لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۱۳:۲۸

آمریکا: یک شرکت چینی تصاویر ماهواره‌ای در اختیار حوثی‌های تحت حمایت ایران می‌گذارد


تصویری از ویدئوی یکی از حملات نظامی آمریکا علیه حوثی‌های یمن، ۲۵ اسفند ۱۴۰۳
تصویری از ویدئوی یکی از حملات نظامی آمریکا علیه حوثی‌های یمن، ۲۵ اسفند ۱۴۰۳

وزارت خارجه آمریکا می‌گوید یک شرکت فناوری ماهواره‌ای چینی به‌طور مستقیم از «حملات تروریستی» شبه‌نظامیان حوثیِ تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن علیه منافع آمریکا حمایت می‌کند.

همزمان، دولت آمریکا بانک بین‌المللی یمن را به‌دلیل حمایت مالی از حوثی‌ها و همچنین برخی مقامات ارشد این گروه تحریم کرد.

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجۀ ایالت متحده در کنفرانس خبری روز پنجشنبه ۲۸ فروردین گفت «یک شرکت چینی در حال ارائۀ تصاویر ماهواره‌ای به حوثی‌ها است و ما از این گزارش‌ها آگاهیم».

پیش‌تر، روزنامۀ فایننشال تایمز به‌نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داده بود که این شرکت ماهواره‌ای با نام «چانگ گوانگ ستلایت تکنولوژی» که با ارتش چین ارتباط دارد، تصاویر ماهواره‌ای در اختیار شورشیان حوثی قرار می‌دهد تا کشتی‌های جنگی آمریکا و شناورهای بین‌المللی در دریای سرخ را هدف قرار دهند.

به‌گفتۀ خانم بروس، «چین همواره تلاش کرده خود را به‌عنوان یک صلح‌طلب جهانی جلوه دهد، اما واقعیت این است که پکن و شرکت‌های چینی حمایت‌های اساسیِ اقتصادی و فنی در اختیار رژیم‌هایی مثل روسیه، کره شمالی و ایران و نیروهای نیابتی‌شان قرار می‌دهند».

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با «غیرقابل‌قبول» خواندن این اقدام و حمایت پکن از این شرکت «حتی پس از گفت‌وگوهای مستقیم ما با آن‌ها دربارۀ این موضوع»، افزود: «ما از شرکای خود می‌خواهیم که حزب کمونیست چین و شرکت‌های چینی را نه بر اساس حرف‌ها بلکه بر اساس اقدامات‌شان قضاوت کنند».

به‌گزارش رویترز، سخنگوی سفارت چین در واشینگتن در واکنش به این اظهارات اعلام کرد از این موضوع آگاه نیست و بنابراین نظری ندارد. شرکت چانگ گوانگ نیز به درخواست این خبرگزاری برای اظهارنظر پاسخ نداده است.

شرکت «چانگ گوانگ ستلایت تکنولوژی» که در سال ۲۰۱۴ تأسیس شده، یک شرکت چینی فعال در حوزۀ هوافضای تجاری است که به توسعه، بهره‌برداری، مدیریت تحقیقاتی ماهواره و پردازش اطلاعات سنجش از دور می‌پردازد.

چین رقیب راهبردی اصلی ایالات متحده به شمار می‌رود و این اتهام در شرایطی مطرح می‌شود که دو ابرقدرت اقتصادی و نظامی درگیر یک رویارویی تجاری هستند؛ رویارویی‌ای که طی آن، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تعرفه‌ها بر کالاهای چینی را به‌طور چشمگیری افزایش داده است.

تداوم حملات نظامی آمریکا به حوثی‌ها در یمن

در پی تازه‌ترین حملات آمریکا به مواضع حوثی‌ها، این گروه شبه‌نظامی اعلام کرد که حملات آمریکا به یک بندر نفتی در روز جمعه ۲۹ فروردین دست‌کم ۵۸ کشته و ده‌ها زخمی برجای گذاشته است.

حملات گستردۀ آمریکا به مواضع حوثی‌های مورد حمایت ایران در یمن از ۲۵ اسفند و به دستور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، آغاز شد.

تلفات روز جمعه نشان می‌دهد حملات آمریکا در این روز از مرگبارترین حملات در جریان عملیات نظامی یک‌ ماه اخیر ارتش ایالات متحده به مواضع حوثی‌ها بوده است.

تحریم بانک بین‌المللی یمن

امروز ایالات متحده بانک بین‌المللی یمن را نیز را «به‌دلیل حمایت مالی از حوثی‌ها و همچنین برخی مقامات کلیدی آن» به فهرست تحریم‌ها افزود.

به‌گفتۀ تامی بروس، ایالات متحده متعهد به مختل‌کردن شبکه‌های مالی و دسترسی بانکی حوثی‌ها است و تحریم بانک بین‌المللی یمن نیز «در قالب رویکرد همه‌جانبۀ دولت آمریکا برای از بین بردن شبکۀ تهدید ناشی از ایران» انجام گرفته است.

دونالد ترامپ بعد از بازگشت به کاخ سفید، گروه حوثی‌ها را به فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا بازگردانده و این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی ایران این گروه شبه‌نظامی را بخشی از «محور مقاومت» می‌خوانند.

گروه حوثی‌های مورد حمایت ایران از زمان آغاز جنگ غزه به بهانۀ حمایت از مردم فلسطین حمله به کشتی‌های نظامی و تجاری را آغاز کرد؛ حملاتی که روند عادی کشتیرانی تجاری از سوی آسیا به اروپا را مختل کرده است.

جمهوری اسلامی هرچند به‌عنوان حامی شبه‌نظامیان حوثی حاکم بر بخش‌های وسیعی از یمن شاخته می‌شود، اما مقام‌های سیاسی و نظامی ایران ادعا می‌کنند این گروه برای اقدامات خود به شکل «مستقل» تصمیم می‌گیرد.

رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین خود «نیابتی» بودن گروه‌های وابسته به ایران در منطقه را رد و گفت: «خود این ملت‌ها اعتراض دارند و بحث نیابت نیست».

با این حال، دونالد ترامپ ۱۱ فروردین به شبه‌نظامیان حوثی هشدار داد حملات خود به کشتی‌ها را متوقف کنند، در غیر این‌صورت این گروه و حکومت ایران به‌عنوان حامی اصلی آن با «درد واقعی» مواجه خواهند شد.

XS
SM
MD
LG