لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۸

کره شمالی از سر گیری فعالیت اتمی خود را تایید کرد


آمريکا می گويد تا کره شمالی به يک برنامه بين المللی برای راستی آزمايی در مورد برنامه هسته ای اش تن ندهد، اين کشور را از فهرست کشورهای حامی تروريسم خارج نخواهد کرد.(عکس: epa)
آمريکا می گويد تا کره شمالی به يک برنامه بين المللی برای راستی آزمايی در مورد برنامه هسته ای اش تن ندهد، اين کشور را از فهرست کشورهای حامی تروريسم خارج نخواهد کرد.(عکس: epa)

کره شمالی با متهم کردن ايالات متحده به زير پا گذاشتن تعهداتش، تاييد کرد که در حال آماده شدن برای بازسازی نيروگاه هسته ای خود است.


اين نخستين بار است که پيونگ يانگ، به طور رسمی تاييد می کند که برای بازسازی نيروگاه هسته ای يونگ بيون که بخشی از آن را ويران کرده بود، اقدام کرده است.


پيونگ يانگ می گويد علی رغم وعده ايالات متحده در گفت و گوهای شش جانبه، واشينگتن نام کره شمالی را از فهرست کشورهای حامی تروريسم حذف نکرده است.


مقام های آمريکايی شهريور ماه امسال اعلام کردند که کره شمالی برخی تجهيزات را از انبار مجموعه قديمی هسته ای خود که به دوران اتحاد جماهير شوروی باز می گردد، خارج کرده است.


کره شمالی، کره جنوبی، ايالات متحده، چين، ژاپن و روسيه اعضای گروه شش هستند که برای دستيابی به توافق نهايی برای غير هسته ای شدن پيونگ يانگ مذاکره می کنند.


کره شمالی در نوامبر گذشته با ويرانی برج خنک کننده نيروگاه يونگ بيون، اقدام به برچيدن اين نيروگاه هسته ای کرد. اين کشور در آن هنگام، این اقدام را نشانه تعهدش به توافق گروه شش خواند.


هيون هام بونگ، یک دیپلمات کره شمالی، به واشينگتن هشدار داد که بر سر مسئله راستی آزمايی به کره شمالی فشار نياورد، چرا که چنين چيزی در توافق شش جانبه نبوده است.

اين اقدام، بخشی از توافق پيونگ يانگ برای خلع سلاح هسته ای در برابر دريافت کمک های خارجی بود.


هيون هام بونگ، يک ديپلمات کره شمالی، روز جمعه به خبرنگاران گفت که پيونگ يانگ برای بازسازی تاسيسات هسته ای يونگ بيون آماده می شود.


با این حال، هيون هام بونگ که در دهکده مرزی پان مون جوم، پيش از آغاز مذاکره يک روزه با مقام های کره جنوبی، با خبرنگاران صحبت می کرد، مشخص نکرد که نيروگاه یونگ بیون چه زمانی راه اندازی می شود.


در اين نشست يک روزه، قرار است درباره ساز و کار ارسال انرژی از سوی کره جنوبی به کره شمالی گفت و گو شود. اين کمک، بخشی از مشوق های مورد توافق در گروه شش برای کره شمالی است.


در سال ۲۰۰۷، ايالات متحده، چين، روسيه، کره جنوبی و ژاپن با کره شمالی به توافق رسيدند که در ازای دست کشيدن از برنامه هسته ای خود، يک ميليون تن سوخت دريافت کند.


کره شمالی سال گذشته میلادی عملیات ویرانی تاسيسات هسته ای یونگ بیون را آغاز کرد.


به گفته هيون هام بونگ، تا پيش از اين، به میزان ۹۰ درصد، کار ویرانی اين نيروگاه هسته ای به پايان رسيده بود.


مقام های کره جنوبی و آمريکايی می گويند دست کم يک سال طول می کشد که نيروگاه يونگ بيون بار ديگر راه اندازی شود.


آمريکا می گويد تا زمانی که کره شمالی به يک برنامه بين المللی برای راستی آزمايی تن ندهد، اين کشور را از فهرست کشورهای حامی تروريسم خارج نخواهد کرد.


هيون هام بونگ به واشينگتن هشدار داد که بر سر مسئله راستی آزمايی به کره شمالی فشار نياورد، چرا که به گفته او، چنين چيزی در توافق شش جانبه نبوده است.


او گفت: «ايالات متحده، پافشاری می کند ما خواسته های يک جانبه ای را که مورد توافق نبودند، بپذيريم. آنها، آمریکایی ها، می خواهند هر موقع که می خواهند هرجا که خواستند بروند تا نمونه گيری کنند و با تجهيزات اندازه گيری به آزمايش دست بزنند.»


این دیپلمات کره شمالی افزود: اگر ايالات متحده شيوه بازرسی خود را، که وی آن را «راهزنانه» نامید، به نام استاندارهای جهانی اعمال کند، مسئله راستی آزمايی حل نخواهد شد.


آخرين دور گفت و گوهای گروه شش در ماه ژوئن برگزار شد و به دليل اختلاف کره شمالی و آمريکا، تاريخ ديگری برای دور بعدی آن تعيين نشد.


در همين حال، هيئت کره جنوبی که برای مذاکره با مقام های همسايه شمالی خود به دهکده مرزی پان مون جوم آمده است، روز جمعه اطمينان داد که بقيه کمک های سوختی برطبق توافق به اين کشور ارسال خواهد شد.


پس از جنگ دو کره در سال های ۱۹۵۳-۱۹۵۰ اين دو کشور هنوز پيمان صلح با يکديگر امضا نکرده اند.


XS
SM
MD
LG