وزرای خارجه پنج کشور عربی و یک مقام ارشد فلسطینی در نامهای مشترک به مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، مخالفت خود را با طرح پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، برای خارج کردن فلسطینیها از غزه اعلام کردند.
این نامه روز دوشنبه ۱۵ بهمن برای آقای روبیو ارسال شده است و امضای وزرای خارجه اردن، مصر، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی و همچنین حسین الشیخ، مشاور رئیس دولت خودگردان فلسطین را بر خود دارد.
وبسایت خبری اکسیوس نخستینبار خبر ارسال این نامه را منتشر کرد و نوشت که این دیپلماتهای ارشد در روزهای آخر هفته در قاهره با یکدیگر دیدار کردند.
ترامپ هفته گذشته پیشنهاد داد که کشورهای اردن و مصر، فلسطینیها را بپذیرند. وی در پاسخ به این سئوال که آیا پیشنهاد او به معنای راهحلی کوتاه مدت یا بلند مدت است، گفت: «میتواند که هر دوی آنها باشد.»
پیشنهاد رئیسجمهور ایالات متحده ترس و نگرانی قدیمی فلسطینیها را از این مسئله برانگیخت که آنها را برای همیشه از خانههایشان بیرون کنند. این پیشنهاد در عین حال همواره از نظر منتقدان به مثابه پاکسازی قومی بوده است. مصر، اردن و دیگر کشورهای عربی نیز همان زمان با آن مخالفت کردند.
نامه یادشده میگوید: «بازسازی غزه باید از طریق مشارکت مستقیم مردم غزه انجام شود. فلسطینیها در زمینهای خود زندگی خواهند کرد و به بازسازی آن کمک میکنند.»
این نامه میافزاید: «و آنها نباید در طول بازسازی [غزه] از قدرت عمل خود محروم شوند، چرا که باید مسئولیت این فرایند را خود بر عهده بگیرند و در عین حال از حمایت جامعه جهانی برخوردار باشند.»
بر اساس آمار وزارت بهداشت غزه که تحت نظر گروه افراطی حماس است، حملات اسرائیل به غزه طی جنگ اخیر به کشته شدن بیش از ۴۷ هزار فلسطینی انجامیده است.
گروه افراطی حماس که بسیاری از کشورهای غربی آن را تروریستی میدانند به تازگی بر سر آتشبس در غزه و آزادی گروگانها با اسرائیل به توافق رسیده است.
جنگ اخیر در غزه پس از حمله غافلگیرکننده روز هفتم اکتبر گروه حماس به اسرائیل آغاز شد که به کشته شدن هزار و ۲۰۰ اسرائیلی انجامید.