لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۱۹:۱۵

«حمام خون»؛ بدترین‌های سقوط‌ بازار سهام از سال ۱۹۲۹


قرمز شدن اکثر شاخص‌ها در بورس بروکسل بر روی صفحه تلفن همراه
قرمز شدن اکثر شاخص‌ها در بورس بروکسل بر روی صفحه تلفن همراه

بازارهای سهام در آسیا و اروپا در روز دوشنبه ۱۸ فروردین پس از واکنش تلافی‌جویانه چین به تعرفه‌های شدید ایالات متحده سقوط کرد و خاطرات آشفتگی بازارها پس از همه‌گیری کووید-۱۹ و آخرین بحران مالی جهان را زنده کرد.

تحلیلگران این آبشار سقوط در روز دوشنبه را «تاریخی» خوانده‌اند و برخی حتی از آن به عنوان «حمام خون» یاد می‌کنند و فروپاشی‌های قبلی را از آغاز قرن گذشته به یاد می‌آورند. فهرستی از بحران‌های پیشین بازارهای سهام را در گزارشی از خبرگزاری فرانسه بخوانید.

سال۲۰۲۰: همه‌گیری کرونا

پس از این‌که سازمان بهداشت جهانی در ۱۱ مارس ۲۰۲۰ کووید-۱۹ را یک بیماری همه‌گیر اعلام کرد، بازارهای جهانی سهام سقوط کرد و بسیاری از جهان در قرنطینه قرار گرفتند.

در ۱۲ مارس، یک روز پس از اعلام این خبر، بورس پاریس ۱۲ درصد، مادرید ۱۴ درصد و میلان ۱۷ درصد سقوط کردند. لندن با ۱۱ درصد و نیویورک با ۱۰ درصد شاهد بدترین سقوط خود از سال ۱۹۸۷ تا آن زمان بودند.

کاهش بیشتر در روزهای بعد رخ داد و شاخص‌های بازار سهام در ایالات متحده بیش از ۱۲ درصد کاهش یافت.

واکنش سریع دولت‌های ملی، که برای سرپا نگه‌داشتن اقتصاد خود تلاش کردند، باعث شد که بازارها ظرف چند ماه به وضعیت عادی بازگردند.

سال ۲۰۰۸: بحران وام‌های پرریسک

بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ توسط بانکداران در ایالات متحده ایجاد شد که در شرایط مالی متزلزل، وام‌های رهنی پایین به مردم دادند و سپس آن‌ها را به عنوان سرمایه فروختند و به حباب در بازار مسکن دامن زدند.

زمانی که وام‌گیرندگان نتوانستند وام‌های خود را بازپرداخت کنند، میلیون‌ها نفر خانه‌هایشان را از دست دادند، بازار سهام سقوط کرد و سیستم بانکی قفل شد که با ورشکستگی چشمگیر بانک سرمایه‌گذاری «لمان برادرز» به اوج خود رسید.

از ژانویه تا اکتبر همان سال، بازارهای اصلی سهام در جهان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد سقوط کردند.

سال ۲۰۰۰: حباب «دات کام»

آغاز هزاره جدید شاهد ترکیدن حباب شرکت‌های فناوری بود که ناشی از تزریق پول توسط سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر به شرکت‌های ناآزموده بود.

شاخص «نزدک» در بورس نیویورک از ۱۰ مارس ۲۰۰۰ سقوط خود را آغاز کرد و در طول سال ۳۹.۳ درصد از ارزش خود را از دست داد.

بسیاری از استارتاپ‌های اینترنتی از رونق افتادند.

سال ۱۹۸۷: دوشنبه سیاه

شاخص‌های سهام در وال استریت در ۱۹ اکتبر ۱۹۸۷ به‌دلیل کسری‌های بزرگ تجاری و بودجه ایالات متحده و افزایش نرخ بهره سقوط کرد.

شاخص داوجونز ۲۲.۶ درصد کاهش یافت و باعث وحشت در بازارهای سراسر جهان شد.

سال ۱۹۲۹: فروپاشی وال استریت

۲۴ اکتبر ۱۹۲۹ در وال استریت به عنوان «پنجشنبه سیاه» شناخته می‌شود که پس از ترکیدن حباب بازار، داوجونز بیش از ۲۲ درصد از ارزش خود را در شروع معامله از دست داد.

شاخص‌های سهام در طول روز بیشترین زیان خود را جبران کردند، اما غول از بطری بیرون آمده بود: وال استریت در روزهای ۲۸ و ۲۹ اکتبر نیز شاهد زیان‌های بزرگی بود که آغازگر رکود بزرگ در ایالات متحده و بروز یک بحران اقتصادی جهانی شد.

XS
SM
MD
LG