خبرگزاریهای بینالمللی رویترز، فرانسه و آسوشیتدپرس، و بیبیسی جهانی در بیانیهای مشترک، ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به وضعیت بحرانی روزنامهنگاران در غزه، از اسرائیل خواستند به روزنامهنگاران اجازه دهد به این باریکه تحت محاصرۀ شدید وارد و یا از آن خارج شوند.
در این بیانیه که روز پنجشنبه دوم مرداد منتشر شد، اعلام شده که این خبرنگاران خود «اکنون با خطر گرسنگی مواجهاند و در شرایطی به همان اندازه وخیم زندگی میکنند که سوژههای خبری آنها در آن قرار دارند».
این رسانههای بینالمللی با تأکید بر اینکه اکنون گرسنگی هم به محرومیتها و دشواریهای روزنامهنگاران در مناطق جنگی اضافه شده، نوشتهاند: «بار دیگر از مقامات اسرائیلی میخواهیم که به روزنامهنگاران اجازه دهند به غزه رفتوآمد کنند.»
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، بسیاری از رسانههای جهانی برای پوشش خبری و تصویری جنگ به خبرنگاران فلسطینی وابستهاند که برای خبرگزاریهای بینالمللی کار میکنند.
از زمان آغاز جنگ در غزه در فردای ۷ اکتبر ۲۰۲۳، تنها تعداد بسیار کمی از خبرنگاران با همراهی ارتش اسرائیل و تحت نظارت شدید نظامی توانستهاند وارد غزه شوند.
با این حال، در وضعیت کنونی غزه که بیش از ۱۰۰ سازمان امدادی و حقوقبشری هشدار دادهاند «قحطی گسترده» در آن در حال گسترش است، این خبرنگاران هم روایتهای «دهشتناک» از کمبود غذا منتشر کردهاند.
عمر القطا، عکاس ۳۵ سالۀ خبرگزاری فرانسه که نامزد جایزه پولیتزر هم شده بود، میگوید «از گرسنگی و کمبود غذا دیگر هیچ انرژیای برایمان باقی نمانده است».
یوسف حسونه، یک خبرنگار دیگر، نیز گفته است «دسترسی به غذا در غزه بیاندازه دشوار است. حتی زمانی که غذا پیدا میشود، قیمت آن تا ۱۰۰ برابر شده است.»
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ) در بیانیهای روز چهارشنبه اعلام کرد که اسرائیل روزنامهنگاران غزه را بهگونهای گرسنه نگه داشته تا آنان را به سکوت وادارد.
در روزهای اخیر انتقادات جهانی دربارۀ وضعیت بیش از دو میلیون غیرنظامی فلسطینی در غزه رو به افزایش است و ۱۱۱ سازمان امدادرسانی نیز روز چهارشنبه هشدار دادند که «قحطی وسیع» در این باریکه در حال گسترش است و حتی برخی همکاران این سازمانها نیز «در حال مرگ هستند».
اسرائیل اما میگوید کمکهای بشردوستانه اجازۀ ورود به غزه دارد و گروه افراطی حماس را به سوءاستفاده از رنج غیرنظامیان، از جمله با دزدیدن کمکهای غذایی برای فروش به قیمتهای گزاف یا تیراندازی به کسانی که منتظر کمک هستند، متهم میکند.
جنگ اسرائیل در غزه از وقتی آغاز شد که گروه حماس، که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را یک سازمان تروریستی میدانند، در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل حمله کرد و حدود ۱۲۰۰ نفر را کشت و بیش از ۲۵۰ نفر را گروگان گرفت.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت غزه که زیر نظر حماس فعالیت میکند، عملیات نظامی اسرائیل در غزه تاکنون جان بیش از ۵۹ هزار فلسطینی را گرفته است که بیشتر آنها غیرنظامی بودهاند.
سازمان خبرنگاران بدون مرز اخیراً اعلام کرد که بیش از ۲۰۰ روزنامهنگار در غزه کشته شدهاند.