لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۰

کارگران نیشکر هفت تپه؛ اولین گام برای تشکیل سندیکا


کارگران نیشکر هفت تپه تاکنون موفق نشده اند برای خود سندیکای کارگری تشکیل دهند.
کارگران نیشکر هفت تپه تاکنون موفق نشده اند برای خود سندیکای کارگری تشکیل دهند.

حدود ۷۰۰ تن از کارگران شرکت نيشکر هفت تپه، روز دوشنبه، ۲۷ خرداد ماه، اعضای هيئت موسس نخستين سنديکای کارگری خود را در حالی انتخاب کردند، که بيش از ۴۰ روز از اعتصاب کارگران اين شرکت می گذرد.


اعتصاب کنندگان خواستار دريافت سه ماه حقوق معوقه، برکناری مدير عامل، اعضای هيئت مديره و رييس حراست شرکت نيشکر هفت تپه و پايان دادن به پرونده سازی عليه کارگران از سوی دستگاه های امنيتی و قضايی هستند.


انتخاب اعضای هيئت موسس نخستين سنديکای کارگری اين واحد توليدی در شرايطی انجام گرفت که آنان و نمايندگان شان بارها برای تشکيل سنديکای کارگری به مراجع دولتی مراجعه و رايزنی کردند، ولی همواره با پاسخ منفی روبرو شدند. يکی از دستگاه های مخالف سنديکا، وزارت اطلاعات ایران بود.


کوروش، يکی از کارگران اعتصابی، به راديو فردا گفت:«با مسئولين که صحبت می کرديم، علنا می گفتند که از طرف وزارت اطلاعات بر سر اين مسئله تاکيد شده است که کارگران شرکت هفت تپه به هيچ عنوان حق تشکيل سنديکا ندارند.»


به گفته او، مخالفت دستگاه های دولتی با تشکيل سنديکا در حالی عنوان می شده است که هيچ منع قانونی در اين مورد وجود ندارد، زيرا بر اساس قانون کار، ايجاد تشکل، آزاد است.


اکبر پيرهادی، عضو هيات مديره سنديکای کارگران شرکت اتوبوس رانی تهران و حومه، درباره مخالفت دستگاه های دولتی با تشکيل سنديکای شرکت نيشکر هفت تپه به راديو فردا گفت: «استقلال اين تشکيلات کارگری باعث می شود کارگرانی که به عنوان نماينده از ميان خود کارگران انتخاب می شوند، به اين دليل که درد کارگران را از نزديک لمس می کنند و خودشان همان دردها را متحمل می شوند، راحت تر می توانند برای پايان دادن به اين دردها قدم بردارند. به همين دليل، آنها مانع اين موضوع می شوند. آنها فقط می خواهند تشکيلات اسمی وجود داشته باشد.»


او افزود: «اما در کل، اگر قرار باشد تشکيلات مستقلی به وجود آيد که درد کارگران را پيگيری و حل کند، مسلما فشار و مقاومت هست، اما در مقابل اين مقاومت، کارگران بايد با اتحاد خودشان حق تشکيل سنديکا را به دست بياورند، وگرنه مشکلات هميشه پا برجا می ماند.»


تشکيل سنديکا، يکی از خواسته های کارگران شرکت نيشکر هفت تپه در دو سال اخير بوده است. در همين خصوص، کارگران در آبان ماه سال گذشته، نامه ای به مدير کل کارخوزستان نوشتند و خواستار تشکيل اين سنديکا شدند.


تشکيل سنديکا، يکی از خواسته های کارگران شرکت نيشکر هفت تپه در دو سال اخير بوده است. در همين خصوص، کارگران در آبان ماه سال گذشته، نامه ای به مدير کل کارخوزستان نوشتند و خواستار تشکيل اين سنديکا شدند. اين خواسته از حمايت بيش از ۲۵۰۰ کارگر برخوردار شد.

اين خواسته از حمايت بيش از ۲۵۰۰ کارگر برخوردار شد. ولی چند روز بعد، نمايندگان کارگران همراه با ابوالفضل عابدينی، خبرنگاری که اعتصاب کارگران را پوشش داده بود، توسط ماموران وزارت اطلاعت بازداشت شدند.


با اين همه، برخوردهای امنيتی و قضايی با کارگران که انعکاسی نيز در رسانه های رسمی ايران نداشت، مانع از ادامه درخواست شان برای تشکيل سنديکا نشد.


در اين ارتباط، صدها تن از کارگران شرکت نيشکر هفت تپه، روز دوشنبه اعضای هيئت موسس اولين سنديکای کارگری خود را با امضا و اثر انگشت خود انتخاب کردند.

کوروش، يکی از کارگران نيشکر هفت تپه، اسامی اعضای هيئت موسس سنديکا را چنين نام برد:«جليل احمدی، علی شريفی، فريدون نيکوفر، رحيم بوستاب، علی نجاتی و رمضان عليپور.»


به گفته او، ساير اعضای هيات موسس سنديکای کارگری شرکت نيشکر هفت تپه در آينده نزديک انتخاب و معرفی خواهند شد.


«تشکيل سنديکا در هفت تپه می تواند گامی به جلو»


در اين ميان، برخی از تحليلگران بر اين باورند که تشکيل سنديکا در شرکت نيشکر هفت تپه، به دليل شمار زياد کارگران اين شرکت، تاثير گسترده ای در نقاط گوناگون ايران خواهد داشت.


مهدی کوهستانی نژاد، مسئول آسيا و خاورميانه کنگره کار کانادا، به راديو فردا گفت:«تشکيل سنديکا در هفت تپه می تواند گامی به جلو در ساير بخش های صنعتی جنوب ايران باشد و از جمله تاثير خودش را از بر کارگران عسلويه و صنعت نفت بگذارد.»


اقدام کارگران شرکت نيشکر هفت تپه برای انتخاب اعضای هيئت موسس سنديکای کارگری خود حمايت و واکنش مثبت برخی از تشکل های کارگری در ايران را به همراه داشته است. از جمله، اتحاديه آزاد کارگران ايران با انتشار بيانيه ای، اين رويداد را پيشروی مهمی برای طبقه کارگر ايران در راستای برپايی تشکل های مستقل کارگری وآغاز دوره نوينی در تلاش برای ايجاد تشکل از سوی کارگران مراکز توليدی و صنعتی ارزيابی کرد که بايد مورد حمايت تمامی کارگران در سراسر ايران قرار گيرد.


اکبر پيرهادی، عضو هيئت مديره سنديکای کارگران شرکت اتوبوس رانی تهران و حومه هم رد اين باره گفت: «سنديکا يا تشکيلات مستقل کارگری بايد وجود داشته باشد تا کارگران بتوانند صدای خود را به همه جا برسانند و پيگير مشکلات شان باشند، چون اگر تشکيلاتی نباشد، کارگر کاری از پيش نمی برد.»


در خصوص اتحاديه های بين المللی کارگری، آقای کوهستانی نژاد بر اين باور است که آنها از تشکل يابی کارگران در ايران حمايت خواهند کرد.


او در اين باره گفته است: «نهادهای بين المللی در دفاع از کارگران هفت تپه و سايرين، هر کاری از دست شان بر بيايد، انجام خواهند داد. نمونه واضح اين موضوع، گزارش ۵۹ صفحه ای سازمان بين المللی کار در باره وضعيت کارگران مانند بی کاری و عدم پرداخت حقوق شان، تشکل يابی [حق تشکيل سنديکای کارگری] در ايران، صدوراحکام زندان و شلاق برای کارگران است.»


وی تاکيد کرد که اتحاديه های بين المللی کارگری با دقت تحولات مربوط به جامعه کارگری در ايران و برخورد دولت با آنها را تحت نظر دارند.


در اين ميان، بر اساس آخرين گزارش ها، حدود یک هزار نفر از کارگران شرکت نيشکر هفت تپه و خانواده های آنان روز چهارشنبه ۲۹ خرداد ماه در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق معوقه خود درسه ماه گذشته و انجام نشدن ساير خواسته های شان، جاده ترانزيتی اهواز – انديشمک را در سه راه خوانساری شوش برای ساعتی مسدود کردند.


  • 16x9 Image

    روزبه بوالهری

    روزبه بوالهری که فعالیت خود را به عنوان روزنامه‌نگار از سال ۱۳۶۸ آغاز کرده، از اسفند سال ۱۳۸۴ به تحریریه رادیو فردا پیوست.

    او که پیش از پیوستن به رادیوفردا، در شماری از روزنامه‌های ایران نیز به عنوان دبیر سرویس بین‌الملل فعالیت کرده، در کنار تهیه خبر و گزارش، برنامه هفتگی کارنامه را تهیه می‌کند که به مسائل کارگران، معلمان و فعالان صنفی در ایران می‌پردازد.

XS
SM
MD
LG