لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۵

اعطای شهروندی و گذرنامه اتریشی به هزاران اسرائیلی


بلافاصله بعد از انتشار خبر اعطای تابعیت گسترده، دست‌کم یک هزار و پانصد اسرائیلی درخواست تقاضای شهروندی را در وب‌سایت سفارت اتریش ثبت کردند.
بلافاصله بعد از انتشار خبر اعطای تابعیت گسترده، دست‌کم یک هزار و پانصد اسرائیلی درخواست تقاضای شهروندی را در وب‌سایت سفارت اتریش ثبت کردند.

اتریش اعلام کرده است که به هزاران اسرائیلی شهروندی و گذرنامه اتریشی خواهد داد.

هانا لیکو، سفیر اتریش در تل‌آویو، با تأیید گزارش رسانه‌های اسرائیل در این باره افزود که این روند از اول سپتامبر آغاز می‌شود و تمامی خدمات آن نیز رایگان است.

به‌نوشته وای.نت، این تصمیم دولت اتریش گام دیگری در راستای «کاهش آلام کسانی است که از حکومت نازی‌ها رنج برده‌اند».

اعطای شهروندی و گذرنامه اتریشی افزون بر خود بازماندگان هولوکاست و کسانی که زاده اتریش بوده یا در سال‌های حکومت نازی در آن کشور زندگی کرده‌اند، به نسل‌های بعدی آن‌ها نیز داده خواهد شد.

سباستین کورتز، نخست‌وزیر اتریش، از حامیان قوی این تصمیم بوده است.

پارلمان اتریش سپتامبر پارسال به اتفاق آرا، قانون شهروندی را به سود بازماندگان هولوکاست و نسل‌های بعدی آن‌ها تغییر و گسترش داد.

نه‌تنها یهودیانی که تحت تعقیب حزب نازی بودند، بلکه سایر کسانی که هر نوع آزاری از نهادها و سازمان‌های وابسته به نازی‌ها دیده‌اند، از حق دریافت شهروندی و گذرنامه اتریش برخوردار می‌شوند.

بازماندگان سایر ساکنین «وفادار» به اتریش دمکراتیک نیز که پیش از ماه مه ۱۹۵۵ اتریش را ترک کرده باشند، مشمول قانون جدید این کشور برای دریافت شهروندی و گذرنامه هستند.

تا پیش از آن، تنها کسانی که تا قبل از ۱۲ مارس ۱۹۳۸، یعنی روز اعلام تصمیم آدولف هیتلر در الحاق اتریش به آلمان نازی و آغاز حکومت رایش سوم در آن، در این کشور زندگی کرده بودند، اجازه تابعیت گرفتن داشتتند.

هیتلر که خود زاده اتریش بود، با اعلام «آنشلوس» (الحاق) در مورد اتریش، برخلاف نص صریح پیمان ورسای، حکومت اتریش را باطل اعلام کرد و قدرت‌های وقت جهانی نیز به امید راضی شدن هیتلر به الحاق اتریش و منطقه سودت در چکسلواکی، در برابر این الحاق سکوت کردند.

تا آغاز الحاق اتریش، حدود ۱۸۲ هزار یهودی در اتریش زندگی می‌کردند که تا پایان جنگ جهانی دوم در مه ۱۹۴۵، قریب به یک‌سومِ آن‌ها کشته شده و بقیه گریخته بودند.

بلافاصله بعد از انتشار خبر اعطای تابعیت گسترده، دست‌کم یک هزار و پانصد اسرائیلی تقاضای دریافت شهروندی را در وب‌سایت سفارت اتریش ثبت کردند.

بر اساس این گزارش، تا پیش از این حدود هشت هزار اسرائیلی تابعیت اتریش را نیز داشتند.

شماری از کشورهای دیگر اروپایی که یهودیان در دوره هولوکاست در آن‌ها در رنج بوده و یا تبعید یا رانده شده‌اند، در سال‌های گذشته به یهودیان بازمانده و پراکنده در جهان از جمله به اسرائیلی‌ها، دوباره شهروندی و گذرنامه خود را داده‌اند.

اما تفاوت تصمیم اتریش در این است که این «حق» را برای نسل‌های بعدی این یهودیان نیز در نظر گرفته است.

دولت اسرائیل تابعیت دوگانه و چندگانه را به رسمیت می‌شناسد.

تا سال ۲۰۱۱ میلادی، حدود نیم میلیون اسرائیلی شهروند آمریکا نیز محسوب می‌شدند. در همان سال حدود ۲۵۰ هزار اسرائیلی دیگر در صف درخواست دریافت شهروندی آمریکا بودند. به نظر می‌رسد این ارقام در دهه اخیر افزایش یافته باشد.

در حالی که در طول دهه‌های اول تشکیل اسرائیل و مهاجرت یهودیان از کشورهای گوناگون به این سرزمین، درخواست برای گذرنامه کشور اجدادی در ذهنیت عامه کاری ناپسند و حتی مذموم شناخته می‌شد، در سال‌های اخیر تلاش اسرائیلی‌ها برای گرفتن گذرنامه از کشور والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ‌هایشان گسترش یافته است.

با این حال، اسرائیلی‌هایی که خود یا اجداد آن‌ها از کشورهای مسلمان و عربی مانند عراق، تونس، سوریه، لبنان، مصر یا ایران هستند، برخلاف اسرائیلی‌های دارای تبار غربی یا آمده از جماهیر شوروی، از هیچ‌یک از این نوع امتیازات برخوردار نیستند.

XS
SM
MD
LG