رهبران بریتانیا، کانادا و فرانسه تهدید کردند که اگر اسرائیل حملهٔ نظامی مجدد خود به غزه را متوقف نکند و همچنان مانع از ورود گستردهٔ کمکهای امدادی به این منطقه شود تحریمها و فشارهایی علیه این کشور در پیش خواهند گرفت.
رهبران این سه کشور در بیانیهٔ مشترکی که روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت منتشر شد تاکید کردهاند که اقدام اسرائیل در محروم کردن غیرنظامیان از کمکهای ضروری «غیرقابل قبول است».
سران این سه کشور غربی افزودهاند: «ما همواره از حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تروریسم حمایت کردهایم؛ اما این تشدید [وضعیت] کاملا نامتناسب است».
اسرائیل از ۱۲ اسفند پارسال مانع از ورود غذا، دارو و سوخت به نوار غزه شده و سازمان ملل و نهادهای امدادی نسبت به وقوع قحطی قریبالوقوع در این باریکه هشدار دادهاند.
با این حال در روزهای اخیر و به دنبال آغاز عملیات جدید ارتش اسرائیل در نوار غزه، این کشور اعلام کرد که اجازه ورود مقادیر محدودی غذا به نوار غزه را میدهد.
رهبران بریتانیا، فرانسه و کانادا در بیانیهٔ مشترک خود گفتهاند که تصمیم اسرائیل برای مجوز ورود مقادیری غذا «کاملا ناکافی است».
رهبران این سه کشور همچنین بر مخالفت خود با گسترش شهرکسازیها در کرانه باختری تاکید کرده و ضمن پشتیبانی از تلاشهای میانجیگرانه ایالات متحده، قطر و مصر برای برقراری آتشبس فوری در غزه، گفتند که متعهد به راه حل دو کشوری و تشکیل کشور مستقل فلسطین هستند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به شدت از بیانیه رهبران بریتانیا، کانادا و فرانسه انتقاد کرد.
او در بیانیهای نوشت: «رهبران لندن، اتاوا و پاریس جایزهٔ بزرگی برای حملهٔ نسلکشی هفتم اکتبر علیه اسرائیل پیشنهاد میدهند و همچنین از جنایات بیشتری مانند آن استقبال میکنند».
نخستوزیر اسرائیل با تاکید بر اینکه کشورش تا دستیابی به پیروزی کامل از خود دفاع خواهد کرد، بار دیگر شرایط پایان یافتن جنگ را شامل مواردی از قبیل آزادی گروگانهای باقیمانده و غیرنظامی کردن نوار غزه دانست.
ورود پنج کامیون غذا به نوار غزه
روز دوشنبه رسانههای اسرائیلی گزارش دادند که برای نخستین بار طی دو ماه و نیم گذشته پنج کامیون سازمان ملل حامل اقلام بشردوستانه وارد نوار غزه شدند.
پیش از آن تام فلچر، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل، گفته بود که به ۹ کامیون این نهاد اجازهٔ ورود به گذرگاه کرم شالوم داده شده است.
ژولیت توما، از مسئولان آژانس سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی (آنروا)، به شبکه سیانان گفت: «دروازهها باید باز باشند؛ نه فقط به روی پنج یا ۹ کامیون، بلکه روزانه باید پانصد، ششصد کامیون کمک در مقیاس کامل به غزه سرازیر شود.»
در اقدامی جداگانه، روز دوشنبه وزیران خارجه ۲۲ کشور اهداکنندهٔ کمکهای بشردوستانه در بیانیهای مشترک از دولت اسرائیل خواستند که اجازه دهد ورود کمکهای امدادی به نوار غزه فوراً به طور کامل از سر گرفته شود.
کانادا، استرالیا، نیوزیلند، ژاپن و ۱۸ کشور اروپایی در این بیانیه تاکید کردهاند که کابینهٔ امنیتی اسرائیل مدل جدیدی را برای ارائه کمک به غزه تصویب کرده است که سازمان ملل و شرکای بشردوستانه ما نمیتوانند از آن حمایت کنند. آنها به روشنی اعلام کردهاند که در هیچ ترتیبی که اصول بشردوستانه به طور کامل رعایت نشود، شرکت نخواهند کرد.
بحران کنونی پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس هفتم اکتبر ۲۰۲۳ با یورش به جنوب اسرائیل نزدیک به ۱۲۰۰ تن را کشت و ۲۵۱ نفر را گروگان گرفت.
اسرائیل در پاسخ به این یورش، عملیات نظامی گستردهای را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که تاکنون بیش از ۵۳ هزار کشته بر جای گذاشته است.