لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۴۱

آرمیتا گراوند جان باخت؛ خانواده گراوند از برگزاری مراسم خاکسپاری در بهشت زهرا خبر داد


به دنبال انتشار گزارش‌ها در خصوص جان‌باختن آرمیتا گراوند، نوجوان ۱۶ ساله، خانواده او با انتشار اطلاعیه‌ای از برگزاری مراسم خاکسپاری آرمیتا در بهشت زهرای تهران خبر داد.

پیشتر یک عضو خانواده گراوند به رادیوفردا گفت که «تحت فشارهای امنیتی» مجبور شده‌اند با دفن پیکر او در تهران موافقت کنند.

ساعتی پیشتر رادیوفردا مطلع شده بود که پیکر آرمیتا گراوند هم‌چنان در بیمارستان است و آن را هنوز به خانواده‌اش تحویل نداده‌اند.

یک عضو خانواده آرمیتا که نخواست نامش فاش شود به رادیوفردا گفته بود: «ما ساکن تهران هستیم اما مرده‌های خود را در تهران دفن نمی‌کنیم و امیدواریم پیکر آرمیتا را تحویل بگیریم.»

رسانه‌های حکومتی در ایران روز شنبه، ششم آبان، اعلام کردند که آرمیتا گراوند، دختر نوجوانی که پس از بیهوشی در متروی تهران به بیمارستان منتقل شد و به کما رفت، جان باخته است.

حال رادیوفردا مطلع شده است که ماموران امنیتی به خانواده آرمیتا گفته‌اند که اجازه انتقال و دفن آرمیتا «در روستای خودشان را نمی‌دهند و به شرطی پیکر او را تحویل خواهند داد که در تهران دفن شود». اما، به گفته منبع رادیوفردا، «حتی با این شرایط هم تاکنون پیکر آرمیتا تحویل داده نشده.»

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این دختر ۱۶ ساله «پس از به ثمر ننشستن معالجات گسترده پزشکی و بیست و هشت روز بستری در بخش مراقبت‌های ویژه درگذشت».

این خبرگزاری در ادامه نوشت: «آسیب مغزی وارده به مصدوم باعث شد که وی مدتی را در وضعیت کما سپری کرده و دقایقی پیش فوت کند.»

دیگر خبرگزاری‌های حکومتی در کشور از جمله تسنیم و فارس و دانشجو هم همین متن واحد را به عنوان خبر خود منتشر کرده‌اند.

به گفته یک عضو خانواده گراوند، پزشکان آرمیتا و تیم پزشکی او «در این مدت خیلی تلاش کردند، ولی بدن آرمیتا که ۲۸ روز بین مرگ و زندگی داشت تلاش می‌کرد زنده بماند این قدر ضعیف شده بود که تاب نیاورد».

رادیوفردا مطلع شده است که سه روز قبل، پزشکان آرمیتا به خانواده‌اش گفته بودند که «بدن او به شدت ضعیف شده و جریان خون و اکسیژن مختل شده و اکسیژن کافی به مغز نمی‌رسد و با این روند هر لحظه ممکن است آرمیتا تمام کند»، با این حال خانواده او «این سه روز را هم تنها امیدشان به خدا بود و در انتظار معجزه بودند که رخ نداد».

آرمیتا گراوند ۱۶ ساله، اهل کرمانشاه و ساکن تهران، روز یک‌شنبه ٩ مهر در مترو «شهدا» تهران پس از ورود به واگن بیهوش شد و بعدا خبر رسید که به کما رفته است.

ویدئوهای دوربین‌های مداربسته نشان می‌دهد که آرمیتا به‌هنگام ورود به این ایستگاه مترو حجاب اجباری مورد نظر حکومت را بر سر نداشت.

مقام‌های جمهوری اسلامی دلیل بیهوشی او پس از ورود به واگن مترو را «افت فشار» اعلام کردند، اما منابع حقوق بشری احتمال اتفاقی شبیه اتفاق برخورد ماموران گشت ارشاد با مهسا امینی را مطرح کرده‌ بودند.

مقام‌های جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر مأمورانی را با نام «حجاب‌بان» در متروهای تهران مستقر کرده‌اند تا با زنان و دختران مخالف حجاب اجباری برخورد کنند.

عدم شفافیت حکومت در این زمینه در شرایطی است که مقام‌های جمهوری اسلامی اجازه نداده‌اند که خبرنگاران داخل ایران این موضوع را پی‌گیری کنند.

به محض انتشار خبر وقوع حادثه در مترو، ابتدا یک خبرنگار که برای پیگیری ماجرا رفته بود چند ساعتی بازداشت شد و پس از آن نیروهای حکومتی خانواده گراوند را ایزوله کردند و تمام راه‌ها را بر خبرنگاران و روزنامه‌نگاران داخل کشور بستند.

این گونه اقدامات حکومت که تا روز شنبه هم ادامه داشت بیش از پیش به این گمانه دامن زد که مقامات جمهوری اسلامی به دلیل شباهت وضعیت آرمیتا به مهسا امینی نگران به راه افتادن اعتراضی دیگر در کشور هستند. به‌ویژه آن که این رخداد جدید کمتر از یک ماه پس از سالگرد مهسا پیش آمد.

رادیوفردا روز پنج‌شنبه ۱۳ مهر به نقل از برخی منابع خود خبر داده بود که چند رسانه غیردولتی در ایران از پیگیری وضعیت آرمیتا گراوند که در کُما به سر می‌برد و انتشار گزارش درباره او «منع» شده‌اند.

پیش از این، هه‌نگاو طی گزارشی نوشته بود که این دختر نوجوان از روز نخست به دلیل وخامت وضعیتش، تحت هیچ عمل جراحی قرار نگرفته است.

هفته گذشته برخی از رسانه‌های ایران در خبر کوتاهی بدون اشاره به منبع خبر، مدعی قطعی بودن «مرگ مغزی» آرمیتا گراوند شدند.

در پی انتشار این خبر، دو منبع از نزدیکان آرمیتا گراوند، روز دوشنبه گذشته، به نقل از منابع پزشکی در بیمارستان فجر تهران گزارش‌ها در مورد «مرگ مغزی» او را رد کرده و به رادیوفردا گفتند که خانواده گراوند «همچنان امیدوار به بازگشت اوست».

خبرگزاری ایرنا روز شنبه نوشت که «بر اساس نظریه رسمی پزشکان آرمیتا گراوند پس از افت ناگهانی فشار خون، دچار سقوط، ضربه به مغز و به دنبال آن تشنج مداوم، کاهش اکسیژن‌رسانی مغزی و اِدم مغزی شده است».

پیشتر عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده است که مقامات جمهوری اسلامی باید به یک هیئت بین‌المللی مستقل، شامل کارشناسان سازمان ملل، برای بررسی شرایطِ منجر به بستری‌ شدن آرمیتا گراوند، اجازه ورود بدهند. تهران این درخواست را بی‌پاسخ گذاشته است.

بر اساس گزارش‌های ایرنا و فارس و رادیوفردا/ پ. م./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG