لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۲۴

جو بایدن می‌گوید «انتظار دارد» آتش‌بس در غزه مانع از حملهٔ ایران به اسرائیل شود


گفت‌وگوی جو بایدن با خبرنگاران در روز سه‌شنبه
گفت‌وگوی جو بایدن با خبرنگاران در روز سه‌شنبه

رئیس‌جمهور آمریکا می گوید رسیدن به توافق آتش‌بس در جنگ غزه می‌تواند باعث شود که ایران از حمله به اسرائیل در پاسخ به کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران خودداری کند.

جو بایدن که روز سه‌شنبه به شهر نیواورلئان سفر کرده است، در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالی درباره این که آیا آتش‌بس میان اسرائیل و گروه افراطی حماس می‌تواند از حمله احتمالی ایران جلوگیری کند، گفت: «همین انتظار را دارم.»

او همچنین با اشاره به این که مذاکرات برای رسیدن به توافق برای پایان دادن به جنگ غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی دشوار شده، تأکید کرد که از تلاش در این زمینه «عقب‌نشینی» نمی‌کند.

رئیس‌جمهور آمریکا بایدن روز شنبه نیز در پاسخی کوتاه به پرسش خبرنگارانی که با اشاره به تنش‌های خاورمیانه از او پرسیدند چه پیامی برای ایران دارد، گفت «اقدام نکنید».

رویترز روز سه‌شنبه به نقل از سه منبع ایرانی گزارش داده بود تنها رسیدن به توافق آتش‌بس در غزه می‌تواند باعث شود که جمهوری اسلامی از حملهٔ مستقیم به اسرائیل خودداری کنند.

در ادامهٔ تحولات ساعت‌های اخیر، گزارش‌ها حکایت از آن دارند که وزیر امور خارجه آمریکا سفر خود به خاورمیانه را به تأخیر انداخته است.

وب‌سایت اکسیوس به نقل از دو منبع ناشناس نوشت که آنتونی بلینکن سفر برنامه‌ریزی‌شدهٔ خود به خاورمیانه را به دلیل «عدم اطمینان درباره وضعیت» حاکم بر منطقه به تعویق انداخته است.

این اتفاق در حالی رخ داده که میانجی‌های مذاکرات آتش‌بس غزه گفته‌اند پنجشنبه این هفته قرار است این مذاکرات برای رسیدن به توافق میان اسرائیل و گروه افراطی حماس از سر گفته شود.

از سوی دیگر حماس روز سه‌شنبه برای اولین بار پس از چند ماه راکت‌هایی را به سمت شهر تل‌آویو شلیک کرد که به گفته ارتش اسرائیل یکی از آنها در آب‌های نزدیک ساحل فرود آمد.

همچنین محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، که برای مذاکره با رئیس‌جمهور و سایر مقام‌های روسیه به مسکو سفر کرده است،‌ روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری تاس روسیه گفت تصمیم ایران برای حمله تلافی‌جویانه به اسرائیل «می‌تواند در چند روز آینده یا حتی چند ساعت آینده» گرفته شود.

او همچنین بر مخالفت دولت فلسطینی مستقر در کرانه باختری با جنگ تأکید و اعلام کرد گفت‌وگوهای پرتنشی میان کشورها در جریان است.

آقای عباس افزود: «فوری‌ترین موضوع در این لحظه، ابعاد پاسخی است که ایران در برابر ترور اسماعیل هنیه به اسرائیل خواهد داد.»

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه گفت ارزیابی دقیق زمان و ابعاد حملهٔ احتمالی ایران به اسرائیل دشوار است، اما در عین حال اعلام کرد: «باید برای آنچه که می‌تواند مجموعه گسترده‌ای از حملات باشد، آماده باشیم.»

جمهوری اسلامی ایران ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، را که دهم مرداد پس از شرکت در تحلیف رئیس‌جمهور جدید در اقامتگاه ویژه‌اش در شمال تهران کشته شد، به اسرائیل نسبت داده و علی خامنه‌ای وعدهٔ «خون‌خواهی» داده است.

روز سه‌شنبه مقام‌های وزارت امور خارجه ایران درخواست فرانسه، آلمان و بریتانیا برای خویشتن‌داری در قبال اسرائیل را رد کردند و اقدام علیه اسرائیل را قطعی دانستند.

دیدار محمود عباس با پوتین

ساعتی پیش‌تر، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در دیدار با محمود عباس در مسکو ضمن ابراز تأثر از وضعیت غیرنظامیان در فلسطین گفت که حکومت روسیه از خواست فلسطینیان برای تشکیل یک کشور مستقل حمایت می‌کند.

آقای پوتین در این ملاقات گفت به رغم الزامات جنگ در اوکراین، مسکو به تحولات در خاورمیانه توجهی ویژه دارد.

براساس بیانیه کاخ کرملین، آقای پوتین در دیدار با محمود عباس گفت: «همه می‌دانند که متأسفانه امروز روسیه مجبور است با اسلحه از مردم و منافع خود دفاع کند. ولی ما از توجه به رویدادهای خاورمیانه و فلسطین غفلت نمی‌کنیم. و البته فاجعه بشری که در فلسطین روی داده است برای ما بسیار دردناک و نگران کننده است.»

آقای پوتین در بخش دیگری از سخنانش به حدود ۴۰ هزار فلسطینی که از زمان شروع جنگ در نوار غزه کشته شده‌اند نیز اشاره کرد.

روسیه با اسرائیل و همین‌طور فلسطینیان مناسبات قدیمی دارد. اما چند ماه پیش دعوت سران حماس به مسکو موجب نارضایتی دولت اسرائیل شد.

کاخ کرملین در بیانیه خود افزود که محمود عباس در این دیدار به آقای پوتین گفته است که روسیه «یکی از عزیزترین دوستان فلسطینیان» است و «ما به شما باور و اعتماد داریم و حمایت شما را احساس می‌کنیم.»

آقای عباس در بخش دیگری از سخنانش گفت در پی اعلام نظر تاریخی عالی‌ترین مرجع قضایی سازمان ملل که ماه گذشته ادامه اشغال سرزمین‌های فلسطینی و شهرک‌های یهودی‌نشین در این مناطق را غیرقانونی اعلام کرد، شورای امنیت سازمان ملل، که روسیه یکی از پنج عضو دائمی و دارای حق وتو است، باید حملات اسرائیل را متوقف کند.

روسیه همواره تلاش کرده در بحران خاورمیانه خود را مروج صلح وانمود کند و مشکلات منطقه را نتیجه سیاست‌های شکست خورده آمریکا می‌داند.

اما براساس بیانیه کاخ کرملین، ولادیمیر پوتین در دیدار با محمود عباس فراتر از تعهد روسیه به کمک بشردوستانه به فلسطینیان و حمایت از تشکیل کشور مستقل فلسطین هیچ پیشنهاد جدیدی ارائه نداد.

علاوه بر این، مسکو که از آغاز تهاجم نظامی به اوکراین مناسبات خود را با ایران گسترش داده است، به گفته منابع ایرانی پس از کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران از رهبر ایران خواسته است که بردباری نشان داده و از اقداماتی که ممکن است به کشته شدن غیرنظامیان اسرائیلی منجر شود پرهیز کند.

XS
SM
MD
LG