لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۱۳:۳۳

ترامپ تعرفه کالاهای چینی را به ۱۲۵ درصد رساند؛ تعلیق ۹۰ روزه برای دیگر کشورها


دونالد ترامپ روز چهارشنبه ۲۰ فروردین در واکنش به اقدام تلافی‌جویانۀ چین، میزان تعرفه بر کالاهای این کشور را «بلافاصله و فوری» به ۱۲۵ درصد افزایش داد. او همزمان تعرفه‌های اعمال‌شده برای دیگر کشورها را به مدت ۹۰ روز تعلیق کرد.

رئیس‌جمهور آمریکا با اعلام این خبر در شبکه تروث سوشیال نوشت «امیدوارم چین در آینده‌ای نزدیک متوجه شود که دوران سوءاستفاده از آمریکا و سایر کشورها دیگر قابل دوام یا قابل قبول نیست».

این تصمیم ترامپ ساعاتی پس از آن‌ اعلام شد که چین اعلام کرد تعرفه‌هایی تلافی‌جویانه به میزان ۸۴ درصد بر کالاهای آمریکایی اعمال می‌کند.

تعرفه‌ای که چین روز چهارشنبه برای کالاهای آمریکایی اعلام کرد، آخرین اقدام این کشور در برابر چند مرحله افزایش تعرفه از سوی دونالد ترامپ است.

چین پیشتر با دو تعرفۀ ۲۰ و ۳۴ درصدی آمریکا مواجه شده بود و پس از اقدام تلافی‌جویانه این رقم به ۵۰ درصد و سپس به ۱۰۴ درصد رسید و حالا با دستور «فوری» ترامپ به ۱۲۵ رسیده است.

تعرفه‌های جدید اعمال‌شده از سوی دونالد ترامپ از ظهر چهارشنبه به وقت پکن اجرایی شده و بر اساس بیانیه‌ای که دولت چین منتشر کرده، تدابیر تلافی‌جویانه پکن نیز از روز پنج‌شنبه ۱۰ آوریل (۲۱ فروردین) اجرایی می‌شود.

چین یک روز پیشتر تهدید کرده بود که اگر ایالات متحده بر اعمال تعرفه‌های جدید پافشاری کند، «تا آخر مبارزه می‌کند».

کاهش تعرفه برای دیگر کشورها تا ۱۰ درصد و تعلیق ۹۰ روزه

رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه همچنین اعلام کرد بیش از ۷۵ کشور با نمایندگان ایالات متحده تماس گرفته‌اند تا راه‌حلی برای موضوعات مرتبط با تجارت، موانع تجاری، تعرفه‌ها، دستکاری در ارزش ارز، و تعرفه‌های غیرپولی پیدا کنند.

اقای ترامپ با تأکید بر این‌که این کشورها «بنا بر توصیه قاطع من به هیچ شکلی علیه ایالات متحده واکنش تلافی‌جویانه‌ای نشان نداده‌اند»، اعلام کرد مجوز تعلیق ۹۰ روزه برای تعرفه‌های جدید صادر کرده و «در این بازه زمانی تعرفه متقابل به‌طور چشمگیری کاهش یافته و به ۱۰ درصد خواهد رسید».

تعرفه‌های سنگین علیه چین و تلاطم دوباره در بازارهای جهانی

بازارهای مالی جهان با آغاز اِعمال تعرفه‌های سنگین آمریکا بر واردات از چین بار دیگر شاهد تلاطم شدید شده‌اند و بهای نفت به پایین‌ترین میزان خود طی چهار سال اخیر رسیده است.

در نخستین ساعت بازگشایی بورس توکیو در صبح چهارشنبه، شاخص «نیکی ۲۲۵» که از مهم‌ترین شاخص‌های آسیا است نزدیک به چهار درصد سقوط کرد.

شاخص اصلی سهام در سنگاپور نزدیک به سه درصد افت کرد و بازارهای مالی در کره جنوبی، استرالیا و نیوزیلند هم دچار ریزش شدند. ارزش شاخص سهام تایوان هم ۵.۸ درصد کاهش یافت.

از ۱۴ فروردین که رئیس‌جمهور آمریکا تعرفه‌های گسترده‌ای بر بسیاری از کشورها را اعلام کرد، این پنجمین روز کاری بازارهای مالی آسیا و پنجمین روز افت ارزش سهام است.

بازار مالی ایالات متحده هم شامگاه سه‌شنبه در حالی به پایان رسید که هر سه شاخص اصلی سهام چهارمین روز افت ارزش را تجربه کردند.

شاخص معروف «اس اند پی ۵۰۰» حدود ۱.۶ درصد دیگر کاهش یافت و برای نخستین بار طی یک سال اخیر به زیر ۵۰۰۰ واحد سقوط کرد. رقمی که به نوشته رویترز، به آستانهٔ کاهش ۲۰ درصدی نسبت به بالاترین سطح خود در فوریه نزدیک شده است.

همچنین شاخص نزدک ۲.۱ درصد و شاخص داوجونز هم ۰.۸ درصد کاهش ارزش داشتند.

به نوشته خبرگزاری رویترز و با استناد به داده‌های گروه بورس لندن، از ۱۴ فروردین تاکنون شرکت‌های حاضر در شاخص «اس اند پی ۵۰۰» در مجموع ۵.۸ تریلیون دلار ارزش خود را از دست داده‌اند؛ این بیشترین زیان چهار روزه از دهه ۱۹۵۰ که «اس اند پی ۵۰۰» ایجاد شد محسوب می‌شود.

سقوط بازارهای آسیا در روز چهارشنبه در حالی رخ می‌دهد که صبح سه‌شنبه دورنمای وضعیت تعرفه‌ها، امید را به برخی بورس‌ها بازگردانده بود.

کاخ سفید مذاکراتی را با کره جنوبی و ژاپن، دو متحد نزدیک و شرکای تجاری اصلی آمریکا، برنامه‌ریزی کرده و جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، هم قرار است هفته آینده به ایالات متحده سفر کند.

کاهش قیمت نفت

صبح چهارشنبه قیمت نفت به پایین‌ترین رقم طی چهار سال گذشته رسید و بدترین زیان پنج روزه در سه سال گذشته را تجربه کرد.

بامداد چهارشنبه قیمت هر بشکه نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا نزدیک به چهار درصد کاهش یافت و به ۵۷.۲۲ دلار رسید.

قیمت هر بشکه نفت برنت هم ۳.۳۹ درصد کاهش یافت و به ۶۰.۶۹ رسید.

به این ترتیب هر دو شاخص نفتی به پایین‌ترین قیمت خود از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون رسیدند.

قیمت هر بشکه نفت از چهارشنبه گذشته تاکنون حدود یک‌پنجم ارزش خود را از دست داده است و بزرگترین کاهش پنج‌روزه از سال ۲۰۲۲ تاکنون را تجربه کرده است.

علت کاهش قیمت نفت نگرانی از کاهش تقاضا بر اثر رکود اقتصادی یا پیامدهای جنگ تعرفه‌ها بین ایالات متحده و چین، دو اقتصاد بزرگ جهان، است.

XS
SM
MD
LG