لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۴

روسیه: امکان توافق با ایران برای برنامه نفت در برابر کالا


الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه
الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه

در حالی که علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی از قول ولادیمیر پوتین گفته بود شرکت‌های روسی برای سرمایه‌گذاری در صنایع نفت و گاز ایران تا مبلغ ۵۰ میلیارد دلار آمادگی دارند، سخنگوی کرملین این اظهارات را رد کرد و وزیر انرژی روسیه نیز گفت خرید نفت ایران در برابر کالای روسی امکان‌پذیر است.

علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، پس از دیدار روز پنج‌شنبه‌اش با ولادیمیر پوتین از قول او گفته بود که شرکت‌های روسی برای سرمایه‌گذاری در ایران، از جمله در بخش‌های نفت و گاز،تا سقف ۵۰ میلیارد دلار آمادگی دارند.

با این حال ساعاتی بعد خبرگزاری ایتارتاس گزارش کرد که دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، در پاسخ به پرسش خبرنگاران گفته است نمی‌تواند چنین چیزی را تایید کند.

از سوی دیگر وزیر انرژی روسیه نیز از امکان‌پذیر بودن اجرای «برنامه نفت در برابر کالا» بین دو کشور خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری ایتارتاس، الکساندر نواک روز جمعه ۲۲ تیر گفت: «ما علاقه‌مندیم که ایران از فرصت خرید کالا، کار و خدمات روسیه برخوردار شود تا تبادل تجاری و روابط [بین دو کشور] گسترش یابد».

یک روز پیش از این اظهارات، استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا گفته بود در صورتی که روسیه، چین و اروپا به خرید نفت از ایران ادامه بدهند، مشمول تحریم‌های آمریکا خواهند شد.

وزیر انرژی روسیه در واکنش به هشدار آقای منوچین گفت که «برنامه نفت در برابر کالا» به معنای خرید مستقیم نفت از ایران نیست و «این خرید [نفت از ایران توسط] روسیه و شرکت‌های روس نیست».

در سال ۲۰۱۴ هنگامی که ایران مشمول تحریم‌های سازمان ملل و کشورهای مختلف بود، ایران و روسیه برنامه «نفت در برابر کالا» را برای یکصد هزار بشکه نفت در روز به اجرا گذاشتند.

پس از خروج آمریکا از برجام، الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، پیشنهاد کرد که این برنامه برای پنج سال دیگر بین دو کشور برقرار شود.

آمریکا ۱۸ اردیبهشت رسما از توافق برجام خارج شد و پس از آن یکی از مقام‌های وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد که اجرای دور جدید تحریم‌های شدید علیه ایران از ۱۳ مرداد، و بخش مربوط به انرژی و تراکنش‌های بانکی ایران از ۱۳ آبان آغاز می‌شود.

به گفته برایان هوک، مدیر سیاست‌گذاری وزارت خارجه آمریکا، از ۱۸ اردیبهشت تاکنون بیش از ۵۰ شرکت بین‌المللی، به ویژه در بخش انرژی و مالی، اعلام کرده‌اند که قصد دارند به معاملات خود با ایران پایان دهند.

«لوک اویل»، دومین شرکت بزرگ نفتی روسیه، نیز یکی از این شرکت‌ها بود که حدود دو ماه پیش اعلام کرد از بیم تحریم‌های آمریکا، فعلا قصد ندارد پروژه‌های مربوط به ایران را دنبال کند.

آژانس بین‌المللی انرژی روز پنج‌شنبه اعلام کرد که صادرات نفت ایران به اروپا در ماه گذشته نسبت به ماه قبل آن نصف شده‌ است.

با این حال مقام‌های جمهوری اسلامی در تلاش‌اند که خریداران نفت خود را از دست ندهند. به نوشته رسانه‌های ایران، علی‌اکبر ولایتی قرار است در همین راستا، پس از روسیه به چین سفر کند.

با استفاده از خبرگزاری‌های ایتارتاس و آسوشیتدپرس و رادیو فردا / ج/س.ن
XS
SM
MD
LG