لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۲

گیتس: حمله نظامی تنها موجب تأخیر در برنامه اتمی ایران است


رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا
رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا
رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده، می‌گوید هرگونه حمله نظامی به ایران تنها برنامه هسته‌ای تهران را در حدود یک تا سه سال به تأخیر می‌اندازد.

وزیر دفاع آمریکا روز جمعه در مصاحبه با شبکه خبری سی ان ان گفت: «واقعیت این است که هر گونه گزینه نظامی چیزی بیشتر از خرید زمان نخواهد داشت.»

رابرت گیتس در پاسخ به این پرسش که اقدام نظامی چه تأثیری بر برنامه هسته‌ای ایران خواهد داشت، گفت: «ارزیابی‌ها چیزی در حدود یک تا سه سال (تأخیر) است.»

اظهارات وزیر دفاع آمریکا در حالی است که وی در مصاحبه با شبکه ای بی سی نیز گفته است که «ایرانی‌ها قصد دارند که به جنگ‌افزارهای هسته‌ای برسند.»

رابرت گیتس در همین مصاحبه تأکید کرد که هنوز در اینکه ایرانی‌ها به طور رسمی تصمیم به ساخت جنگ‌افزار هسته‌ای گرفته باشند، شک و تردید وجود دارد.

با علنی شدن ساخت یک تأسیسات غنی‌سازی دیگر از سوی ایران که بدون اطلاع آژانس صورت گرفته بود، محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌ جمهوری ایران، در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهوری آمریکا، اعلام کرد که ایران قوانین بین‌المللی را نقض نکرده و باراک اوباما باید از تهران عذرخواهی کند.

روز جمعه رسانه‌های غربی اعلام کردند که ایران به تازگی ساخت یک مرکز غنی‌سازی اورانیوم را که سال‌ها مخفی نگه داشته بود، به اطلاع آژانس رسانده است.

در پی انتشار این خبر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مقام‌های ایرانی این خبر را تأیید کردند.

با تأیید این خبر، روز جمعه باراک اوباما و نیکولا سارکوزی، رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه به همراه گردون براون نخست‌وزیر بریتانیا، در یک کنفرانس مشترک به شدت از این اقدام ایران ابراز نگرانی کردند و آن را نقض قوانین ان پی تی و مغایر با قطعنامه‌های شورای امنیت دانستند.

مطابق با کنوانسیون منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای(ان پی تی) که ایران نیز عضو آن است، هرگونه فعالیت اتمی باید از ابتدا به اطلاع آژانس بین‌المللی برسد.

محمود احمدی‌نژاد روز جمعه در واکنش به اظهارات باراک اوباما گفت که وی باید به خاطر این موضع‌گیری عذرخواهی بکند چراکه ایران قوانین بین‌المللی را نقض نکرده است.

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، که خود پیش از این رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، (سیا) بوده است، همچنین روزجمعه گفت که افشای ساخت یک تأسیسات غنی‌سازی دیگر ، ضرورتاً با ارزیابی ۱۶ سازمان اطلاعاتی آمریکا در سال ۲۰۰۷ مغایرتی ندارد.

در سال ۲۰۰۷، سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند ایران از سال ۲۰۰۳ فعالیت‌های نظامی برنامه هسته‌ای خود را متوقف کرده است؛ این گزارش با عدم رضایت اسرائیل و و برخی از متحدان اروپایی واشینگتن مواجه شد.

وزیر دفاع آمریکا با اشاره به مخفی نگه داشته شدن ساخت تأسیسات غنی‌سازی در اطراف قم این پرسش را مطرح کرد که اگر ایران هدف صلح‌آمیز داشته است چرا از آغاز، ساخت این تأسیسات را به اطلاع آژانس نرسانده است.

رابرت گیتس گفت: «این بخشی از شیوه فریبکاری و دروغ ایرانی‌ها است که از همان آغاز برنامه اتمی‌شان در پیش گرفته‌اند. بنابراین جای شگفتی نیست که رهبران جهان گمان کنند که آنها انگیزه‌های دیگری برای حرکت به سوی جنگ‌افزار هسته‌ای دارند.»

رابرت گیتس در مصاحبه با سی ان ان تأکید کرد که هنوز برای حل دیپلماتیک مناقشه هسته‌ای ایران فرصت باقی مانده است.

وزیر دفاع آمریکا با بیان اینکه ایران به خاطر این «فریبکاری» در موقعیتی بدی قرار گرفته است، تصریح کرد: «روشن است که فرصتی برای تحریم‌های مضاعف و شدید فراهم شده است».
XS
SM
MD
LG