لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۶

بلیکس: اشتباه جنگ عراق در مورد ایران تکرار نشود


«هانس بلیکس» مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی معتقد است ایران در گفتگوهای اخیر «نشانه های مثبت»‌ داده است
«هانس بلیکس» مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی معتقد است ایران در گفتگوهای اخیر «نشانه های مثبت»‌ داده است
یک دهه پس از اشغال عراق به رهبری ایالات متحده، «هانس بلیکس» بازرس پیشین سازمان ملل از قدرت‌های جهانی خواسته است از رفتن به جنگ علیه ایران بر اساس نگرانی از امکان تولید سلاح‌های هسته‌ای پرهیز و از اشتباه مشابهی که دهسال پیش در مورد عراق روی داد اجتناب کنند.

بگزارش خبرگزاری فرانسه، این دیپلمات پیشین سوئدی که اکنون ۸۲ سال دارد طی نشستی مطبوعاتی در «دوبی» به جمع کوچکی از روزنامه نگاران گفت: "خاطرات ناکامی و اشتباهات فجیع در عراق بطور کافی جدی گرفته نشده اند".

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
لینک مستقیم


وی افزود: "در مورد عراق، اقدامی شد توسط برخی کشورها جهت از بین بردن سلاح‌های انهدام جمعی که وجود نداشتند و امروز صحبت از رفتن به ایران برای از میان بردن نیاتی است که شاید وجود نداشته باشند".

هانس بلیکس ادامه داد:‌ "امیدوارم این اتفاق نیافتد."

هانس بلیکس، مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی، ریاست گروه بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل در عراق را از مارس سال ۲۰۰۰ تا ژوئن سال ۲۰۰۳ میلادی برعهده داشت. مأموریت بازرسان سازمان ملل، یافتن سلاح‌های انهدام جمعی در عراق بود که لندن و واشنگتن متقاعد شده بودند صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق مخفی کرده است.

چنین سلاح هایی هرگز پیدا نشدند و کل منطق مناقشه‌ای که دستکم یکصد هزار کشته بر جای گذارد زیر سوال رفت.

هانس بلیکس، نویسنده کتاب "خلع سلاح عراق" پیش از آغاز جنگ عراق،‌ مکررا خواهان بازرسیهای بیشتر شده بود.

بدنبال اشغال عراق در سال ۲۰۰۳، کاخ سفید واشنگتن تیمی متشکل از یکهزار بازرس را به عراق اعزام کرد اما آنها نتوانستند هیچ سلاح ممنوعه‌ای پیدا کنند.

امروز، هانس بلیکس معتقد است که جامعهٔ بین المللی حتی شواهد کمتری درباره امکان وجود سلاح‌های اتمی در ایران دارد.

هانس بلیکس در جلسه مطبوعاتی دوبی گفت: "درست است که مذاکرات دیپلماتیک سالهاست تاکنون با نتایج اندک طول کشیده ... برخی میپندارند که اقدام جنگی مشکل را حل خواهد کرد. فکر میکنم دیگران باید بررسی کنند امتیاز آن چیست و پی ببرند که بسی بیشتر کاستی وجود دارد.

هانس بلیکس که خواهان کاهش فشارهای بین المللی بر ایران است اظهار داشت: "اگر ایران برای ساخت تسلیحات انهدام جمعی پیش از جنگی تصمیم نگرفته، فکر میکنم آنها پس از جنگی به آن نتیجه خواهند رسید".

وی گفت: "تهدیدات میتوانند دیپلماسی را تقویت کنند اما تهدیدات همچنین میتوانند به دیپلماسی ضربه بزنند.

هانس بلیکس معتقد است ایران در گفتگوهای اخیر با قدرت‌های جهانی مرکب از ایالات متحده، چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان که به عنوان گروه ۵+۱ شناخته میشوند "نشانه‌های مثبت" بدست داده است.

قدرت‌های غربی با توجه به برنامه موشکی و شعارهای تهران برای محو اسرائیل نسبت به برنامه هسته‌ای ایران ظنین هستند و آنرا پوششی برای ساخت جنگ افزارهای هسته‌ای میدانند.

تهران با شعار "انرژی هسته‌ای برای همه، سلاح هسته‌ای برای هیچکس" میگوید برنامه هسته‌ای ایران غیرنظامی و در راستای اهداف صلح آمیزست.
XS
SM
MD
LG