رسانههای آمریکا از برکناری مایک والتز، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور ایالات متحده، و معاون او الکس وونگ خبر دادند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نیز روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت اعلام کرد که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، بهطور موقت جانشین مایک والتز در مقام مشاور امنیت ملی خواهد شد و والتز بهعنوان نامزد نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل معرفی میشود.
براساس گزارش رسانههای آمریکا، برکناری والتز و وونگ مرتبط با ماجرای «سیگنال» است که حدود یک ماه پیش افشا شد و واکنشهای بسیار گستردهای در پی داشت.
آقای والتز پس از آنکه در اوائل فرودین امسال فاش شد یک خبرنگار را به یک گروه چت خصوصی در پیامرسان سیگنال با موضوع عملیات نظامی آمریکا علیه حوثیهای یمن افزوده، برای کنارهگیری تحت فشار بود.
با این حال اعضای جنبش طرفدار ترامپ مشهور به MAGA نیز مدتها پیش از افشای ماجرای سیگنال خواهان برکناری والتز بودند.
آقای والتز که پیش از ورود به کاخ سفید سه دوره نمایندۀ فلوریدا در مجلس نمایندگان بود، برجستهترین مقام ارشد دولت آمریکا از زمان بازگشت ترامپ به قدرت است که دولت را ترک میکند.
دونالد ترامپ در دولت دوم خود تلاش داشته از تکرار روند سالهای اول ریاستجمهوریاش در برکناری اعضای تیم خود (چهار مشاور امنیت ملی، چهار رئیس دفتر و دو وزیر خارجه) خودداری کند.
رئیسجمهور آمریکا پس از ماجرای «سیگنال» نیز گفته بود همچنان به تیم امنیت ملی خود اعتماد دارد و قصد ندارد کسی را برکنار کند.
ماجرای «سیگنال» که واکنشهای بسیار گستردهای نیز برانگیخت، زمانی فاش شد که جفری گلدبرگ، سردبیر آتلانتیک، خبر داد که ۱۳ مارس (۲۳ اسفندماه) به طور غیرمنتظره به یک گروه چت خصوصی در پیامرسان سیگنال دعوت شده بوده است.
او نوشت که در این گروه چت شاهد گفتوگوی مقامهای ارشد آمریکا از جمله جیدی ونس معاون رئیسجمهور، مایک والتز مشاور امنیت ملی، و پیت هگست وزیر دفاع، دربارۀ جزئیات حملات علیه حوثیهای مورد حمایت ایران بود.
بعدتر والتز گفت که «مسئولیت کامل این واقعه را میپذیرد» چون گروه را او تشکیل داده و ایجاد کرده بوده است، با این حال مدعی شد که «هیچگونه اطلاعات طبقهبندیشدهای در این گروه به اشتراک گذاشته نشده بوده است».
برکناری مایک والتز پیامد افشای ماجرای سیگنال اعلام شده است، اما برخی رسانههای آمریکایی قبلاً از «جایگاه متزلزل» او در دولت حتی پیش از افشای این ماجرا گزارش داده بودند.
ازجمله روزنامۀ نیویورکتایمز که قبلاً در گزارشی ادعا کرده بود برخی نزدیکان آقای ترامپ نسبت به دیدگاههای تند مایک والتز که «از اقدام نظامی علیه ایران دفاع کرد درحالی که رئیسجمهور گفته بود ترجیح میدهد با ایران به توافق برسد»، انتقاد داشتند.
آقای والتز همواره در مصاحبههایش ایدۀ «برچیده شدن کامل برنامه هستهای ایران» را مطرح میکرد و میگفت ایران یا باید از همه جنبههای هستهای خود، از جمله «موشکی و غنیسازی»، دست بکشد یا باید با عواقب دیگری مانند اقدام نظامی روبهرو شود.
روزنامۀ نیویورکتایمز قبلاً در گزارش خود ادعا کرده بود که برخی نزدیکان آقای ترامپ چند هفته پیش در این باره بحث میکردند که آیا مایک والتز با رئیسجمهور همسو است یا خیر.
پس از انتشار این گزارش، کارولین لِویت، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیهای تصریح کرد که تیم آقای ترامپ با یکدیگر بحث میکنند اما میدانند که «تصمیمگیرندۀ نهایی» او است و «وقتی او تصمیمی میگیرد، همه برای اجرای آن در یک جهت پارو میزنند».
ماه گذشته میلادی، چند مقام دیگر شورای امنیت ملی شامل برایان والش مدیر اطلاعات، توماس بودری مدیر ارشد امور قانونگذاری، و دیوید فیث مدیر ارشد فناوری و امنیت ملی و همچنین چند دستیار ردهپایین دیگر اخراج شده بودند.