لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۵۹

گزارش جروزالم‌پست: «ایپک و تنظیم راهبرد جامع ترامپ علیه جمهوری اسلامی»


ایپک، کمیته روابط عمومی اسرائیل و آمریکا، که در راستای منافع اسرائیل در ایالات متحده فعالیت می‌کند، در تنظیم راهبرد جامع دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران «شراکت فعال» داشته‌است.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست سه‌شنبه هجدهم مهر به نقل از «منابع آگاه» نوشت، راهبرد تازه‌ای که قرار است در روزهای آینده از سوی ترامپ علیه ایران اعلام شود، بخشی از فعالیت پیگیرانه ماه‌های گذشته ایپک (AIPAC) در تعریف دوباره برجام و تنظیم راهکارهای مقابله با تهران بوده‌است.

در همین حال، به نوشته جروزالم پست، ایپک ترامپ را به خروج از برجام فرانخوانده بلکه ایجاد فشار بیشتر بر ایران، از جمله از راه تصویب تحریم‌های تازه علیه تهران و برقراری محدودیت‌ها را پیشنهاد کرده‌است.

بر اساس این گزارش، ایپک فعالان و حامیان خود در کنگره را نیز فراخوانده تا قوانین جدید علیه ایران را به گونه‌ای تنظیم کنند که با مخالفت سایر قدرت‌هایی که امضا کننده برجام بوده‌اند، روبه‌رو نشود.

به نوشته جروزالم پست، ایپک در تنظیم گام‌های خود توجه کرده‌است که حمایت هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات را حفظ کند تا وجهه فراحزبی‌اش در صحنه سیاست آمریکا خدشه‌دار نشود.

به گفته مارشال ویتمن سخنگوی ایپک در مصاحبه با جروزالم پست، هدف اولیه این نهاد جلوگیری از دستیابی ایران به توان هسته‌ای نظامی بوده و اینکه ایران در «رویکرد استیلاجویانه خود در منطقه» مهار شود.

جروزالم پست یادآور شده‌است که اگر دونالد ترامپ در سخنرانی روزهای آینده‌اش پایبندی ایران به برجام را تأیید نکند، فعلاً تغییری فنی رخ نمی‌دهد و او توپ را به زمین کنگره می‌اندازد که شصت روز فرصت دارد تا در مورد تجدید تحریم‌ها علیه ایران و تصویب قوانین تازه در این راستا تصمیم بگیرد.

ایپک، که ارزیابی می‌شود نفوذ زیادی بر سطوحی از کنگره دارد، در بازه ۶۰ روزه‌ای که مجلسین آمریکا قرار است ازسرگیری تحریم‌ها علیه ایران را بازنگری کنند، برای پیشبرد هدف‌های خود لابی‌گری خواهد کرد.

به نوشته جروزالم پست، ایپک در مشورت فعال خود با کنگره در شصت روز یاد شده، تأکید را بر این خواهد گذاشت که ایران از بعد از برجام به «یک بازیگر گستاخ‌تر در سطح منطقه خاورمیانه» مبدل شده‌است.

در همین حال، ژنرال اسرائیلی عاموس یادلین که تا چندی پیش رئیس سازمان اطلاعات نظامی ارتش این کشور بود، دونالد ترامپ را فراخواند که خروج آمریکا از برجام را به چوب تهدیدی بر سر جمهوری اسلامی ایران مبدل کند و فعلاً آن را عملی نکند تا تهران خود را در تنگنای بیشتری احساس کند.

ژنرال ذخیره یادلین در این مقاله، که سه‌شنبه هجدهم مهر در جروزالم پست انتشار یافت، مقطع زمانی و شرایط حال حاضر را برای خروج آمریکا از برجام مناسب ندانست و نوشت که تهدید به خروج واقعی از برجام باید در زمان دیگری که جنبه استراتژیک‌تر داشته باشد، انجام شود.

به نوشته یادلین، تلاش آمریکا باید از جمله در جهت تصویب قطعنامه‌های تازه‌ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد با هدف برخورد با برنامه توسعه موشکی و «فعالیت‌های تروریستی» ایران در منطقه باشد.

یادلین، که در سال‌های گذشته رئیس یک اندیشکده مطالعات امنیت اسرائیلی است، در مقاله خود افزود که تهدید به خروج از برجام، ضمن فشارهای بیشتر علیه ایران، می‌تواند تهران را به مسیر پذیرش محدودیت‌ها در عملکرد موشکی و «رفتارهای ستیزه‌جویانه‌اش» بکشاند.

در همین حال، روزنامه اسرائیلی هاآرتص یکشنبه شانزدهم مهر ابراز اطمینان کرد که اعلام راهبرد جدید ترامپ علیه ایران در شرایطی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیوسته از پایبندی ایران به تعهداتش بر اساس برجام گزارش می‌دهد، موجب حمایت جامعه بین‌المللی از تهران خواهد شد.

جروزالم پست نیز در مقاله اساسی دوشنبه هفدهم مهر نوشته بود که ترامپ برای جلب حمایت کنگره و جامعه جهانی از راهبرد تازه در مورد ایران، پیش از هر چیز باید خودش تعامل بهتری با اعضای دولت خود و نیز با اعضای مجلسین نمایندگان و سنای آمریکا داشته باشد زیرا برقراری تحریم‌های بیشتر علیه ایران نیازمند تصویب کنگره و همراهی دولتمردان آمریکا است.

اشاره جروزالم پست از جمله به درگیری لفظی تند روزهای گذشته میان سناتور ارشد جمهوری‌خواه رابرت کورکر رئیس کمیته مناسبات خارجی سنا با دونالد ترامپ است که ممکن است بر اقدامات کنگره در مورد تحریم‌های بیشتر علیه ایران اثر بگذارد.

در حالی که ارزیابی می‌شود دونالد ترامپ در روزهای آینده راهبرد تازه آمریکا در قبال ایران را اعلام کند، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دوشنبه هفدهم مهر بار دیگر تعهد ایران را به برجام مورد تأکید قرار داد.

رهبران اروپایی که کشورهایشان شریک برجام هستند، در روزهای گذشته گفته‌اند که حفظ برجام اهمیت دارد.

رسانه‌های اسرائیل و بریتانیا نیز گزارش دادند که ترزا می نخست وزیر بریتانیا دوشنبه هفدهم مهر در یک مکالمه تلفنی که به خواست همتای اسرائیلی‌اش بنیامین نتانیاهو انجام شد، تأکید کرد که بریتانیا از حفظ برجام به عنوان یک «توافق حیاتی» پشتیبانی می‌کند هر چند که با نتانیاهو هم‌عقیده بود که باید «با چشم باز» عملکرد ایران در «دخالت در خلیج فارس و منطقه» را زیر نظر گرفت.

به نوشته جروزالم پست، خانم می به نتانیاهو در مورد تشدید فشار برای لغو برجام «هشدار» داده است.

XS
SM
MD
LG