لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۳

ترامپ گسترش اختیارات سفیر آمریکا در اسرائیل را بررسی می‌کند


نزدیک به سه هفته از زمان انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل، از تل‌آویو به اورشلیم، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، گسترش اختیارات سفیر آمریکا در اسرائیل را بررسی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز جمعه ۱۱ خرداد، دونالد ترامپ در راستای گسترش اختیارات دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اورشلیم، از جمله واگذاری امر سرپرستی تماس‌های میان آمریکا با فلسطینیان را به او در دست بررسی دارد.

بر اساس این گزارش‌ها، نتیجه بررسی‌های آقای ترامپ در چند هفته آینده روشن می‌شود.

آمریکا برای نخستین بار در هفتاد سالی که از تأسیس اسرائیل می‌گذرد، بر اساس تصمیم دونالد ترامپ در پانزدهم آذر سال گذشته در خصوص به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل، ۲۴ اردیبهشت، سفارت خود را از تل‌آویو به اورشلیم منتقل کرد.

هیئت بزرگی از کاخ سفید، دولت و کنگره آمریکا در آیین جشن گونه انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، با حضور رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر اسرائیل شرکت کردند و خانم ایوانکا ترامپ، دختر دونالد ترامپ و همسر مشاور ارشد رئیس‌جمهور آمریکا، از سنگ بنای سفارت آمریکا در اورشلیم پرده‌برداری کرد.

آقای فریدمن از روز گشایش رسمی سفارت آمریکا در اورشلیم، محل کار و نیز زندگی خود را به ساختمان سفارت در محله آرنونا در اورشلیم، که مشرف بر شرق عرب‌نشین اورشلیم و نیز در چند قدمی کرانه باختری است، منتقل کرده است.

کنسولگری آمریکا در اورشلیم تا پیش از این تنها رابط میان تشکیلات خودگردان فلسطینی با وزارت امور خارجه واشینگتن بود، اما واگذاری اختیارات در ارتباط‌های میان فلسطینیان و دولت آمریکا به سفیر این کشور در اورشلیم، «مفاهیم گسترده سیاسی» دارد.

به نوشته آسوشیتدپرس، اعطای این اختیارات به سفیر آمریکا در اورشلیم، از جمله می‌تواند به این معنی باشد که آمریکا نه تنها سلطه اسرائیل بر شرق اورشلیم، بلکه بر کرانه باختری رود اردن را به رسمیت می‌شناسد؛ امری که بر خلاف سیاست رسمی دولت دونالد ترامپ در حفظ موضع قدیمی و شناخته شده آمریکاست که از راهکار دو کشوری (استقلال کشوری برای فلسطینان در کنار اسرائیل) حمایت کرده است.

آقای ترامپ پانزدهم آذر در به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل، تأکید کرد که هر راهکاری برای نزاع دیرینه اسرائیلی و فلسطینی که مورد حمایت دو طرف باشد، از سوی او نیز پشتیبانی می‌شود.

دولت‌های آمریکا تا پیش از این، همانند جامعه جهانی، تأکید کرده‌اند که کرانه باختری از سوی اسرائیل اشغال شده و شرق اورشلیم باید پایتخت کشوری باشد که برای فسطینیان تشکیل می‌شود، و دولت دونالد ترامپ نیز عملاً تأکید کرده که این سیاست را تغییر نداده است.

آسوشیتدپرس با استناد به گفته‌های پنج مقام رسمی آمریکایی نوشته است که دیوید فریدمن از آغاز به کار خود به عنوان سفیر آمریکا در اسرائیل، دونالد ترامپ را «تشویق» کرده است تا اختیارات او را وسیع‌تر کند.

اما به نوشته این خبرگزاری، آقای فریدمن در آمریکا با انتقادهایی روبه‌رو است و از جمله او متهم می‌شود که در سیاست داخلی آمریکا دخالت می‌کند. در این زمینه یکی از نمایندگان دموکرات کنگره، خواهان بازگرداندن آقای فریدمن به واشینگتن شد.

دان شاپیرو، سفیر دولت دموکرات باراک اوباما در اسرائیل، جمعه به پایگاه خبری وای.نت گفت، دادن اختیار ارتباطات آمریکا و فلسطینیان به سفیر آمریکا می‌تواند به معنی مخالفت آمریکا با استقلال کشور فلسطین باشد.

آقای شاپیرو، که مانند دیوید فریدمن یهودی است و با وجود پایان دوران خدمتش به عنوان سفیر آمریکا در تل‌آویو، هنوز در اسرائیل زندگی می‌کند، افزود: «فلسطینیان با چه امیدی با آمریکا مذاکره کنند اگر بدانند که آمریکا با تشکیل کشور فلسطین مخالف است؟ و افزون بر آن، فلسطینیان می خواهند صدایشان در واشینگتن شنیده شود نه اینکه خود را در مقابله با سفارت آمریکا در اسرائیل ببینند».

از سوی دیگر، به نوشته آسوشیتدپرس، جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا، حامی مهم دیوید فریدمن است و موضع سفیر آمریکا در اسرائیل را در مورد اینکه فلسطینیان بی‌غل و غش و صادق نیستند، تأیید می‌کند.

سران فلسطینی در یک سال اخیر بارها با آقای فریدمن درگیر شده‌اند. محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی که پیشتر به دونالد ترامپ گفت «خانه‌ات خراب شود»، چندی پیش نیز دیوید فریدمن را حامی یهودی‌نشین‌ها و «توله سگ» نامید؛ دشنامی که با نکوهش کاخ سفید روبه‌رو شد.

گسترش تظاهرات فلسطینیان و اعراب اسرائیل بعد از کشته شدن پرستار فلسطینی

فلسطینیان با انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم نیز به سختی مخالفت کردند و در تظاهرات دو ماه اخیر، متحمل بیش از ۱۱۰ کشته شدند؛ در روز انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، با احتساب زخمی‌هایی که در روزهای پس از آن فوت شدند، ۶۵ فلسطینی کشته شدند. شمار زخمی‌های فلسطینی‌ها در دو ماه اخیر نیز از ۱۰ هزار تن فراتر رفت.

تظاهرات فلسطینیان روز جمعه یازدهم خرداد نیز ادامه یافت که یک کشته و ده‌ها زخمی دیگر بر جای نهاد؛ رزان نجار، پرستار ۲۱ ساله فلسطینی تازه‌ترین کشته این تظاهرات بود که در شرق خان یونس، در جنوبی‌ترین نقطه نوار غزه کشته شد.

رزان نجار که چهره او در حال امداد پزشکی به مجروحین، بارها در دوربین‌ها ثبت شده بود، دومین دختر فلسطینی کشته شده در تظاهرات این دوره است. او با روپوش پرستاری که آلوده به خون زخمی‌ها بود، روز جمعه نیز در حال رسیدگی به مجروحین تظاهرات مرزی، دیده شد.

اسرائیل اعلام کرد فرد مشکوکی بسته تخریبی را به حصار مرزی آورد و به سرعت بازگشت و برای همین هدف قرار گرفت. اسرائیل بر لزوم دفاع از امنیت خود و مردمش در برابر هجوم فلسطینیان از دیواره مرزی تأکید دارد.

انتشار خبر کشته شدن دختر امدادگر پزشکی فلسطینی، خود به تظاهرات بزرگ دیگری در شامگاه جمعه در غزه منجر شد.

تظاهرات روز جمعه در مرزهای غزه با اسرائیل در حالی بود که روزهای گذشته تنش‌بارترین ایام در روابط اسرائیل و فلسطینیان غزه در چهار سال اخیر بود.

حماس و جهاد اسلامی روزهای دوشنبه و سه شنبه گذشته حدود دویست راکت را به سوی جنوب اسرائیل نشانه‌گیری کردند که تلفات و آسیبی در میان اسرائیلی‌ها نداشت، چون سامانه دفاع راکتی اسرائیل فعال بود، اما نیروی هوایی اسرائیل در این دو روز ده‌ها بار به هدف‌های این دو سازمان در غزه حمله کرد. سران حماس ظاهراً از بیم واکنش انتقام‌جویانه اسرائیل، برخلاف دو ماه گذشته، در تظاهرات مرزی غزه دیده نشدند.

همزمان، هزاران عرب شهروند اسرائیل، شنبه ۱۲ خرداد، برای دومین روز پی در پی، به تظاهرات در حمایت از غزه ادامه داده‌اند. شامگاه جمعه شهر حیفا، که بخش بزرگی از جمعیت آن اعراب هستند، شاهد تظاهرات بزرگی در حمایت از فلسطینیان غزه و یادبود کشته‌های دوره اخیر بود.

XS
SM
MD
LG