لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۴

ظریف: تحریم جدید آمریکا علیه ایران برای منحرف کردن خبرها درباره خاشقجی است


یک روز پس از آن که آمریکا دو افسر نیروی قدس سپاه پاسداران را به دلیل ارتباط با گروه طالبان تحریم کرد، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، این اقدام را تلاش برای منحرف کردن توجه‌ها از خبرهای مربوط به قتل جمال خاشقجی خواند.

محمدجواد ظریف شامگاه چهارشنبه، دوم آبان، در پیامی توئیتری نوشت: «وزارت خزانه‌داری آمریکا - آن هم در حالی که وزیرش در عربستان سعودی است - برای منحرف کردن [توجه] از خبرهای مربوط به بی‌رحمی سعودی‌ها در استانبول و در یمن، ایران را برای "حمایت" از گروه ضد ایرانی طالبان تحریم می‌کند.»

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز سه‌شنبه هشت نفر، شامل چهار افغان، دو پاکستانی و دو ایرانی را به ارتباط با گروه طالبان متهم کرد و آنان را مشمول تحریم قرار داد.

بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا نام دو شهروند ایرانی را محمدابراهیم اوحدی (با نام دیگر جلال واحدی) و اسماعیل رضوی ذکر کرده و آنها را مرتبط با نیروی قدس سپاه پاسداران خوانده است.

بنا بر همین گزارش، جلال واحدی سال گذشته در بیرجند با یکی از فرماندهان طالبان، به نام عبدالله صمد فاروقی، دیدار کرد و به او وعده کمک‌های مالی و نظامی داد.

به گفته وزارت خزانه‌داری آمریکا، پس از این توافق، آموزش شبه‌نظامیان طالبان در نزدیکی بیرجند آغاز شد و طرفین تاکنون به توافق خود پایبند بوده‌اند.

به نوشته این بیانیه، اسماعیل رضوی که مسئول یکی از مراکز آموزشی نیروی قدس سپاه در بیرجند است سال گذشته با سفر به ولایت فراه، در غرب افغانستان، گروه طالبان را به حمله به مناطق مرزی و همچنین عملیات انتحاری در محوطه یک سد در حال ساخت ترغیب کرد.

خبر این تحریم همزمان با سفر استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، به عربستان سعودی برای شرکت در نشست کشورهای عضو «مرکز مبارزه با حامیان تروریسم» اعلام شد که شامل آمریکا، عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، کویت، عمان و قطر می‌شود.

به نوشته بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا، از ماه مه ۲۰۱۷ که این مرکز بنیان نهاده شد این سومین تحریم مشترک علیه «منابع تأمین مالی تروریسم» است.

با این حال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در توئیت خود نوشته است که «مذاکره آمریکا با همین طالبان» و «حمایت وابستگانش از گروه طالبان» به‌راحتی نادیده گرفته می‌شود.

با وجود تمایل و اصرار محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، به مذاکره با طالبان، دولت آمریکا مذاکره‌ای رسمی با این گروه نداشته است.

پس از سکوت مقام‌های جمهوری اسلامی درباره ماجرای قتل جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی در استانبول در طول سه هفته نخست، در روزهای اخیر موضع‌گیری آنها درباره این ماجرا افزایش یافته است.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز چهارشنبه در نخستین اظهار نظر خود درباره این پرونده، قتل جمال خاشقجی را «جنایت» خواند و از دولت ترکیه خواست تا تحقیقات در این موضوع را «دقیق و بی‌طرفانه» ادامه دهد.

اظهارات محمدجواد ظریف نیز ساعاتی پس از آن منتشر شد که محمدصالح جوکار، معاون پارلمانی سپاه پاسداران، تلویحا از وزارت خارجه دولت روحانی انتقاد کرد که از فرصت به دست آمده از ماجرای جمال خاشقجی «به خوبی» استفاده نکرده است.

اسماعیل کوثری، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، نیز حکومت سعودی را به «فرافکنی و منحرف کردن افکار عمومی جهان از موضوع قتل جمال خاشقجی» متهم کرده است.

در بیانیه روز سه‌شنبه وزارت خزانه‌داری آمریکا از «کمک‌های آموزشی، مالی و تسلیحاتی ایران به گروه طالبان» به عنوان «مثالی دیگر از دخالت‌های آشکار ایران در منطقه و حمایتش از تروریسم» یاد شده است.

منابع: توئیتر، بیانیه وزارت خزانه‌داری و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG