لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۷

نوبخت: معلوم نیست خاتمی به همان سیاست‌ها ادامه دهد


منیره نوبخت؛ نماینده دوره‌های پیشین مجلس شورای اسلامی
منیره نوبخت؛ نماینده دوره‌های پیشین مجلس شورای اسلامی
چهار ماه به انتخابات ریاست جمهوری در ایران، در حالی که در اردوی اصلاح‌طلبان حضور محمد خاتمی رییس جمهوری سابق و مهدی کروبی رییس پیشین مجلس شورای اسلامی رسماً اعلام شده و زمزمه‌هایی نیز درباره حضور احتمالی میر حسین موسوی، نخست وزیر پیشین، و عبدالله نوری وزیر پیشین کشور در دولت محمد خاتمی، به گوش می‌رسد، از جناح معروف به اصولگرا هنوز کسی رسماً کاندیدا نشده است.

در گفت‌وگو با منیره نوبخت، نماینده دوره‌های پیشین مجلس شورای اسلامی، از او درباره وضعیت گروه‌های در این انتخابات پرسیده‌ایم.

رادیو فردا: خانم نوبخت با توجه به اعلام حضور آقایان خاتمی و کروبی در جناح اصلاح‌طلب، وضعیت در اردوگاه اصولگرایان چگونه است؟

منیره نوبخت: تقریباً وضعیت در هر دو طرف مشابه است. یعنی در هر دو جریان سیاسی عمده افراد متعدد سیاسی مورد بحث و نظر و گفتگو هستند، بعضی‌ها صراحتاً حضورشان را اعلام کرده‌اند و بعضی‌ها توسط دیگران.

فکر می‌کنید حضور آقای خاتمی می‌تواند همچون دو دوره‌ای که ایشان ریاست جمهوری را داشتند، آن اتفاق را رقم بزند و این حضور می‌تواند به نوعی موفقیت‌آمیز باشد؟

خب ببینید کسی که مردم دو دوره تجربه ریاست جمهوری اش را دارند مردم راحت‌تر می‌توانند درباره‌اش تصمیم بگیرند. اما اینکه یک اتفاقی بیافتد بالاخره رأی مردم هست، وضعیت ایران و شرایط سیاسی خاص است و مردم خیلی به دقت تصمیم می‌گیرند.

همانطور که می‌دانید در دوران ریاست جمهوی آقای احمدی‌نژاد برخی اتفاقات بین‌المللی افتاد و برخی قطعنامه‌ها و واکنش‌های بین‌المللی علیه ایران صادر شد که اینها شاید چندان خوشایند دولت جمهوری اسلامی هم نبود. فکر می‌کنید که درصورتی که آقای خاتمی بیاید، حضورش می‌تواند در مورد آنچه در دوره آقای احمدی‌نژاد به روایت غربی‌ها اتفاق افتاده، تأثیر بگذارد؟


البته وقایع بین‌المللی که شما اشاره کردید نه اینکه خوشایند دولت آقای احمدی‌نژاد نباشد، شاید خوشایند بعضی دولت‌های غربی و شرقی نبود. در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی‌نژاد سیاست بین‌الملل با سیاست‌هایی که ایشان اتخاذ کردند، تعقیب شد و در دوره آقای خاتمی هم مسائل بین‌المللی با سیاست‌های ایشان تعقیب شده است. من فکر می‌کنم که موفقیت‌ها در هر دو دوره وجود داشته و نمی‌شود گفت که در یک دوره از اینها ما موفقیت نداشتیم.

به هرحال همانطور که می‌دانید در دوره آقای خاتمی عنوان می‌شد که سیاست تنش‌زدایی با دنیا و بویژه با کشورهای غربی پیگیری می‌شد.

ببینید در آن زمان ما اصلاً در دوران گفتگو بودیم. در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی دولت ایران واقعاً مصمم بود که با عرصه بین‌الملل و با غرب گفت‌وگو کند. طبعاً دوران گفت‌وگو ویژگی‌های خودش را دارد و دوران آقای احمدی‌نژاد هم ویژگی‌های خودش را. نمی‌شود گفت که آقای خاتمی اگر دوباره رئیس جمهور شود، همان سیاست‌ها را دنبال خواهد کرد.

فکر می‌کنید تا چه حد امکان دارد که آقای خاتمی در این انتخابات پیروز شود؟

هیچ چیز قابل پیش‌بینی نیست. بستگی دارد که گفتگوهاشان با مردم و برنامه‌هایی که اعلام می‌کنند، باید برنامه‌هایی که برای مردم مطرح می‌کنند، مورد قبول مردم قرار گیرد.

ولی آقای خامنه‌ای بارها اعلام کرده‌اند که از آقای احمدی‌نژاد حمایت می‌کنند. آقای احمدی‌نژاد هم احتمالاً یکی از کاندیداهای اصلی این انتخابات خواهند بود. فکر می‌کنید موضع آقای خامنه‌ای به عنوان رهبر چه تأثیری می‌تواند در بافت انتخابات بگذارد؟

حمایت ایشان حمایت از دولت است نه یک کاندیدای ریاست جمهوری. دقیقاً همین حمایت در دوره اول انتخاب آقای خاتمی هم روی داد. حتی بعضی گروه‌های سیاسی مخالف اصلاح‌طلبان احساس نگرانی می‌کردند. برای رهبر جمهوری اسلامی دو مسئله مهم است یکی مشارکت بالای مردم و دوم انتخاب مردم.

با توجه به اینکه اصلاح‌طلبان رفته رفته کاندیداهای خودشان را معرفی کرده‌اند و اصولگرایان هنوز به اجماعی در این باره دست نیافته‌اند، ارزیابی شما از این اقدام اصلاح‌طلبان چیست؟

این اتفاق در جریان اصلاح‌طلب قطعاً مبتنی بر اساس یک سیاست و منطق بوده است. آنها تصمیم شان را گرفته‌اند که با دو کاندیدا حضور داشته باشند. برای اینکه بدانیم چه اتفاقی می‌افتد باید منتظر بمانیم.
XS
SM
MD
LG