لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۰

تاکسی هوایی ایرباس؛ رؤیای قدیمی در دوقدمی واقعیت


نسل جدید سیتی‌ایرباس
نسل جدید سیتی‌ایرباس

ایرباس چند سالی است که در زمینهٔ خودرو هوایی کار می‌کند و حالا رؤیای پرندهٔ برقی این شرکت برای استفاده به‌عنوان تاکسی هوایی در شهرها به واقعیت نزدیک‌تر شده است.

پرواز به سوی آینده

«سیتی‌ایرباس نکست جن» (CityAirbus NextGen) نام پرندهٔ جدید برقی ایرباس است؛ ترکیبی که قرار بود ابتدا خودرو پرنده باشد، حالا چیزی شبیه یک پرندهٔ ترکیبی بین هلی‌کوپتر و کوادکوپتر شده است.

این پرنده می‌تواند به‌صورت عمودی و افقی پرواز کند و چهارنفره است و از آن می‌توان به‌عنوان تاکسی هوایی در شهرهای بزرگ استفاده کرد. این محصول در سال ۲۰۲۳ به پرواز در خواهد آمد.

تاکسی هوایی ایرباس در اصل توسعه‌یافتهٔ پروژهٔ سیتی‌ایرباس است. هیوندایی هم قصد مشابهی برای توسعهٔ یک هواگرد به‌عنوان تاکسی هوایی دارد. طرح هیوندایی از نظر ساختار شبیه ایرباس است.

این محصول هشت‌ پره و یک دم Vشکل دارد و با یک بار شارژ می‌تواند هشتاد کیلومتر را با سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت طی کند. از این پرنده می‌توان در خدمات پلیس و اورژانس هم استفاده کرد.

افزایش تأخیر پروازهای داخلی و رشد پروازهای عبوری از آسمان ایران

بر اساس گزارش ایسنا، آمار نشست و برخاست هواپیماها در فرودگاه‌های ایران و همچنین پروازهای عبوری در آخرین گزارش منتشرشده که مربوط به خرداد است، به‌نسبتِ سال گذشته رشد داشته است.

بر اساس آماری که گروه آمار و اطلاعات هوانوردی شرکت فرودگاه‌ها و هوانوردی ایران منتشر کرده، در ماه خرداد سال ۱۴۰۰، در مجموع ۲۸ هزار و ۴۷۶ نشست و برخاست در فرودگاه‌های تحت مالکیت این شرکت انجام شده است که دو میلیون و ۲۹۷هزار و ۲۴۱ مسافر و ۱۹ میلیون و ۴۶ هزار و ۸۲۴ کیلوگرم بار با استفاده از این پروازها جابه‌جا شده‌اند.

در این ماه، فرودگاه مهرآباد با ۱۰ هزار و ۴۰۵ نشست و برخاست و جابه‌جایی ۸۵۳ هزار و ۹۲۰ مسافر صدرنشین فرودگاه‌های ایران است و ۳۳.۳۳ درصد کل پروازها در این فرودگاه انجام شده است.

پس از مهرآباد، فرودگاه مشهد با جابه‌جایی ۳۸۳ هزار و ۲۴۷ مسافر و فرودگاه کیش، که در مالکیت منطقهٔ آزاد کیش است، با جابجایی ۲۰۱ هزار و ۲۸۴ مسافر در رتبه‌های دوم و سوم ایستاده‌اند. فرودگاه شیراز نیز سومین فرودگاه پرتردد در جمع فرودگاه‌های تحت مالکیت شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران بوده است.

در این ماه فرودگاه پارس‌آباد مغان با هشت نشست و برخاست و جابه‌جایی ۳۱۰ مسافر کم‌ترددترین فرودگاه کشور بوده و حداقل هشتاد درصد از پروازها به‌ترتیب در ۱۰ فرودگاه مهرآباد، مشهد، شیراز، کیش، اصفهان، اهواز، بندرعباس، تبریز، خلیج فارس (عسلویه) و یزد انجام شده است.

در خرداد ماه سال ۱۴۰۰ فرودگاه کرمان با متوسط ۱۲۳ مسافر در هر پرواز و فرودگاه جیرفت با متوسط ۲۷ مسافر در هر پرواز بیشترین و کمترین تراکم مسافر را داشته‌اند. همچنین در این ماه بیست درصد از پروازهای برنامه‌ای شرکت‌های هواپیمایی داخلی تأخیر داشته‌اند و همچنین در همین مدت متوسط زمان تأخیر پروازهای تأخیردار ۸۴ دقیقه بوده است.

پروازهای عبوری از فراز ایران نیز در خرداد سال جاری حدود ۶۶ درصد نسبت به ماه مشابه سـال گذشته افزایش داشته است.

چین هلیکوپتر فضایی می‌سازد

در پی موفقیت بالگرد فضایی ناسا، چین هم که هم‌اکنون به‌دنبال رقابت با آمریکا در زمینهٔ اکتشافات در مریخ است، به سمت توسعهٔ بالگرد فضایی حرکت کرده است.

بالگرد «نبوغ» در آزمایش‌های خود در مریخ فراتر از تصور عمل کرده و به همین دلیل ناسا به‌دنبال توسعهٔ بالگردهای قوی‌تری در این زمینه است.

چین در حال توسعهٔ یک بالگرد کوچک فضایی است که شباهت بسیار زیادی با بالگرد فضایی ناسا دارد.

این بالگرد همانند بالگرد نبوغ دارای دو پره بالای هم است. البته این بالگرد برخلاف نبوغ فاقد پنل‌های خورشیدی است.

تا کنون بالگرد نبوغ توانسته ۱۳ پرواز موفقیت‌آمیز را ثبت کند، درحالی‌که برای پرواز این بالگرد فضایی فقط پنج پرواز برنامه‌ریزی شده بود.

تعویق تولید هواپیمای جدید ایلیوشین

در پی یک سانحهٔ سقوط، تولید هواپیمای جدید ایلیوشین به تعویق افتاده است. شرکت ایلوشین در حال توسعهٔ نسل جدید هواپیمای توربوپراپ منطقه‌ای ایلیوشین سری دو 114-300 است. خبرگزاری تاس گزارش داده که برنامهٔ تولید این هواپیما به‌دلیل یک سانحهٔ سقوط با تأخیر روبه‌رو شده است.

نمونه‌ای از ایلیوشین Il-114-300
نمونه‌ای از ایلیوشین Il-114-300

مشکل اصلی در موتور این هواپیماست و شرکت سازنده باید اصلاحات اساسی را روی موتور آن انجام دهد. رسانه‌های روسیه دلیل سقوط این هواپیما را داغ شدن موتور اعلام کرده‌اند. هواپیمای جدید ایلوشین در واقع توسعه‌یافتهٔ همین مدل است که در شوروی تولید می‌شد.

هواپیمای جدید پانصد کیلومتر در ساعت سرعت و پنج هزار کیلومتر بُرد دارد و می‌تواند حدود هفتاد نفر را حمل کند.

XS
SM
MD
LG