لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۰

ظریف: دعوای بی‌معنای داخلی جو روانی آمریکا را تکمیل کرد


محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، با تأکید بر این که تلاش‌های آمریکا پس از خروج از برجام صرفا «روانی» بوده است، از «دعوای سیاسی در داخل کشور که باعث ناامیدی در بین مردم شد» انتقاد کرد و آن را «تکمیل‌کننده جو روانی آمریکا» خواند.

محمدجواد ظریف که شامگاه شنبه، سوم شهریور، در برنامه «حالا خورشید» در تلویزیون دولتی ایران سخن می‌گفت، با اشاره به «توقعات بسیار بالای جامعه از برجام» گفت: «شاید ما هم در دولت و بعضی رسانه‌ها در بالا رفتن توقعات نقش داشتیم.»

توافق هسته‌ای بین ایران و شش قدرت جهانی، موسوم به برجام، در تیرماه ۹۴ به امضا رسید. با این حال دولت آمریکا در ۱۸ اردیبهشت سال جاری با تأکید بر این که جمهوری اسلامی با وجود این توافق همچنان به فعالیت‌ موشکی و «اقدامات بی‌ثبات کننده‌اش در منطقه» ادامه داده، رسما از آن خارج شد.

محمدجواد ظریف در گفت‌وگویش با تلویزیون دولتی ایران، تأکید کرد که «در مورد برجام در کشور در سطح بالا توافق شده بود».

منتقدان دولت حسن روحانی ضمن حمله به مفاد برجام، او را متهم می‌کنند که تمامی تمرکز دولتش را صرف دستیابی به این توافق کرد. این انتقادها به ویژه پس از سخنرانی دو هفته پیش رهبر جمهوری اسلامی افزایش یافته است.

رسانه‌های ایران ۲۲ مرداد از قول آیت‌الله علی خامنه‌ای نوشتند: «در موضوع مذاکرات بنده اشتباه کردم و به اصرار آقایان اجازه تجربه را دادم؛ که البته از خطوط قرمز معین‌شده هم عبور کردند». با این حال این عبارت خبرساز شد و دفتر علی خامنه‌ای درباره آن اطلاعیه‌ای صادر کرد.

با این حال محمدجواد ظریف در مصاحبه تلویزیونی‌اش، با اشاره به دوران پس از برجام گفت: «به جای این که از امکاناتی که فراهم شده بود استفاده کنیم دعوای سیاسی را ادامه دادیم و این دعوای سیاسی باعث یأس و ناامیدی در بین مردم شد.»

وزیر خارجه جمهوری اسلامی بدون اشاره به جزئیات، از «حرف‌های نامناسبی که زده شد» انتقاد کرد.

به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف با اشاره به «فشار روانی که آمریکا علیه ترکیه ایجاد کرد» و در پی آن، طی دو هفته، ارزش پول آن کشور نزدیک به یک‌سوم شد گفت: «ما از این فشارها تا حد زیادی مصون بودیم»؛ اما این بار مجموعه‌ای از اختلافات داخلی، یک دعوای بی‌معنی داخلی «این جو روانی را تکمیل کرد».

در هفته‌های اخیر شماری از چهره‌های محافظه‌کار در ایران، موسوم به اصولگرایان، انتقادهای خود از دولت حسن روحانی را تشدید کرده‌اند. از جمله احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد، چندی پیش گفت: «رفتید و مذاکره کردید؛ دلار سه هزار تومان را ده هزار تومان کردید، بازهم می‌خواهید مذاکره کنید؟»

طی دو سال اخیر و به ویژه پس از اعتراض‌های سراسری دی‌ماه گذشته در شهرهای ایران، شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی از ضرورت مبارزه با فساد سخن گفته‌اند.

در همین زمینه خبرگزاری فارس روز شنبه خبر داد که نخستین دادگاه علنی برای مقابله با «مفسدان» و «اخلال‌گران اقتصادی» در همین روز برگزار شد.

با این حال علاوه بر قوانینی که مقام‌های جمهوری اسلامی از آنها با عنوان «فسادآور» یاد می‌کنند، شمار مسئولانی که اقدام به فساد مالی، رانت یا اختلاس کرده‌اند به‌شدت گسترش یافته است. به طوری که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی، چندی پیش گفت که فساد به مسئولان بالای کشور رسیده است.

وضعیت اقتصادی در ایران در ماه‌های اخیر با تلاطم و تنش‌های شدیدی روبه‌رو شده‌ است؛ ریال به طور چشم‌گیری ارزش خود را در برابر دلار از دست داده، بهای سکه و کالاهای دیگر افزایش یافته و موجی از اعتراضات در چندین شهر ایران شکل گرفته‌ است.

منابع: خبرگزاری‌های ایرنا، صداوسیما، توئیتر و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG