«کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» که از آبان ۱۳۹۵ بهعنوان یک جنبش مدنی مستقل برای احقاق حقوق قانونی افراد دارای معلولیت فعالیت میکرد، بهاجبار به فعالیت خود پایان داد.
بهروز مروتی، مدیر این کارزار که بهعنوان «کمپین معلولان» هم معروف شده، میگوید بیتوجهیهای دولت به مطالبات جامعۀ افراد دارای معلولیت و ناامیدی این جامعه از دلایل اصلی این تعطیلی بوده است.
آقای مروتی در گفتوگویی که روز یکشنبه ۳۱ فروردین در روزنامه «شرق» منتشر شد، گفت در نزدیک به ۹ سال فعالیت این کارزار، «هیچیک از دولتها توجه جدی به مطالبات این قشر نکردند و در سه دولت گذشته نتوانستیم حتی یک گام به جلو برداریم».
یکی از مهمترین دستاوردهای این کمپین، تأثیرگذاری بر تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۹۶ است، با این حال، اجرای این قانون همچنان با چالشهای جدی از سوی دولتها مواجه است.
براساس ماده ۲۷ این قانون، «دولت مکلف است کمکهزینۀ معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید یا شدیدِ فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجۀ سنواتی کشور مدنظر قرار دهد».
این کمپین در بیانیۀ اعلام تعطیلی خطاب به اعضای خود نوشته است: «اگر امروز اجرای ماده ۲۷ از یک "مطالبۀ غیرممکن" به یک "واقعیت" تبدیل شده، اگر فریاد حقخواهی معلولان بلند است و بهسرعت سرتیتر رسانهها قرار میگیرد، همۀ اینها ثمره تلاشهای بیوقفه شما است».
«کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» در پایان این بیانیه تأکید کرده که «در این سالها اثبات شد که مطالبهگری و ایستادگی همیشه جواب میدهد».
با این حال، مدیر کمپین پس از تعطیلی آن گفته است «ممکن است از این به بعد روی مشکلات سرپوش گذاشته شود یا اطلاعرسانی نشود و جامعۀ هدف ما از این بابت نگران است.»
بر اساس جدیدترین پیمایش ملی شیوعشناسی معلولیت که در سال ۱۴۰۳ منتشر شده است، حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت ایران، معادل تقریباً ۱۱ میلیون نفر، دارای نوعی از معلولیت هستند.
این آمار شامل طیف وسیعی از معلولیتها، از خفیف تا شدید، میشود. براساس آمار رسمی، از حدود ۱۱ میلیون نفر که دارای نوعی معلولیت هستند، حدود ۵۳۰ هزار نفر «معلولیتهای شدید و خیلی شدید بدون شغل و درآمد» دارند.