روزنامه شرق در شماره روز شنبه ۲۰ آبان خود خود تحولات تازه منطقه از جمله تنش میان عربستان سعودی و ایران را در گزارشی با تیتر «نه جنگ، نه صلح» مورد بررسی قرار داده است.
این روزنامه با چاپ عکسی از امانوئل مکرون و انتشار خبر سفر او به عربستان سعودی، از قول رئیس جمهور فرانسه نوشته است: «مواضع به شدت تند سعودیها درباره ایران را شنیدم که با نظر ما همسان نیست، اما به نظرم کار با عربستان برای حفظ ثبات منطقه امری اساسی است».
شرق نوشته است که رئیسجمهور فرانسه با انتقاد از «برنامه موشکی ایران»، گفته است: «مانند آنچه در سال ۲۰۱۵ درباره برنامه هستهای ایران انجام شــد، ضروری است چارچوب مذاکرات درباره فعالیتهای موشکی ایران را تبیین کنیم و در صورت نیاز با اعمال تحریم روندی را آغاز کنیم که مذاکرات را امکانپذیر کند».
روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، عکس یک خود را به حسن روحانی اختصاص داده و از قول او خطاب به رهبران عربستان سعودی نوشته است: «شاخ قلدرتر از شما را شکستیم، شما که چیزی نیستید».
این روزنامه تیتر یک خود را به اظهارات حسن نصرالله اختصاص داده و از قول دبیرکل حزبالله لبنان نوشته است: «اعلان جنگ عربستان با لبنان بیتجربگی کورکورانه است» و «عربستان بداند تمام طرحهایشان در لبنان شکست خواهد خورد، همانطور که در نقاط دیگر جهان توطئههای آنها زمین خورده است، عربستان قادر به نابودسازی حزب الله نیست».
افزایش نرخ بیکاری جوانان
روزنامه دولتی ایران، در شماره روز شنبه خود ضمن انتشار گزارشی از «شاخصهای اقتصاد ایران» در شش ماه نخست سال ۹۶ نوشته است که «نرخ تورم ۱۰ درصدی، افزایش ۳۴ درصدی معاملات مسکن، گرانی ۳۰۰ تومانی دلار، بازدهی ۱۱ درصدی بورس، بیکاری ۱۱ درصدی» بخشی از «نمای کلی اقتصاد ایران در شش ماه گذشته است».
این روزنامه با اشاره به اینکه «شاخصهای اقتصادی سال جاری روایتگر حکایتهای مختلفی هستند» نوشته است: «برخی خود را روی نمودار بالا کشیدهاند، برخی درجا زدهاند و برخی نیز لغزش داشتهاند. با این حال گزارشهای مختلف بانک مرکزی و مرکز آمار ایران نشان میدهد که بیشتر آنها از رشدی آرام، آهسته و پیوسته برخوردار هستند».
به نوشته روزنامه ایران «در نیمه اول سالجاری متوسط نرخ تورم حدود ۱۰.۱ درصد بوده و بالاترین نرخ تورم در این مدت مربوط به فروردین با بیش از ۱۲ درصد است» و با اینکه بانک مرکزی هنوز آماری از میزان رشد اقتصادی سال جاری اعلام نکرده اما آخرین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که «رشد اقتصادی در سه ماهه اول سالجاری با احتساب نفت هفت درصد و بدون نفت، شش و نیم درصد بوده است».
این روزنامه همچنین نوشته که «مرکز آمار ایران نرخ بیکاری تابستان سال جاری را ۱۱.۷ درصد اعلام کرده» اما در این مدت «نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله از ۲۷.۸ به ۲۸.۸ درصد و جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله از ۲۴.۹ به ۲۶.۴ درصد رسیده است» و علاوه بر این «از تعـداد ۶.۶ میلیون نفر جمعیت فعال فارغالتحصیل یا در حال تحصیل دورههای عالی، ۳.۵ میلیون نفر شاغل و ۳.۱ میلیون نفر برابر با ۲۰ درصد بیکار هستند».
روزنامه ایران به «گرانی ۳۰۰ تومانی دلار» در شش ماه نخست سال جاری نیز اشاره کرده و نوشته است: «در نیمه نخست امسال در بازار آزاد متوسط قیمت فروش یک دلار آمریکا حدود ۳۷۹۲ تومان بود»، ضمن اینکه دلار از ۳ هزار و۷۷۶ تومان در فروردینماه در نیمه مهرماه به ۴ هزار تومان رسید و «اکنون در بازار آزاد با نرخی در حد ۴ هزار و۷۰ تومان مبادله میشود».
انتقاد کاربران ایران از توصیه وزیر علوم به عاشق شدن
روزنامه شهروند با تیتر «عاشقان بیپول» نوشته که «توصیه وزیر علوم درباره عاشق شدن، انتقاد گسترده کاربران ایرانی به وضعیت بیکاری و اقتصاد را به دنبال داشت».
به نوشته این روزنامه، منصور غلامی به دانشجوها گفته است «با دقت عاشق شوند و خیلی الکی عاشق نشوند» اما بر اساس طرح آمارگیری از رفتار فرهنگی خانوار ایرانی هم که توسط مرکز آمار ایران انجام شده، مهمترین معضل ازدواج جوانان از دیدگاه افراد ۱۸ساله و بیشتر شهری، بیکاری با ۷۴ درصد، نداشتن شغل دائم با ۵۴.۴ درصد، مشکل تهیه مسکن با ۵۴.۱ درصد و وضع نامناسب مالی سرپرست با ۳۳.۵ درصد بوده است».
روزنامه شهروند همچنین یادآوری کرده است که «نرخ بیکاری دانشآموختگان دانشگاهی رکوردشکنی کرده و در شرایطی که شمار افراد دارای تحصیلات دانشگاهی در سالهای پس از انقلاب ۱۴ برابر شده است، و گزارشهای رسمی نشان میدهد که میزان مشارکت اقتصادی افراد تحصیلکرده از ۶۸.۸ درصد در سال ۶۵ به ۴۸ درصد در سال ۹۰ کاهش داشته و این روند همچنان ادامه دارد؛ بهطوری که در حال حاضر بحران تحصیلکردههای بیکار و بیکاری بهعنوان یکی از ابرچالشهای دولت مطرح شده و حتی کمکهای مشاورهای کارشناسان صندوق جهانی پول را برای ایران به دنبال داشته است».
رمزگشایی از یک پیام
روزنامه جامعه فردا در تیتر یک خود با عنوان «رمزگشایی از پیام تهران به ریاض» تأکید کرده که «پیام مشترک تمام مقامات سیاسی و دیپلماتیک در ایران برای عربستان تنها یک جمله است، آنها از عربستان میخواهند عقلانیت به خرج دهد، در غیر این صورت بحرانزایی منطقه افزایش خواهد یافت، در تهران با صبر و شکیبایی به تنشزایی ریاض برخورد میشود و البته انتهای هر پیام دعوت به صبر حاصل از اقتدار نیز نهفته است».
این روزنامه دو خواسته عربستان سعودی از ایران را «خروج از حوزه عربی و مذاکره بر سر موشک بالستیک» عنوان کرده و نوشته است: «عربستان میخواهد درباره کنترل موشکهای بالستیک نیز وارد برجام شود، موضوعی که آمریکاییها نیز با آن توافق دارند»، اما خواسته دوم ریاض را عبدالباری عطوان در سرمقاله روزنامه رأی الیوم مطرح کرده و نوشته است: «سلمان میخواهد ملیگرایی عربی را جایگزین شمشیر وهابیت کند، اما برایش مهم نیست این رفرم سیاسی چه خطراتی برای خاورمیانه دارد؛ او میخواهد به نام ایرانهراسی و ناسیونالیسم عربی به حضور ایران در سوریه و عراق پایان دهد».
جامعه فردا با اشاره به اینکه «عربستان با بهانه استعفای حریری در لبنان میخواهد قطعنامه سال ۲۰۰۶ شورای امنیت در مورد خلع سلاح شبهنظامیان در لبنان را اجرا کند»، نوشته که وزیر خارجه ایران درباره حضور ایران در عراق و سوریه گفته که «به خواست دولتهای عراق و سوریه در آنجا حضور داریم».
این روزنامه در سرمقاله شماره شنبه خود نوشته که «با پایان کار داعش، بهانه مبتنی بر اینکه حضور نیروهای خارجی در سوریه ضرورتی ندارد، بهزودی مطرح خواهد شد و مسلما هدف طرح آن، اشاره به نیروهای ایران در سوریه خواهد بود» اما ایران باید در پاسخ به این درخواست اعلام کند که «با آزادی خاک سوریه کار دیگری هم دارد: اطمینان از فقدان هرگونه قصدی برای برهمزدن آرایش مرزها و نیروها در منطقه».
تأکید بر ضرورت گفتوگوی داخلی
روزنامه اعتماد در سرمقاله خود بر «ضرورت گفتوگوی داخلی در برابر تهدید خارجی» تاکید کرده و نوشته است: «با شکست داعش در عراق و سوریه از طرفی و لغو تجزیه کردستان عراق از سوی دیگر ایران در موقعیت کمنظیر تاریخی در منطقه قرار گرفته است» و «در این میان کاملاً روشن است که دشمنان و رقیبان ایران بهشدت عصبانی هستند و گاهی تعادل معمول خود را از دست میدهند و این احتمال وجود دارد که خیرهسری کنند و ماجرایی بیافرینند»، اما در چنین شرایطی «بهترین گزینه» این است که ایران «روی پای خود بایستد و با تکیه به ظرفیتهای خود بر توان و قدرت و استحکام ملی بیفزاید و طمع بیگانگان را برکند».
محمد کاظمی، نماینده ملایر، که نویسنده سرمقاله اعتماد است، تأکید کرده که «اگر امکان گفتوگو میان ایران با شش قدرت جهانی وجود دارد و میتوان یک بازی باخت –باخت را به بازی برد –برد تبدیل کرد مسلماً این امکان در داخل کشور بیشتر است و با تن دادن به گفتوگو و لوازم و ضروریات آن بر اقتدار کشور افزود».
سرمقالهنویس این روزنامه با بیان اینکه «ما چون در یک کشتی نشستهایم»، نوشته است: «میتوان با متهمان سیاسی و مطبوعاتی از در تنبه وارد شد و کیفر را برای آخرین مرحلهها گذاشت» چرا که «به جز اندکی از متهمان سیاسی که غرض دارند اکثریت حتی اگر به خطا روند فقط در اتخاذ روشها با ما اختلاف دارند و راه خود را به صواب نزدیکتر میبینند».
روزنامه اعتماد تأکید کرده که دو جناحهای فعلی سیاسی در ایران «یکی از قدرت برخوردار است و دیگری از محبوبیت و این دو چون نزدیک شوند و یکدیگر را خنثی نسازند بر توان ملی میافزایند».
«پوستاندازی»
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «بازتعریف عربستان» نگاه متفاوتی به تحولات منطقه و به ویژه عربستان سعودی دارد و طی یادداشتی با تیتر «بازتعریف عربستان» نوشته است: «عربستان در حال پوستاندازی است. ساختار قدرت در سعودی به رهبری محمد بنسلمان بهسرعت درحال تغییر است. عربستان از بافت و جامعهای سنتی و قبیلهای بهسوی جامعهای مدرن درحال حرکت است. این تحول ربطی به حمایت ترامپ از سلمان، زدوبندهای مالی، اقتصادی و... ندارد. اگر هیلاری کلینتون هم بود، این تغییر رخ میداد و وی از آن حمایت میکرد»، ضمن اینکه «تغییر اولویت عربستان است و در آینده چه با سلمان و چه بدون سلمان این راه ادامه داشته و ظهور عربستان جدید حاصل این روند خواهد بود.
صادق ملکی نویسنده این یادداشت که به عنوان «کارشناس و تحلیلگر ارشد سیاسی» معرفی شده همچنین نوشته است: «در روند تغییرات پیش رو در عربستان، تیم سلمان با عبور از وهابیت و تضعیف آن سعی دارد با بازتعریف ساختار سعودی با ورود به سکولاریسم و تقویت عروبیت، هویت و چهرهای نو و منطبق با شرایط روز از عربستان نزد مردم خود و جهان تعریف نماید. ظهور داعش و تبعات آن، بزرگترین کمک به عبور سعودی از افراطگرایی سلفی به سکولاریسم میباشد».
یادداشتنویس روزنامه آرمان حتی نوشته است: «تقویت عربیت و سکولاریسم در سعودی، ضمن آنکه از چالش داخلی با شیعیان سعودی خواهد کاست، در بلندمدت چالش سعودی با شیعیان منطقه را نیز کاهش خواهد داد»، همان طور که «تاثیرات اولیه این رویکرد را در روابط بغداد-ریاض و سفر مقتدا صدر و العبادی به عربستان و ظهور جریان حکمت توسط عمار حکیم شاهد بوده و تبعات بیشتر آن را در آینده خواهیم دید».
«ما شرمندهایم»
روزنامه همدلی در تیتر یک خود از قول محمود صادقی نماینده مجلس دهم نوشته است: «منِ نماینده بیعرضهام که هیچ کاری برای ساسان آقایی نتوانستهام بکنم».
این روزنامه نوشته که حضور خانواده ساسان آقایی، روزنامهنگاری که از سه ماه پیش بازداشت شده در جلسه سخنرانی چهارشنبه شب محمود صادقی در شاخه جوانان حزب ندای ایرانیان سبب شد تا این نماینده مجلس علاوه بر تأکید بر وجود مواردی از نقض حقوق روزنامه نگاران، بگوید که «به نوعی درگیر این پرونده بودهام و اقداماتی هم کردهام؛ ساسان آقایی، از کسانی است که حقوق اساسیاش نقض شده است».
همدلی با اشاره به اینکه «حالا سه ماه است که ساسان آقایی دربازداشت انفرادی است و به دادگاه معرفی نشده و حق دسترسی وکیل برای او قائل نشدهاند»، از قول محمود صادقی نوشته است: «به صراحت میگویم، اصول قانون اساسی و حقوق اساسی را در مورد این روزنامه نگار، نقض کردهاند؛ منِ نماینده بیعرضهام هیچ کاری برای او نتوانستهام بکنم. ما شرمنده هستیم».
افزایش اختیارات بسیج
روزنامه اعتماد از قرار گرفتن اصلاحیه «افزایش اختیارات بسیج» در دستور کار مجلس دهم خبر داده و نوشته است: «طرح تقویت بسیج که روزهای پایانی مجلس نهم و با عجله تعدادی از نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری به تصویب رسید و با ایراد شورای نگهبان به مجلس برگشته؛ حالا این هفته در دستور کار مجلس قرار گرفته است».
این روزنامه با اشاره به اینکه در زمان بررسی مواد دو و سه طرح تقویت بسیج آنقدر مناقشهبرانگیز شد که در نهایت نمایندگان چارهای جز حذف آن ندیدند، نوشته است: «در ماده دوم این طرح که نمایندگانی همچون کریمی قدوسی طراح آن بودند دیده شده بود تا پایگاه بسیج در طیف گستردهای از اماکن از شهرکهای مسکونی و مجتمعهای تجاری تا مدارس ایجاد شود» و در ماده سوم هم آمده بود: «سازمان بسیج مستضعفین پایگاههای مقاومت بسیج را با همکاری دستگاههای دولتی، خصوصی و مردم در سطح کشور احداث میکند».
اعتماد نوشته است: «باید دید نمایندگان مجلس دهم به طرحی که اصولگرایان تندرو آن را ساخته و پرداخته کرده بودند و با چیزی حدود ۱۵۰ رأی آن را مصوب کردند، رأی خواهند داد؟ آیا مجلس دهم حدود اختیارات نیروهای بسیج را با وجود بار مالی آن برای دولت به تصویب خواهند رساند؟ باید منتظر ماند و دید».
«به کام فرصتطلبان»
روزنامه بهار هم در گزارشی با عنوان «به نام اصلاحطلبان، به کام فرصتطلبان» نوشته است: «حداقل یک سوم اعضاى فراکسیون امید، فرصتطلبانى هستند که از دیوار اصلاحطلبی بالا آمدند.»
روزنامه بهار در سرمقاله خود با تیتر «بادمجان؛ مقصر آن روحانی نیست»، نوشته است: «ویدئویی از یک برنامه مذهبی تلویزیون در فضای مجازی منتشر شده است که در آن یک روحانی که ظاهراً در جایگاه کارشناس مذهبی برنامه است با استناد به روایتی که چندان معتبر هم نیست سخنان شاذ در خصوص "اقرار ولایت توسط بادمجان" مطرح میکند».
این روزنامه ابراز چنین نظراتی را در برنامههای مختلف صدا و سیما مورد انتقاد قرار داده و نوشته است: «هنگامی که بخش بزرگی از روحانیت به دلیل برخوردهای جناحی و صدا و سیمایی از این رسانه حذف شدهاند طبیعی است شاهد حضور افرادی باشیم که نه شرایط جامعه را میشناسند، نه مقتضیات رسانه را درک میکنند و نه نسبت به معارف دینی شناخت کافی دارند».