رئیسجمهور ایالات متحده با دفاع از کارنامه سیاست خارجی دولت خود گفت دشمنان آمریکا نسبت به چهار سال پیش که او به قدرت رسید ضعیفتر شدهاند.
جو بایدن شامگاه دوشنبه ۲۴ دی گفت طی چهار سال گذشته ایران و روسیه تضعیف شدند، ایالات متحده در حال «برنده شدن در رقابت جهانی» است، و چین در اقتصاد از آمریکا پیشی نخواهد گرفت.
او همچنین گفت: «آیا فکرش را میکردید در مورد ایران در موقعیتی که هستیم باشیم؟»
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به ضربه سختی که به حزبالله وارد شد و همچنین سقوط رژیم بشار اسد در سوریه گفت: «در مجموع، ایران ضعیفتر از دهههای گذشته است.»
جو بایدن در نطق بیسابقه خود در محل وزارت خارجه آمریکا افزود: «اکنون پدافند هوایی ایران به هم ریخته است».
اسرائیل در واکنش به حملات ایران به این کشور، یک بار در ۳۱ فروردین و بار دوم در پنجم آبان به مواضعی در مناطق مختلف ایران حمله کرد.
به گفته مقامهای اسرائیل و همچنین برخی مقامهای دیگر کشورها، در حملات بامداد پنجم آبان زیرساخت پدافند هوایی ایران آسیب جدی دید و از جمله سامانههای اس-۳۰۰ منهدم شدند.
جو بایدن همچنین تصریح کرد که در جریان حملات موشکی ایران به اسرائیل، دولت او ائتلافی از کشورها را برای مقابله با این حملات سازماندهی کرد و «به هواپیماهای آمریکایی هم دستور دادم به دفاع از اسرائیل بروند».
رئیسجمهور ایالات متحده با اشاره به اینکه او مسئول تک تک عواملی که باعث ضعیف شدن جایگاه روسیه و ایران در سوریه شد نبوده است گفت آنها به خودشان آسیبهای زیادی زدند.
او در عین حال افزود: «اسرائیل صدمات زیادی به ایران و نیروهای نیابتیاش وارد کرد، اما شکی نیست که اقدامات ما نقش مهمی داشته است.»
جو بایدن که هفته آینده کاخ سفید را به دونالد ترامپ تحویل خواهد داد، از دولت بعدی خواست همچنان این تعهد را پی بگیرد که «آمریکا هرگز و هرگز اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای دست یابد».
رئیسجمهور آمریکا خواستار ادامه حمایت از اوکراین شد و در مورد جنگ غزه هم گفت «در آستانه توافق هستیم».
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز پیش از نطق جو بایدن در سخنان کوتاهی بر اهمیت تعامل با جهان و قدرت رهبری آمریکا تاکید کرد.
به گزارش رویترز، همزمان با سخنرانی جو بایدن گروهی از معترضان با تجمع در نزدیکی وزارت خارجه آمریکا علیه او شعار «جنایتکار جنگی» سر دادند.
بحران کنونی پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان برد.
اسرائیل در واکنش، عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقامهای زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته برجای گذاشته است.