لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۸

«به خواست آمریکا، قطر به حضور حماس در این کشور پایان می‌دهد»


دیدار آنتونی بلینکن با محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، بهمن ۱۴۰۲ در دوحه
دیدار آنتونی بلینکن با محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، بهمن ۱۴۰۲ در دوحه

بنابر گزارش‌ها، واشینگتن چندی پیش از قطر خواست که به حضور رهبران گروه افراطی حماس در این کشور پایان دهد و به دنبال آن، دولت قطر هفته گذشته به مقام‌های حماس اعلام کرد که باید این کشور را ترک کنند.

خبرگزاری رویترز روز جمعه ۱۸ آبان به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا گزارش داد که واشینگتن به قطر گفته است با اقدام اخیر حماس که تازه‌ترین طرح آتش‌بس را هم رد کرد، حضور این گروه افراطی در دوحه «دیگر قابل قبول نیست».

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود و دفتر سیاسی این گروه در یک دهه گذشته در دوحه مستقر بوده است.

این مقام ارشد آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود به رویترز گفت که پس از پاسخ‌های منفی مکرر حماس، رهبران این گروه افراطی «دیگر نباید در پایتخت‌های هیچ یک از شرکای آمریکا مورد استقبال قرار گیرند».

شماری از رسانه‌ها، از جمله شبکه خبری سی‌ان‌ان، گزارش داده‌اند که به دنبال این درخواست آمریکا، دولت قطر هفته گذشته به رهبران حماس گفته‌اند باید این کشور را ترک کنند.

فایننشال تایمز نیز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که رهبران حماس به ترکیه منتقل خواهند شد؛ وزارت خارجه ترکیه به درخواست این روزنامه برای اظهار نظر درباره این خبر پاسخ نداده است.

چندی پیش عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر، از طرح پیشنهادی خود که شامل آتش‌بس ساعته و ده روز مذاکره برای آتش‌بس طولانی‌تر خبر داد؛ هفته گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که حماس طرح آتش‌بس کوتاه‌مدت را رد کرده است.

مشخص نیست که آیا قطر مهلت خاصی را برای خروج رهبران حماس از این کشور تعیین کرده است یا خیر.

آمریکا و قطر هنوز واکنشی رسمی به این گزارش‌ها نشان نداده‌اند؛ با این حال به گزارش رویترز، سه مقام حماس این موضوع را تکذیب کرده‌اند.

خبر درخواست آمریکا از قطر برای اخراج رهبران حماس ابتدا از سوی رسانه‌های اسرائیلی گزارش شد.

آمریکا قطر را به عنوان متحد اصلی غیرعضو ناتو می‌داند و در جریان مذاکرات برای دستیابی به آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها، قطر و مصر نقش میانجی بین آمریکا و اسرائیل با رهبران گروه افراطی حماس را داشتند.

قطر، بر اساس بخشی از توافق با ایالات متحده، از سال ۲۰۱۲ میزبان رهبران حماس و دفتر سیاسی این گروه افراطی بوده است.

در هفته‌های انتقادهای برخی از قانونگذاران آمریکایی درباره روابط قطر و گروه افراطی حماس اوج گرفته و روز جمعه نیز ۱۴ سناتور جمهوریخواه در نامه‌ای به وزارت خارجه خواستار پایان حضور رهبران حماس و همچنین استرداد چند مقام ارشد این گروه از قطر به آمریکا شدند.

محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست وزیر قطر، طی یک سال گذشته بارها گفته است دلیل حضور دفتر حماس در دوحه، برقراری مذاکره با این گروه است.

مشخص نیست که چه تعداد از مقامات حماس در دوحه زندگی می‌کنند، اما به نوشته رویترز، از چند تن از آنها به عنوان جایگزین‌های احتمالی یحیی سنوار، رهبر پیشین حماس که چندی پیش توسط ارتش اسرائیل در جنوب نوار غزه کشته شد یاد می‌شود.

XS
SM
MD
LG