لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۳

آغاسی: هر اقدام موسوی با موانعی توسط حاکمیت روبه‌رو می‌شود


میرحسین موسوی در راهپیمایی مسالمت‌آمیز ۲۵ خرداد تهران
میرحسین موسوی در راهپیمایی مسالمت‌آمیز ۲۵ خرداد تهران
به دنبال اعلام میرحسین موسوی برای راه‌اندازی تشکیلاتی با عنوان «راه سبز امید»، روز چهارشنبه، حمیدرضا فولادگر، عضو کمیسیون ماده ۱۰ احزاب، به احزاب هشدار داد، در صورت همکاری با این تشکیلات، پس از تذکر و اخطار کتبی، مجوز آنها را باطل خواهد کرد.

در همین زمینه محمدحسین آغاسی، حقوقدان در تهران در گفت‌وگو با رادیو فردا، به پرسش‌هایی در مورد روند قانونی فعالیت احزاب در ایران پاسخ داده است.

  • رادیو فردا: آقای آغاسی، برای تشکیل یک حزب در ایران چه مراحل قانونی باید طی شود؟

محمدحسین آغاسی: برای تشکيل هر حزبی بايد ابتدا مرامنامه نوشته شود و اساسنامه‌ای هم دراين زمينه تدوين می‌شود، سپس اين مرامنامه بايد توسط سازمان مرکزی به تصويب برسد.

در مرحله بعد کسانی که تشکيل‌دهنده حزب هستند بايد مدارک خود را به کميسيون ماده ۱۰ احزاب ارائه کنند، انگشت‌نگاری شوند و از طرف وزارت اطلاعات و ساير سازمان‌های ذيربط در مورد آنها تحقيق و بررسی شود.

اگر مشکلی نداشتند، ضمن اينکه تعهد می‌دهند و اقرار می‌کنند به ولايت فقيه معتقد و به قانون اساسی ملتزم هستند، آن وقت در کميته احزاب اين مرامنامه و ديگر موارد مطرح می‌شود و در صورت تصويب می‌توانند حزب را تشکيل دهند.

بنابراين بعد از ارائه درخواست تشکيل حزب، گاهی چند سال طول می‌کشد تا به تصويب کميسيون ماده ۱۰ برسد.

  • بعضی از تحليلگران سياسی معتقد هستند که تشکيلات «راه سبز اميد» يک حزب به حساب نمی‌آيد، بلکه يک شبکه سيال اجتماعی است. چنانچه اين تشکيلات يک شبکه اجتماعی باشد به طور قانونی می‌توان با آن برخورد کرد و جلوی فعاليت آن را گرفت؟

هر گاه تشکلی راه‌اندازی شود در برگيرنده احزاب، گروه‌ها و جمعيت‌های ديگری است و عنوان حزب را نمی‌توان به آن داد.

در واقع گروه‌ها يا احزاب دور هم جمع می‌شوند و به نوعی ائتلاف کرده و در يک چهارچوب خاص فعاليت می‌کنند. نمونه بارز اين تشکل‌ها، تشکل دوم خرداد بود که مدت‌ها اموراصلاح‌طلبان را پيگيری می‌کرد و در يک تشکل هماهنگ اقدامات خود را انجام می‌دادند. تشکيلات «راه سبز اميد» هم حزب نيست و نيازی به اخذ مجوز ندارد.

  • در جمهوری اسلامی ايران چه حقوق قانونی برای گروه‌های مختلف سياسی وجود دارد که تحت آن بتوانند ديدگاه‌های خود را مطرح کنند؟

اگر افرادی بخواهند به صورت تشکل ديدگاه‌های خود را مطرح کنند، بايد اعضای مرکزی داشته باشند که گرد هم بيايند و مطالب را جمع‌بندی کنند و سپس توسط يک سخنگو نظريات و يا خواسته خود را مطرح کرده و به اطلاع عموم برسانند.

اما يادمان باشد هر بيان و نظری که بخواهد در کشور مطرح شود يک سری محدوديت وجود دارد که بايد اين محدوديت‌ها را در چهارچوب فعاليت خود رعايت کنند.

  • حميدرضا فولادگر از اعضای کميسيون ماده ۱۰، در مورد تشکيلات «راه سبز اميد» و احزابی که قصد دارند زير نظر اين تشکيلات قرار بگيرند گفته است که پس از تذکر و اخطار کتبی مجوز آنها توقيف و باطل می‌شود. آيا اين کار قانونی است؟

مطمئن باشيد هر اقدامی که قرار باشد توسط مهندس موسوی در ارتباط با مسايل سياسی و ميدانی انجام گيرد، با مشکلات و موانعی توسط حاکميت روبه‌رو می‌شود و مردم آماده هستند که اين اتفاقات بيفتد.

برای احزابی که قصد دارند زير گروه يا تشکيل‌دهنده تشکل «راه سبز اميد» شوند تا زمانی که تخلف قانونی انجام ندهند، امکان جلوگيری از فعاليت آنها نيست. ولی اين مسئله به اين معنا نيست که حاکميت اين کار را نخواهد کرد، به اين معنی است که کميسيون ماده ۱۰ احزاب و مراجع قضايی يا انتظامی نمی‌توانند به طور قانونی مانع فعاليت آن شوند.
XS
SM
MD
LG