لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۰

وزیر خارجه هند: از تحریم‌های آمریکا علیه ایران پیروی نمی‌کنیم


وزیر خارجه هند روز دوشنبه و در آستانه دیدار با همتای ایرانی خود، محمدجواد ظریف، اعلام کرد که دهلی تنها تحریم‌های اعمال‌شده از سوی سازمان ملل متحد را علیه ایران اجرا می‌کند و از تحریم‌های یکجانبه آمریکا یا هیچ کشور دیگری پیروی نمی‌کند.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا که از منتقدان جدی توافق هسته‌ای ایران است، ماه گذشته با اعلام خروج ایالات متحده از برجام، اعلام کرد که تحریم‌های آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران بار دیگر فعال خواهند شد.

اخیراً مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز جمهوری اسلامی را تهدید کرده است در صورتی که دست از توسعه برنامه موشکی و رفتار خود در منطقه خاورمیانه بر ندارد، با شدیدترین تحریم‌های تاریخ از سوی ایالات متحده، روبه‌رو خواهد شد.

اما آن طور که رویترز گزارش داده است، سوشما سوآراج، وزیر خارجه هند روز دوشنبه اعلام کرده که موضع‌گیری دهلی نو در این زمینه مستقل از موضع‌گیری سایر کشورها از جمله آمریکاست.

او به صراحت گفته که کشورش تنها از تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران پیروی می‌کند و تحریم‌های آمریکا یا کشورهای دیگر علیه تهران را اجرا نخواهد کرد.

اظهارات وزیر خارجه هند در آستانه دیدار او محمدجواد ظریف در دهلی نو بیان شده است. خانم سوآراج قرار است عصر روز دوشنبه با آقای ظریف که در رأس هیئتی سیاسی-اقتصادی به هند سفر کرده، دیدار کند.

ایران و هند دارای روابط دیرینه سیاسی و اقتصادی هستند و هند یکی از بزرگ‌ترین مشتریان نفت ایران به شمار می‌رود.

ایران پیش از برقراری تحریم‌های گزنده اقتصادی در سال ۲۰۱۱، دومین صادرکننده نفت به هند بود، اما در جریان تحریم‌ها سهم واردات این کشور از ایران کاهش داشت، و پس از اجرایی شدن برجام در سال ۲۰۱۶ بود که صادرات نفت ایران به این کشور به تدریج افزایش یافت.

رویترز نوشته که هدف از سفر وزیر خارجه ایران به هند، جلب نظر این کشور در مقابل موضع‌گیری دولت دونالد ترامپ درباره برجام است.

آقای ظریف خود پیش از سفر به هند، در جمع خبرنگاران گفته بود که قرار است با همتای هندی خود درباره برجام، خروج آمریکا از این توافق بین‌المللی و همکاری‌های دو کشور برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری مذاکره کند.

او این سفر را در ادامه رایزنی‌های ایران با «شرکای سیاسی و اقتصادی» خود توصیف کرده و افزوده است که دیدار از کشورهای مختلف با هدف رایزنی با مقام‌های آنها درباره برجام ادامه خواهد یافت.

وزیر خارجه ایران پس از اعلام خروج آمریکا از برجام و اظهارات رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ضرورت «تضمین عملی» اروپایی‌ها درباره تأمین منافع ایران از باقی‌ماندن در این توافقنامه، به چین، روسیه و بروکسل به عنوان مقر اتحادیه اروپا سفر کرده است.

حسن روحانی نیز بهمن ماه سال گذشته به هند سفر کرده بود و در دیدار با نارندرا مودی، نخست وزیر هند، ۱۵ توافق‌نامه همکاری میان طرفین به امضا رسید.

هند در طول سفر روحانی، کنترل فاز اول بندر چابهار را به مدت ۱۸ ماه بر عهده گرفت و تعهد کرد که عملیات توسعه‌ای این بندر را به زودی آغاز کند. دهلی نو برای توسعه بندر چابهار ایران متعهد به سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری شده است.

خبرگزاری ایرنا نیز به نقل از یک روزنامه هندی نوشته که سفر محمدجواد ظریف به هند، با توجه به خروج آمریکا از برجام، «در تضمین منافع ایران و هند در بندر چابهار مؤثر خواهد بود».

با استفاده از گزارش‌های رویترز، ایسنا، ایرنا و رادیو فردا؛ ب.ب./م.ا.
XS
SM
MD
LG