لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۰۳

تبادل آتش مصر و اسرائیل؛ نتانیاهو حمله مرگبار به اردوگاه رفح را «اشتباه تراژیک» خواند


اسرائیل از حدود سه هفته پیش کنترل گذرگاه رفح در سمت فلسطینی را در دست گرفته است
اسرائیل از حدود سه هفته پیش کنترل گذرگاه رفح در سمت فلسطینی را در دست گرفته است

سخنگوی ارتش مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که در تیراندازی میان نیروهای این کشور و سربازان اسرائیلی در نزدیکی گذرگاه مرزی رفح بین مصر و نوار غزه، یکی از نیروهای امنیتی مصر کشته شد.

ساعتی بعد و در شامگاه سه‌شنبه ۷ خرداد یک منبع امنیتی عالی‌رتبه مصری به القاهره نیوز که به دولت این کشور نزدیک است، علیه به خطر انداختن امنیت جانی نیروهای مصری هشدار داد.

او گفت تحقیقات اولیه نشان می‌دهد نیروهای امنیتی مصر به تبادل آتش بین «نیروهای اسرائیلی و اعضای مقاومت فلسطینی واکنش نشان دادند که باعث تیراندازی در چند جهت شد».

این منبع امنیتی اضافه کرد مصر اقدامات لازم را برای جلوگیری از چنین رخدادهایی انجام خواهد داد.

تیراندازی میان نیروهای مصر و اسرائیل چند ساعت پس از حمله هوایی ارتش اسرائیل به محل اسکان آوارگان فلسطینی در غرب شهر رفح رخ داد که به گفته مقام‌های بهداشتی غزه تا به حال ۴۵ کشته برجا گذاشته و با محکومیت بین‌المللی مواجه شده است.

در پی این انتقادها که از سوی مقام‌های ارشد اروپایی نیز ابراز شد، نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه اذعان کرد که در جریان حمله ارتش این کشور به شهر رفح در جنوب غزه، یک «اشتباه تراژیک» رخ داد.

از آغاز حمله نظامی اسرائیل به غزه، اسرائیل بر این نکته پافشاری می‌کند که به قوانین بین‌المللی پایبند است، این در حالی‌است که دادگاه‌های عالی وابسته به سازمان ملل که خواستار توقف حمله این کشور در رفح شده‌اند، می‌گویند که حمله اسرائیل به رفح را مورد بررسی قرار می‌دهند.

ارتش اسرائیل پیشتر گفته بود که پس از حمله به تأسیسات حماس و کشته شدن دو شبه نظامی ارشد، تحقیقاتی را درباره مرگ غیرنظامیان آغاز کرده است.

حمله یکشنبه شب، که به نظر می‌رسید یکی از مرگبارترین حملات از آغاز این جنگ باشد، به گفته وزارت بهداشت غزه، که در آمار خود تفاوتی میان نظامیان و غیرنظامیان قائل نیست، تعداد کشته‌شدگان این جنگ را به بیش از ۳۶ هزار نفر رسانده‌است.

بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه در سخنرانی خود در پارلمان اسرائیل گفت: «به‌رغم حداکثر تلاش ما برای آسیب نرساندن به غیرنظامیان بی‌گناه، شب گذشته یک اشتباه تراژیک رخ داد. ما در حال بررسی این حادثه هستیم و نتیجه را اعلام خواهیم کرد، زیرا این سیاست ماست.»

این در حالی است که به گزارش رویترز، ارتش اسرائیل روز دوشنبه هفتم خردادماه در بیانیه‌ای از وقوع تیراندازی در مرز مصر با نیروهای این کشور خبر داده بود. به گفته ارتش این حادثه در دست بررسی و مذاکرات با مصری‌ها در جریان است.

پس از آن رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند که در این حادثه یک سرباز مصری کشته شده است.

از آغاز جنگ غره در ۱۵ مهر ماه به این سو این نخستین سرباز مصری است که کشته شده است.

اوضاع در گذرگاه مرزی رفح به شدت متشنج گزارش شده است. نیروهای اسرائیلی از حدود سه هفته پیش کنترل گذرگاه رفح در سمت فلسطینی این نوار مرزی بین مصر و غزه را به دست گرفته و حملات نظامی خود را در این منطقه افزایش داده‌اند.

مصر و اسرائیل در سال ۱۹۷۹ پس از چندین درگیری، معاهده صلح امضا کردند. با این حال، روابط دو کشور از زمان آغاز جنگ کنونی با فراز و نشیب همراه بوده است.

مصر نگران است که در نتیجه این حملات فلسطینیان بیشتری در جنوب غزه آواره شوند.

مصر و اسرائیل در سال ۱۹۷۹ پس از چندین درگیری، معاهده صلح امضا کردند. با این حال، روابط دو کشور از زمان آغاز جنگ کنونی با فراز و نشیب همراه بوده است.

تنها دو هفته پس از آغاز جنگ غزه اسرائیل اعلام کرد که یکی از تانک‌هایش «به طور تصادفی» به مواضع مصری در نزدیکی مرز با غزه اصابت کرده است.

مصر نیز اعلام کرد که در نتیجه این حادثه چندین مرزبان مصری زخمی شده‌اند.

سه ماه پیش از آغاز جنگ غزه نیز سه سرباز اسرائیلی و یک افسر امنیتی مصری در درگیری در مرز کشته شدند.

بازگشت اتحادیه اروپا به رفح

در همین حال جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که وزرای امور خارجه اروپا روز دوشنبه برای فعال کردن مجدد مأموریت مرزی اتحادیه اروپا در رفح، در جنوب نوار غزه، چراغ سبز نشان دادند.

او در عین حال گفت که تأسیس دوباره این مأموریت نیاز به حمایت مصر، اسرائیل و فلسطینی‌ها دارد.

آقای بورل صبح روز دوشنبه و پیش از نشست ماهانه وزرای خارجه اتحادیه اروپا، نیز با انتقاد از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، او را متهم کرد که از ادعاهای نادرست یهودی‌ستیزی علیه دادگاه بین المللی دادگستری برای اهداف سیاسی خود استفاده می‌کند.

مأموریت کمک مرزی این اتحادیه در رفح در سال ۲۰۰۷ میلادی و زمانی که گروه افراطی حماس کنترل غزه را به دست گرفت، لغو شده بود.

این ماموریت غیرنظامی به تایید و اتفاق آرای ۲۷ کشور عضو اتحادیه نیاز دارد. به باور برخی دیپلمات‌ها بعید است این ماموریت پیش از توقف درگیری‌ها در رفح انجام شود.

گذرگاه رفح، مسیر اصلی ورود کمک‌ها از مصر است و از زمانی که نیروهای اسرائیلی کنترل این منطقه را به دست گرفتند مسیر کمک‌ها بسته شده است.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، اسوشیتدپرس و رادیو فردا؛ س.ب پ.و/ ع.م
XS
SM
MD
LG