لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۵۶

«شش میلیارد» دلار سرمایه در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ از ایران خارج شده است


نماگرهای اقتصادی بانک مرکزی ایران نشان می‌دهند که در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۰ حدود «شش میلیارد دلار» سرمایه از کشور خارج شده است.

روزنامه «اعتماد» در شماره روز پنجشنبه ۲۳ دی خود با انتشار این خبر نوشت: خروج این میزان سرمایه از کشور در حالی است که در کل سال ۹۹، حدود شش میلیارد و ۳۱۸ میلیون دلار از کشور خارج شده بود.

علاوه بر این، بنابر نماگرهای اقتصادی بانک مرکزی ایران نرخ رشد نقدینگی در مدت مورد بررسی نسبت به پایان سال ۹۹ نیز ۱۷ درصد بوده است.

در این گزارش، رشد اقتصادی کشور در فصل تابستان با فروش نفت «یک درصد» و بدون نفت «نیم درصد» اعلام شده است.

خبرگزاری مهر روز ۲۳ آبان امسال در این ارتباط نوشته بود که طی ۱۶ سال گذشته به‌طور خالص حدود ۱۷۱ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است «که در چند سال اخیر اوج آن را در خرید و سرمایه‌گذاری مسکن در کشورهای همسایه مانند ترکیه می‌بینیم».

این گزارش افزوده بود که «خروج سرمایه در این حجم عظیم و بی‌سابقه که معادل حدود نیمی از متوسط تولید ناخالص داخلی کشور در ۱۰ سال اخیر بوده است، حاکی از وجود بیماری‌های حاد و ریشه‌دار اقتصادی است».

روند بسیار فزاینده فرار سرمایه از ایران در سخنان اسفند پارسال مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران، بازتاب یافته است که خبر داد از ۱۷۱ میلیارد دلار سرمایه‌ای که خبرگزاری مهر به خروج آن طی ۱۶ سال اشاره می‌کند، ۱۰۰ میلیارد دلار آن طی دو سال گذشته رخ داده است.

مسعود خوانساری با «مستند» خواندن این آمار، گفته است که بخشی از این پول، صرف خرید مسکن در کشورهای همسایه ایران شده است.

او از کشورهای ترکیه، امارات و گرجستان به عنوان مقاصد جذب سرمایه شهروندان ایرانی نام برده است.

به تازگی اعلام شد که ایرانی‌ها با خرید ۱۴۰۶ خانه در ترکیه طی ماه نوامبر، رکورد تاریخی خرید مسکن در این کشور توسط شهروندان ایران را شکسته‌اند.

به موازات خروج سرمایه از ایران، گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری خارجی در ایران «به کمترین میزان طی ۱۷ سال گذشته» رسیده است.

بر اساس گزارش سازمان کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) که خرداد امسال منتشر شد، سرمایه‌گذاری خارجی در ایران در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال پیش، افت ۳۶.۵ درصدی داشت و به ۱.۵ میلیارد دلار رسید که کمترین رقم طی ۱۷ سال گذشته (از سال ۲۰۰۲) بود.

بر اساس آمارهای آنکتاد، سهم ایران از جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کل جهان طی سال ۲۰۱۹ کمتر از یک دهم درصد (یک هزارم) بوده است.

در آن سال امارات تقریباً ۱۰ برابر ایران، ترکیه پنج برابر، عربستان سه برابر و عراق و عمان دو برابر ایران سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب کردند.

بر اساس گزارش بانک مرکزی ایران، روزنامه اعتماد و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/پ.پ/ک.ر
XS
SM
MD
LG