لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۳

روز فن‌آوری هسته‌ای: ایران چه میزان پیشرفت داشته است؟


محمود احمدی‌نژاد در مراسم گشایش کارخانه سوخت هسته‌ای اصفهان
محمود احمدی‌نژاد در مراسم گشایش کارخانه سوخت هسته‌ای اصفهان
در پی برگزاری مراسم روز ملی فناوری هسته‌ای در ایران، و آزمایش سانتریفیوژهای جدید برای ادامه غنی‌سازی اورانیوم، مقام‌های آمریکایی واکنش چندانی نشان ندادند.

حسین آرین، کارشناس نظامی رادیو فردا، در پاسخ به رادیو فردا درباره درجه پیشرفت فنی دانشمندان هسته‌ای ایران در زمینه غنی‌سازی اورانیوم در چند ماه اخیر می‌گوید.

رادیو فردا: آقای آرین، ایران در ماه‌های اخیر به چه میزان پیشرفت در زمینه غنی‌سازی دست یافته است؟

حسین آرین: پيشرفت ايران در مقايسه با سال قبل قابل ملاحظه نبوده است و ايران تنها توانسته تعداد سانتريفيوژهای خود را به هفت هزار برساند.

برابر گزارش آژانس بين‌المللی انرژی اتمی، اين سانتريفيوژها در سال گذشته کمتر از شش هزار بوده و بعضی مقامات گفته‌اند به شش هزار رسيده است.

از طرف ديگر بر اساس سخنان رئيس جمهوری ايران، آقای احمدی‌نژاد، ايران دو سانتريفيوژ جديد را هم آزمايش خواهد کرد که ظاهراً سرعت و کارايی آنها بيشتر از سانتريفيوژهای قبلی است، ولی هنوز آنها را به کار نگرفته است. در مجموع بايد گفت که پيشرفت ايران قابل ملاحظه نبوده است.

با توجه به اينکه سانتريفيوژهای قبلی از پاکستان آمده، اين سانتريفيوژهای جديد در کجا ساخته شده است؟

ايران مدت‌هاست که می خواهد صنعت هسته‌ای خود را بومی کند و در همين راه قدم‌های مؤثری هم برداشته است. ايران تعدادی از سانتريفيوژهای قبلی که طرح آنها را از پاکستان گرفته بود، خودش ساخته و بسط داده است.

سانتريفيوژهايی که قبلاً به اسم پی۱ و پی ۲ خواهده می شد، اکنون به اسم آی آر۱ ، آی آر ۲ و آی آر ۳ خوانده می‌شود و حتی شنيده‌ايم شماره چهار آن هم ساخته شده و مشغول آزمايش آن هستند.

با توجه به اين که باراک اوباما در سخنرانی‌های متعدد خود و در فرصت‌های مختلف دست دوستی به سمت ايران دراز کرده است، آيا گام‌های سريع ايران برای پيشرفت در راه فعاليت‌های هسته‌ای، در اقدام اوباما برای برقراری ديالوگ مستقيم با ايران تأثيری خواهد داشت؟

من فکر نمی‌کنم تأثير زيادی داشته باشد. با توجه به پيشرفت اندک ايران در سال گذشته، اين مسئله برای غرب قابل تحمل است زيرا بسياری از کشورهای غربی فکر می‌کردند که ممکن است ايران در روز ملی فن‌آوری هسته‌ای نکاتی را به زبان آورد و يا پيشرفت‌هايی را ارائه کند که دور از حد تصور آنها باشد، ولی اين چنين نبوده است.

همان طور که هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، گفت ما نمی‌دانيم چه چيزی را در مورد برنامه هسته‌ای ايران باور کنيم زيرا تا کنون ادعاها و ارزيابی‌های مختلفی را درباره برنامه هسته‌ای ايران شنيده‌ايم.

بايد يادآوری کنم که ايالات متحده پيش شرط گفت‌وگوها را برداشته و دولت اوباما حاضر است در مورد مسئله هسته‌ای با ايران صحبت کند و دست دوستی به طرف ايران دراز کرده، يعنی سياست اخير آمريکا با سياست دوران جورج بوش کاملاً متفاوت است.

از طرف ديگر رئيس جمهوری ايران در سخنرانی خود گفت که ما منتظر تغييرات آمريکا هستيم، يعنی دست رد به سينه آمريکا نزد و ايران منتظر قدم‌های بعدی آمريکا است تا صحبت‌ها را آغاز کنند. اين صحبت‌ها درباره گستره‌ای از موضوعات خواهد بود، از جمله مسئله هسته‌ای.

من فکر نمی‌کنم که در مجموع پيشرفت نه چندان قابل ملاحظه ايران در سال گذشته در زمينه مسايل هسته‌ای، مانع از اين شود که آمريکا و ايران و به طور کلی ايران و کشورهای ۱+۵ به گفت‌وگوی خود ادامه دهند.
XS
SM
MD
LG