معاون سیاسی وزارت خارجه ایران میگوید احتمال خروج دولت ایالات متحده از توافق اتمی «زیاد است». عباس عراقچی افزوده تهران به طرفهای اروپایی گفته در صورت خروج آمریکا، ایران نیز از «برجام» خارج میشود.
عباس عراقچی، ۲۳ اسفند، در جلسهای در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، گفته «در حال حاضر چالش اصلی، برجام و نحوه تعامل غربیها با برجام است».
این مقام ارشد وزارت خارجه ایران، تغییرات اخیر در وزارت خارجه آمریکا را نیز با این موضوع در رابطه میبیند و میگوید «تغییر وزارت خارجه این کشور هم در همین راستا صورت گرفته یا اینکه حداقل یکی از دلایلش این است».
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، ۲۲ اسفند پس از ماهها گمانهزنی، از سمت خود در مقام وزیر خارجه برکنار شد و مایک پومپئو، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی، بهجای او از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، معرفی شد.
دونالد ترامپ، خود روز سهشنبه گفته بود «در مورد رکس تیلرسون، خیلی وقت است در مورد آن صحبت داشتیم. ما در مواردی اختلافنظر داشتیم، مثل توافق اتمی ایران. ما مثل هم فکر نمیکنیم ولی با مایک پمپئو در یک خط فکری هستیم».
عباس عراقچی در جلسه کمیسیون امنیتی مجلس ایران اظهار داشت در صورت خروج آمریکا از برجام، «دو راه» پیش پای تهران است: «اولین راه ادامه برجام بدون آمریکا و راه دیگر خروج ایران از برجام و پایان بخشیدن به آن است». معاون سیاسی وزارت خارجه ایران در ادامه افزوده «موضوع ما این است که اگر آمریکا خارج شود ما هم خارج میشویم، این را به اروپاییها هم گفتیم که اگر نتوانند آمریکا را در برجام حفظ کنند ایران هم از برجام خارج خواهد شد».
دونالد ترامپ، چه در جریان رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری در سال ۲۰۱۶ و چه پس از پیروزی در این مقام، سخت و شدید از توافق اتمی دولت باراک اوباما، پنج قدرت جهانی و ایران انتقاد کرده بود.
مایک پومپئو از دیگر منتقدان سرسخت توافق اتمی است.
ترامپ، ۲۲ دی ماه، اعلام کرد که برای آخرین بار دستور به تمدید تعلیق تحریمهای هستهای ایران میدهد و اگر آنچه او کاستیها و ایرادهای این توافق میداند، برطرف نشود، تعلیق تحریمها هم پایان مییابد.
رئیسجمهوری آمریکا چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده که عبارت هستند از: «دسترسی فوری» بازرسان بینالمللی به تمامی مکانها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیتها برای برنامه هستهای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، و محدودیت برنامه موشکهای دوربرد ایران؛ زیرا به گفته آقای ترامپ، برنامه موشکهای دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران «جدانشدنی هستند».
مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا، نیز در میانه اسفند ماه تاکید کرده بود «چنانچه توافق اتمی با ایران در ماههای پیشرو اصلاح نشود، آمریکا فورا از آن بیرون خواهد آمد».
آقای ترامپ در عین حال حکومت ایران را «بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان» و عامل ایجاد «حزبالله لبنان، حماس و بسیاری از تروریستهای دیگر» و «هرج و مرج» در منطقه توصیف کردهاست.
ایران حمایت از تروریسم و دخالت در امور کشورهای منطقه را رد کردهاست. تهران مذاکره دوباره درباره برجام و اضافهکردن موضوعات خارج از آن را نپذیرفته است
ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا همراه با آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ بر سر محدودیتها و یا پایان بخشهای مختلفی از فعالیتهای اتمی از یک سو، و برداشتن تحریمهای بینالمللی علیه آن از سوی دیگر، به توافق رسیدند.