غزه نیاز دارد، چراکه خلأ قدرت در این باریکه بعد از پایان حکمرانی گروه افراطی حماس می‌تواند به هرج و مرج منجر شود.

این اظهارنظر آنتونی بلینکن در روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت، با پاسخ نخست‌وزیر اسرائیل همراه شده است که اعلام کرد برنامه‌ریزی برای بعد از جنگ پیش از نابودی کامل حماس ممکن نیست.

حماس از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود و ایالات متحده و اسرائیل اتفاق نظر دارند که این گروه پس از حمله ۱۵ مهر سال گذشته به اسرائیل نباید به حکومت در غزه ادامه دهد.

اما این دو کشور بر سر آنچه اسرائیل «پیروزی کامل» می‌خواند که شامل هجوم به شهر رفح در جنوب غزه است، اختلاف نظر دارند.

آنتونی بلینکن روز یکشنبه در دو مصاحبه تلویزیونی با بیان اظهاراتی که از آن به عنوان «شدیدترین انتقادات علنی» دولت جو بایدن از عملکرد اسرائیل در جنگ غزه نام برده شد، گفته بود که تاکتیک‌های اسرائیل «به تلفات وحشتناک غیرنظامیان بی‌گناه انجامیده» و در عین حال ناتوان از آن بوده که رهبران حماس و شبه‌نظامیان این گروه افراطی را از بین ببرد.

وزیر خارجه آمریکا که از اوکراین دیدار می‌کند، چهارشنبه در یک نشست خبری در کی‌یف گفت دولت جو بایدن از اشغال غزه توسط اسرائیل حمایت نمی‌کند و نخواهد کرد و ادامه داد: «البته که از حکمرانی حماس در غزه نیز حمایت نمی‌کنیم.»

آقای بلینکن سپس نگرانی دولت آمریکا درباره آینده غزه را بازتاب داد: «ما نمی‌توانیم آشوب و خلأ قدرت را که احتمالا به هرج و مرج خواهد انجامید تحمل کنیم».

او در ادامه یادآوری کرد ضروری است اسرائیل کار خود را انجام دهد و بر آینده احتمالی تمرکز کند و اضافه کرد: «باید برنامه‌ای دقیق و شفاف در کار باشد و ما منتظریم اسرائیل نظراتش را در این زمینه ارائه دهد.»

بنیامین نتانیاهو پس از این اظهارات و بدون اشاره مستقیم به آن، انتقادهای آمریکا را رد کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل گفت: «همه حرف‌ها درباره «فردای جنگ» در حالی که حماس بر جا مانده است، تنها کلمات عاری از معنا هستند.»

او خاطرنشان کرد بر خلاف چنین ادعاهایی، اسرائیل ماه‌ها تلاش‌های مختلفی داشته است تا این «مشکل پیچیده» را حل کند.

آقای نتانیاهو همچنین خبر داد در ادامه عملیات اسرائیل در شهر رفح، تا به حال حدود «نیم میلیون نفر» از فلسطینی‌ها مناطق نبرد را ترک کرده‌اند و همچنین ابراز نگرانی جهانی از «فاجعه انسانی» در این شهر را رد کرد.

در حالی که واشینگتن یکی از منتقدان عملیات گسترده اسرائیل در رفح است، نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرد: «فاجعه انسانی که از آن سخن به میان می‌آید، واقعیت ندارد و نخواهد داشت.»

سازمان ملل روز سه‌شنبه اعلام کرد از حدود ۱۰ روز پیش که اسرائیل دستور تخلیه شرق رفح را صادر کرده است، تا به حال ۴۵۰ هزار فلسطینی که به رفح پناه آورده بودند، آواره شده‌اند.

سازمان ملل همچنین اضافه کرده که ۱۰۰ هزار فلسطینی نیز به‌دلیل آغاز دوباره درگیری میان اسرائیل و حماس در شمال غزه از خانه‌های خود گریخته‌اند. این نشان می‌دهد درمجموع یک چهارم جمعیت غزه طی حدود یک هفته بار دیگر آواره شده‌اند.

اسرائیل در حالی عملیات در شرق رفح را برای آنچه نابودی گردان‌های باقی‌مانده حماس آغاز کرده که پیش‌تر نهادهای امدادی بین‌المللی گفته بودند حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن از ساکنان سراسر غزه بر اثر هفت ماه حمله نظامی اسرائیل به این شهر پناه آورده بودند.

در اظهارنظری متفاوت از نخست‌وزیر، وزیر دفاع اسرائیل روز چهارشنبه گفت او از حضور نامحدود کشورش در نوار غزه حمایت نمی‌کند.

یوآو گالانت در یک سخنرانی تلویزیونی با بیان اینکه دولت باید درباره وضعیت غزه بعد از جنگ تصمیم بگیرد، افزود: «تکرار می‌کنم تا روشن باشد: من موافق تأسیس یک دولت نظامی اسرائیلی در غزه نیستم. اسرائیل نباید بر غیرنظامیان نوار غزه حکومت کند.»

او درباره دلایل مخالفت خود گفت این اقدام اسرائیل می‌تواند «خون‌بار و هزینه‌بر» باشد و سال‌ها طول بکشد.

او همچنین گفت احزاب حاضر در دولت اسرائیل به تلاش‌های او برای تصمیم‌گیری درباره حکومت آینده غزه پاسخی نداده‌اند.

بنیامین نتانیاهو بلافاصله در پاسخ به اظهارات آقای گالانت گفت که اجازه نمی‌دهد گروه فتح، رقیب فلسطینی حماس که تشکیلات خودگردان فلسطینی در کرانه باختری را در دست دارد، بر غزه حاکم شود.

او در یک پیام ویدئویی گفت آماده نیست که «فتحستان» به جای «حماستان» روی کار بیاید.

او مدعی شد ۸۰ درصد فلسطینی‌ها در کرانه باختری از «قتل‌عام» حماس در روز ۱۵ مهر حمایت می‌کنند.

کرانه باختری در اشغال اسرائیل است و جنبش فتح به رهبری محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در این منطقه حضور دارد.

نخست‌وزیر اسرائیل این تشکیلات را متهم کرد که «از ترور حمایت می‌کند،‌ ترور را آموزش می‌دهد و برای ترور سرمایه‌گذاری می‌کند.»

آمریکا و اسرائیل در حالی بر سر عملیات نظامی در شهر رفح و آینده غزه اختلاف نظر دارند که سه منبع مطلع به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند دولت جو بایدن به نمایندگان کنگره آمریکا اطلاع داده است که بیش از یک میلیارد دلار کمک تسلیحاتی به اسرائیل ارسال خواهد کرد.

بسته تسلیحاتی اعلام شده در روز سه‌شنبه شامل ۷۰۰ میلیون دلار مهمات تانک، ۵۰۰ میلیون دلار وسایل نقلیه زرهی و ۶۰ میلیون دلار خمپاره است.

اعلام خبر ارسال این بسته کمکی پس از آن صورت می‌گیرد که دولت آمریکا تحویل یک بسته دیگر تسلیحاتی به اسرائیل را که شامل ۳۵۰۰ بمب است، در ماه جاری به حال تعلیق در آورد.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛ ع.م./ ب.ب.
XS
SM
MD
LG