لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۰

برنامه اوباما برای مقابله با حملات سایبری روسیه چه بود؟


باراک اوباما و ولادیمیر پوتین در حاشیه نشست گروه بیست در چین در سپتامبر سال ۲۰۱۶
باراک اوباما و ولادیمیر پوتین در حاشیه نشست گروه بیست در چین در سپتامبر سال ۲۰۱۶

روزنامه آمریکایی واشینگتن پست، روز جمعه ۲ تیر در یک گزارش تحقیقاتی به ابعاد مختلف هک شدن سیستم انتخاباتی آمریکا و واکنش دولت باراک اوباما به آن پرداخته است.

واشینگتن پست این گزارش را برمبنای گفتگو با ده‌ها تن از مقام‌های پیشین و کنونی دولت آمریکا منتشر کرده است.

نویسندگان این مقاله می‌گویند دولت باراک اوباما، اواسط تابستان سال ۱۳۹۵ به اطلاعات دقیقی دست یافت که مطمئن شد ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، دستور نفوذ به سیستم انتخاباتی آمریکا را داده تا هیلاری کلینتون نامزد ریاست جمهوری از حزب دمکرات، پیروز نشود.

پیشتر گزارش‌هایی درباره نحوه نفوذ هکرهای روس به سیستم انتخاباتی آمریکا، از جمله هک شدن ایمیل کمیته ملی دمکرات‌ها و همچنین دستگاه‌های اخذ رای در برخی ایالت‌های آمریکا منتشر شده بود.

حال واشینگتن پست می‌نویسد دولت باراک اوباما با چالشی جدی در زمینه اقدامات علیه دولت روسیه در تابستان سال ۹۵ مواجه بود چرا که نمی‌خواست اینگونه برداشت شود که کاخ سفید می‌خواهد بر فضای انتخابات تاثیر بگذارد.

بنا بر این گزارش آقای اوباما در همان تابستان در دیداری با رییس‌جمهوری روسیه در چین به او گفته بود که از اقداماتش مطلع است اما ولادیمیر پوتین در پاسخ خواستار ارائه مدرک در این زمینه شده بود.

وزارت امنیت داخلی و سازمان اطلاعات ملی آمریکا در مهرماه سال ۹۵ در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که مطمئن هستند دولت روسیه در هک ایمیل شهروندان و نهادهای آمریکایی نقش داشته است.

اما اولین اقدام عملی در واکنش به این اقدامات پس از انتخابات ریاست جمهوری انجام شد. دولت باراک اوباما، در دی ماه ۹۵، اعلام کرد در واکنش به اقدامات روسیه، ۳۵ دیپلمات آن کشور را ظرف ۷۲ ساعت از آمریکا اخراج می کند و دو ساختمان متعلق به روسیه در نیویورک و مریلند را بست. واشینگتن همچنین تحریم‌هایی را علیه سازمان‌های جاسوسی روسیه وضع کرد.

اقدام دیرهنگام دولت باراک اوباما از جمله مسایلی است که در جلسات اخیر کنگره برای تحقیق در زمینه تلاش روسیه در هک کردن سیستم های رای گیری مطرح می‌شود.

دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا نیز چندین‌بار این موضوع را در قالب پیام‌های توییتری مطرح کرده است. از جمله آقای ترامپ روز ۱ تیر این سوال را مطرح کرده بود که «اگر روسیه اینچنین در زمینه انتخابات سال ۲۰۱۶ تلاش می‌کرد، و همه این‌ها در دولت اوباما انجام می‌شد، چرا جلوی آن گرفته نشد؟»

​هفته گذشته جه جانسون وزیر پیشین امنیت داخلی ایالات متحده در مقابل قانونگذاران آمریکایی گفته بود که دولت در تابستان گذشته سعی در اطلاع‌رسانی در زمینه هک شدن سیستم انتخابات کرد اما نگران بود که به گونه‌ای اقدام نکند که به عنوان جانبداری از یک نامزد انتخابات تلقی شود.

به نوشته واشنگتن پست برخی مقام‌های دولت باراک اوباما از این موضوع ابراز پشیمانی کرده‌اند که پیش از انتخابات سعی در جلوگیری از این اقدامات روسیه نکردند.

واشینگتن پست می‌نویسد از دیگر اقدامات عملی دولت پیشین آمریکا که پیشتر گزارش نشده بود، این بوده که آقای اوباما دستور داده تا «سلاح‌های سایبری» در زیرساخت‌های روسیه «کار گذاشته شود».

سلاح‌ سایبری به تعبیری یک نوع بمب‌ دیجیتال است که برای نفوذ به زیرساخت‌ها و از کارانداختن تاسیسات کلیدی مانند شبکه برق می‌تواند به کار رود.

بنا بر این گزارش از آنجا که پس از این دستور تا پایان کار دولت باراک اوباما مراحل طراحی این برنامه در جریان بوده، هم اکنون این دولت دونالد ترامپ است که باید در زمینه استفاده از این سلاح‌ها تصمیم‌گیری کند.

اظهارات و گزارش‌ها درباره تلاش روسیه برای تاثیرگذاری بر انتخابات آمریکا در حالی مطرح می‌شود که مسکو بارها نقش داشتن در این اقدامات را رد کرده است.

XS
SM
MD
LG