لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۱۲:۴۱

رئیس و معاون آژانس امنیت ملی ایالات متحده امریکا برکنار شدند


برکناری ژنرال تیموتی هاو از ریاست آژانس امنیت ملی آمریکا که از قدرتمندترین نهادهای امنیتی در جهان است، واکنش خشمگینانۀ دموکرات‌های سنا را در پی داشته است.

دموکرات‌ها می‌گویند رئیس‌جمهور آمریکا ظاهراً به‌توصیه لورا لومر که سمتی در دولت ندارد ولی در جریان انتخابات اخیر ایالات متحده اغلب با هواپیمای کارزار انتخاباتی ترامپ سفر می‌کرد، اقدام به برکناری تیموتی هاو و معاون او وندی نوبل کرده است.

جک رید، عضو ارشد کمیته نیروهای مسلح سنا، روز جمعه ۱۵ فروردین در بیانیه‌ای این اقدام را «هدیه‌ای بی‌قیمت به چین، روسیه، ایران و کره شمالی» توصیف کرد.

او همچنین نوشت: «نگران و خشمگینم که رئیس‌جمهور ترامپ، به اصرار یک نظریه‌پرداز راست‌افراطی، یکی از باتجربه‌ترین و توانمندترین افسران ارتش آمریکا را برکنار کرده است.»

پنتاگون و کاخ سفید به درخواست‌های خبرگزاری‌ها برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده‌اند، اما آقای ترامپ روز پنجشنبه در واکنش به گزارش‌های اولیه در این باره گفته بود: «ما همیشه کسانی را که دوست نداریم یا کسانی که از موقعیت سوءاستفاده می‌کنند یا شاید به کسی دیگر وفادارند را کنار می‌گذاریم.»

رئیس‌جمهور آمریکا در عین حال که نقش خانم لومر در این مورد را رد کرد، افزود: «او پیشنهادهایی می‌دهد... و گاهی به آن‌ها گوش می‌دهم. من به حرف همه گوش می‌دهم و بعد تصمیم می‌گیرم.»

لورا لومر هنگام ورود به فرودگاه بین‌المللی فیلادلفیا در کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ، ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
لورا لومر هنگام ورود به فرودگاه بین‌المللی فیلادلفیا در کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ، ۲۰ شهریور ۱۴۰۳

روزنامۀ نیویورک‌تایمز روز پنجشنبه گزارش داده بود که شش نفر از اعضای شورای امنیت ملی یک روز پس از دیدار ترامپ با لورا لومر اخراج شده‌اند.

خانم لومر ۳۱ ساله به‌عنوان یک «فعال سیاسی افراطی» شناخته می‌شود و بیشتر به‌خاطر ادعای این‌که حملات ۱۱ سپتامبر یک عملیات داخلی بوده است، شهرت دارد.

او دیدار مورد اشاره با دونالد ترامپ را تأیید کرد اما در شبکۀ ایکس نوشت: «به احترام رئیس‌جمهور ترامپ و حریم خصوصی دفتر بیضی‌شکل، از بیان جزئیات خودداری می‌کنم.»

مارک وارنر دموکرات، دیگر عضو ارشد کمیته اطلاعات سنا، نیز روز جمعه در انتقاد از برکناری ژنرال هاو به ماجرای موسوم به «سیگنال‌گیت» اشاره کرد. در این ماجرا یک روزنامه‌نگار به‌طور تصادفی به گروه چت سیگنال در مورد برنامه‌ریزی حملات هوایی در یمن اضافه شده بود.

آقای وارنر در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به این‌که رئیس‌جمهور ایالات متحده حاضر به اخراج عاملان این «رسوایی امنیتی» نشد، نوشت اما او «ژنرال هاو را که یک کارشناس بی‌طرف امنیت ملی است، به توصیۀ کسی که خود را "ملی‌گرای سفیدپوست" می‌داند، اخراج کرد».

لورا لومر نیز صبح جمعه، پس از انتشار خبر برکناری هاو، در ایکس نوشت که رئیس آزانس امنیت ملی آمریکا و معاونش وندی نوبل «به رئیس‌جمهور ترامپ وفادار نبوده‌اند و به همین دلیل برکنار شده‌اند».

دونالد ترامپ از زمان ورود مجدد به کاخ سفید در ژانویه، تغییرات گسترده‌ای در فرماندهی نیروهای مسلح ایجاد کرده است. در راستای این تغییرات، ژنرال چارلز سی‌کیو براون، رئیس ستاد ارتش ایالات متحده نیز که بالاترین مقام نظامی آمریکا است، چهارم اسفندماه از کار برکنار شد.

به‌گزارش رویترز، ویلیام هارتمن، معاون فرماندهی سایبری، به‌عنوان رئیس موقت جایگزین ژنرال تیموتی هاو شده و شیلا توماس، مدیر اجرایی پیشین این آژانس نیز به سمتِ معاون موقت منصوب شده است.

ژنرال تیموتی هاو که برکنار شد، کیست؟

ژنرال تیموتی دی. هاو ۵۶ ساله افسر عالی‌رتبۀ نیروی هوایی ایالات متحده و از چهره‌های کلیدی در حوزۀ امنیت سایبری و اطلاعاتی آمریکا است که سابقۀ کارش حرفه‌ای و غیرسیاسی و غیرحزبی است.

او در سال ۲۰۲۴ به‌عنوان رئیس آژانس امنیت ملی آمریکا و فرمانده فرماندهی سایبری ایالات متحده (USCYBERCOM) منصوب شد؛ دو نهاد بسیار حساس و تأثیرگذار در ساختار امنیت ملی ایالات متحده.

ژنرال هاو پیش از این در سمت‌هایی چون معاون فرمانده سایبرکام و فرمانده نیروی شانزدهم هوایی فعالیت کرده و مسئولیت هماهنگی عملیات اطلاعاتی، نظارتی، شناسایی و دفاع سایبری را بر عهده داشته است.

او تخصص بالایی در حوزۀ جنگ سایبری، اطلاعات سیگنالی (SIGINT) و حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی اطلاعاتی آمریکا دارد.

ژنرال تیموتی هاو، در مقام فرمانده فرماندهی سایبری ایالات متحده و مدیر آژانس امنیت ملی، دیدگاه‌های مشخصی دربارۀ تهدیدات سایبری از سوی چین، روسیه و ایران نیز ابراز کرده است.

او چین را به‌عنوان یک چالش اصلی در حوزه سایبری معرفی و تأکید کرده که چین با داشتن بزرگ‌ترین نیروی عملیاتی سایبری و سرمایه‌گذاری در فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی و محاسبات ابری، به‌دنبال تغییر نظم بین‌المللی است.

آقای هاو روسیه را نیز تهدیدی جدی برای سیستم جهانی آزاد و باز می‌داند و به نقض مداوم قوانین بین‌المللی توسط مسکو، به‌ویژه در تجاوز نظامی به اوکراین، اشاره کرده و نگرانی خود را دربارۀ همکاری روسیه با کشورهایی مانند ایران و کره شمالی برای تقویت توان دفاعی و تجاری‌اش ابراز کرده است.

ژنرال هاو حکومت ایران را نیز به‌عنوان تهدیدی در حال رشد در حوزۀ سایبری معرفی کرده که با استفاده از عملیات مخرب سایبری، به‌دنبال جمع‌آوری اطلاعات و حمایت از اهداف خود است.

XS
SM
MD
LG