لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۲

رئیس‌جمهور گرجستان قانون جنجالی «عوامل خارجی» را وتو کرد


رئیس‌جمهور گرجستان یکی از طرفداران پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا است
رئیس‌جمهور گرجستان یکی از طرفداران پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا است

رئیس‌جمهور گرجستان قانون «عوامل خارجی» را که فعالیت رسانه‌ها و نهادهای حقوق بشری با تامین مالی خارجی در این کشور را محدود می‌کند، وتو کرد.

سالومه زورابیشویلی روز شنبه ۲۹ اردیبهشت با وتو کردن لایحه «عوامل خارجی» در پارلمان که حزب حاکم «رؤیای گرجی» اکثریت کرسی‌های آن را در اختیار دارد، اعلام کرد این مصوبه با قانون اساسی گرجستان و استانداردهای اروپایی در تضاد است.

او روز گذشته نیز هشدار داده بود که قانون جدید پارلمان را که به‌رغم اعتراضات گسترده مردمی تصویب شده، وتو خواهد کرد، چرا که این قانون «دموکراسی و آزادی بیان» را هدف قرار داده است.

حزب حاکم «رؤیای گرجی»، دارای اکثریت کافی برای غلبه بر رأی وتوی خانم زورابیشویلی رئیس‌جمهور کشور است و انتظار می‌رود در روزهای آینده این کار را انجام دهد.

بر اساس مصوبه اخیر پارلمان گرجستان، قانون «عوامل خارجی» سازمان‌های غیردولتی که دست‌کم ۲۰ درصد از بودجهٔ آن‌ها از کشورهای خارجی تأمین می‌شود را ملزم می‌کند خود را به‌عنوان «عوامل خارجی» ثبت کنند.

بنا بر گزارش‌ها صدها «ان‌جی‌او» که در حوزه‌های مختلف، رسانه، آزادی بیان، حقوق اقلیت‌ها، کشاورزی، آموزش و غیره فعالیت‌ می‌کنند، شامل چنین قانونی خواهند شد.

مشابه این قانون در سال ۲۰۱۲ در روسیه به اجرا گذاشته شد؛ موضوعی که دستاویزی برای سرکوب گسترده نهادهای حقوق بشری و رسانه‌های مستقل در روسیه شد.

دولت گرجستان اصرار دارد که هدف از این قانون ارتقای «شفافیت» و مهار آنچه که «نفوذ مضر خارجی» عنوان می‌کند است، اما طی هفته‌های گذشته اعتراضات مردمی گسترده‌ای علیه لایحه «عوامل خارجی» شده بود که با سرکوب گسترده حکومتی مواجه شد.

آمریکا، اتحادیه اروپا و نهادهای حقوق بشری بین‌المللی به شدت با این لایحه مخالفت کرده‌اند.

حزب اپوزیسیون جنبش اتحاد ملی گرجستان حزب حاکم «رؤیای گرجی» را متهم کرده که در تلاش است این کشور را به حوزه نفوذ روسیه بکشد.

مقامات ارشد حزب حاکم گرجستان طی ماه‌های گذشته به شدت مواضع ضدغربی گرفته و آمریکا نیز به این کشور هشدار داده دنباله‌رو روسیه نباشد.

روابط تفلیس و مسکو از سال ۲۰۰۸ و در پی اشغال منطقه آبخاز و اوستیای جنوبی گرجستان توسط روسیه تنش‌آلود بوده است.

XS
SM
MD
LG