لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۳

«بازداشت بهمن توتونچی، روزنامه نگار کرد»


یک گروه مدافع حقوق بشر در کردستان از بازداشت بهمن توتونچی، روزنامه ‌نگار کرد مقیم سنندج، خبر داده است.


گزارش «دیده‌ بان حقوق بشر کردستان» حاکی است مأموران امنیتی جمهوری اسلامی، روز سه‌ شنبه، ۲۸ آبان، پس از بازرسی و تفتیش خانه آقای توتونچی، وی را با خود برده ‌اند.


خانواده آقای توتونچی نیز با اشاره به اینکه در جریان این دستگیری، بخش‌ هایی از مقالات و نیز گیرنده ماهواره وی توسط مأموران امنیتی ضبط شده است، از محل انتقال و نگهداری این روزنامه نگار ابراز بی‌ اطلاعی کرده ‌اند.


سامان رسول ‌پور، روزنامه ‌نگار و فعال حقوق بشر کردستان، با تأیید این موضوع به رادیو فردا گفت: «در حال حاضر مشخص نیست که آقای توتونچی به چه دلیل و در چه مکانی دربند است.»


وی اضافه کرد که در اولین ساعات صبح سه‌ شنبه هشت تن از نیروهای امینتی با حضور در منزل آقای توتونچی، پس از تفتیش منزل، وی را به مکان نامعلومی منتقل کرده ‌اند.


آقای رسول‌ پور، به نقل از یکی از اعضای خانواده آقای توتونچی گفت که روند تفتیش منزل و بازداشت وی بسیار سریع انجام شده و آقای توتونچی «حتی اجازه نیافته که عینک خود را بردارد و لباس خواب خود را عوض کند.»


به گفته این روزنامه‌نگار کرد، با بازداشت بهمن توتونچی شمار روزنامه‌نگاران کرد زندانی به شش تن رسیده و با این اوصاف می‌توان گفت که «کردستان بزرگ ‌ترین زندان روزنامه ‌نگاران در ایران است.»


سازمان گزارشگران بدون مرز ایران را بزرگ ‌ترین زندان روزنامه ‌نگاران در خاورمیانه توصیف کرده است.


علاوه بر بهمن توتونچی، مسعود کردپور، محمد صدیق کبودوند، عدنان حسن ‌پور، هیوا بوتیمار و کاوه جوانمرد پنج روزنامه‌نگار کرد هستند که در حال حاضر در زندان به سر می‌ برند.


بهمن توتونچی، عضو شورای سردبیری هفته‌ نامه کرد زبان «کرفتو» بود که سال گذشته توقیف شد.


گزارش‌ها حاکی است که وی پیش از توقیف این هفته ‌نامه، به دلیل فشارهای مختلف، از عضویت در شورای سردبیری آن نشریه استعفا داده بود.


آقای توتونچی به همراه عده ‌ای دیگر، از جمله محمد صدیق کبودوند، آکو کردنسب و برخی دیگر از روزنامه‌نگاران کرد، از اعضای مؤسس «کانون نويسندگان کرد» است.


آکو کردنسب، که مانند بهمن توتونچی، عضو شورای سردبیری نشریه کرفتو بوده است، ۳۰ تيرماه ۱۳۸۶ توسط مأموران وزارت اطلاعات در دفتر خود بازداشت و روانه زندان شد.


در آن زمان بازداشت آقای کردنسب اعتراض سازمان‌های مدافع حقوق بشر از جمله سازمان خبرنگاران بدون مرز را برانگیخت.


وی در مهرماه سال ۱۳۸۶ به اتهام «جاسوسی» به سه سال زندان محکوم شد اما دادگاه تجدید نظر آن را به شش ماه تقلیل داد.


محمد صدیق کبودوند نیز که مؤسس سازمان حقوق بشر کردستان و همچنين مديرمسئول هفته‌ نامه توقيف شده «پيام مردم» بود، از دهم تير ماه سال ۱۳۸۶ در زندان به سر می ‌برد.


آقای کبودوند، که جرم او «تبليغ عليه نظام و اقدام عليه امنيت ملی» ذکر شده است، اوایل آبان به ۱۱ سال زندان محکوم شد اما وکلای او، خانم‌ ها شیرین عبادی و نسرین ستوده، تقاضای تجديد نظر کردند.


پس از آن دادگاه تجديد نظر میزان محکومیت آقای کبودوند را به ۱۰ سال حبس کاهش داد.


XS
SM
MD
LG