دور چهارم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که قرار بود شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، به تعویق افتاد. وزیر خارجه ایران میگوید این تصمیم سهجانبه و بهدلایل «تدارکاتی و فنی» بوده است.
بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان که در مذاکرات ایران و آمریکا بهنمایندگی از کشورش نقش میانجی را ایفا میکند، روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت در شبکۀ ایکس نوشت: «به دلایل لجستیکی، نشست ایران و آمریکا که بهطور موقت برای شنبه سوم ماه مه برنامهریزی شده بود، به زمان دیگری موکول میشود. تاریخ جدید پس از توافق متقابل اعلام خواهد شد.»
خبرنگار وبسایت خبری اکسیوس نیز با اعلام این خبر بهنقل از سه منبع نوشت که دور چهارم مذاکرات میان ایالات متحده و ایران «به احتمال زیاد تا هفتۀ آینده به تعویق خواهد افتاد».
اکسیوس در کنار این خبر از احتمال به تعویق افتادن دیدار وزیر خارجهٔ ایران با نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز خبر داد؛ دیداری که برای روز جمعه ۱۲ اردیبهشت برنامهریزی شده است.
مقامات رسمی ایران و آمریکا هنوز توضیحی دربارۀ دلیل تعویق این دور از مذاکرات ندادهاند، اما سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که «تعویق مذاکرات به پیشنهاد وزیر امور خارجه عمان بوده و در مورد تاریخ احتمالی بعدی، اطلاعرسانی خواهد شد».
ساعاتی بعد عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز با اعلام اینکه تعویق دور چهارم مذاکرات تصمیم سهجانبه و بهدلایل تداکراتی و فنی بوده، تأکید کرد که «از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راهحل مذاکراتی ایجاد نشده است».
عراقچی همچنین افزود: «در واقع، ما بیش از هر زمان دیگری مصمم به دستیابی به یک توافق عادلانه و متوازن هستیم.»
رویترز نیز بهنقل از «یک منبع آگاه» نوشت که ایالات متحده هنوز شرکت در دور چهارم را «بهطور رسمی تأیید نکرده بود». این منبع همچنین به رویترز گفت «زمان و محل برگزاری دور بعدی مذاکرات هنوز نهایی نشده، اما انتظار میرود بهزودی مشخص شود».
جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا تاکنون سه دور گفتوگوی «اغلب غیرمستقیم» با میانجیگری عمان برگزار کردهاند، با این هدف که با امضای توافقی، تهران از دستیابی به سلاح هستهای بازداشته شود و در مقابل تحریمهای فلجکنندۀ اقتصادی اعمالشده توسط واشینگتن لغو شود.
دو طرف پس از انجام هر دور مذاکره آن را «سازنده و رو به جلو» توصیف کردهاند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز پس از پایان دور سوم گفت «دو طرف ارادۀ خود را برای پیشرفت نشان دادند»، اما با اشاره به وجود اختلاف در «موضوعات کلان و جزئیات»، تأکید کرد برخی مواقع «ممکن است اختلافات به اندازهای جدی باشد که مانع از دستیابی به نتیجه شود».
کمتر از یک روز پیش از انتشار خبر به تعویق افتادن دور چهارم مذاکرات، وزیر دفاع ایالات متحده به ایران در مورد حمایت جمهوری اسلامی از حوثیهای یمن پیامی هشدارآمیز در شبکۀ ایکس منتشر کرد.
پیت هگست نوشت: «پیام به ایران: ما حمایت مرگبار شما را از حوثیها میبینیم. ما دقیقاً میدانیم که شما چه میکنید. شما به خوبی میدانید که ارتش ایالات متحده چه تواناییهایی دارد و به شما هشدار داده شده است. شما عواقب آن را در زمان و مکان انتخابی ما پرداخت خواهید کرد.»
برخی فعالان رسانهای نزدیک به حکومت ایران بازنشر این توئیت توسط استیو ویتکاف، نمایندۀ ویژۀ آمریکا در مذاکرات با ایران، را برجسته کرده و از این اقدام او در میانۀ مذاکرات انتقاد کردهاند.
پیشتر، برخی منابع ازجمله وبسایت اکسیوس از اختلافنظر میان برخی مقامات ارشد دولت دونالد ترامپ در مورد توافق با جمهوری اسلامی ایران خبر دادهاند.
بهنوشتۀ اکسیوس، «مقامهای آمریکایی بر سر اینکه کدام مسیر موفقتر خواهد بود، اختلاف نظر دارند، اما در این نکته اتفاق نظر دارند که بدون توافق، احتمال وقوع جنگ بالا است».
براساس گزارش اکسیوس، یکی از جناحها بهطور غیررسمی به رهبری معاون اول رئیسجمهور، جیدی ونس، معتقد است که راهحل دیپلماتیک هم مطلوب است و هم دستیافتنی. استیو ویتکاف و پیت هگست، وزیر دفاع، نیز در این جناح حضور دارند.
در سوی دیگر، گروهی شامل مایک والتز، مشاور امنیت ملی، و مارکو روبیو، وزیر خارجه، قرار دارند که بهشدت به ایران بدبیناند و نسبت به امکان دستیابی به توافقی که واقعاً برنامه هستهای ایران را مهار کند، بسیار تردید دارند.
از میان این مقامات، روز پنجشنبه رسانهها از کنار گذاشته شدن مایکل والتز در پی ماجرای «چت گروهی در پیامرسان سیگنال» خبر دادند.
دونالد ترامپ بارها اعلام کرده است که خواستار توافق و حل دیپلماتیک مسئلۀ هستهای جمهوری اسلامی است، اما در عین حال بارها نیز تأکید کرده که اگر مقامات تهران به توافق تن ندهند، ایران با گزینههای دیگر مواجه خواهد شد.