لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۳۷

امضای قرارداد خط لوله گازی بین وزارتخانه های نفت و دفاع ایران


قرارداد ۲۴۵ میلیون یورویی احداث خط لوله گازی ایرانشهر-چابهار روز سه شنبه ۴ اردیبهشت ماه میان وزارتخانه های نفت و دفاع ایران امضا شد.

به گزارش سایت رسمی شرکت ملی گاز ایران، این خط لوله ۲۹۰ کیلومتری قرار است از ایرانشهر آغاز شود و با گذشتن از سواحل مکران، به بندر چابهار برسد.

حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره چرایی ورود وزارت دفاع به یک پروژه خط لوله گازی گفت که از آن جایی که عمده مشتری ما در منطقه مکران، سازمان سرمایه‌گذاری شستان (شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی نیروهای مسلح ) است و توسعه پتروشیمی‌های آنجا توسط خود شستان انجام می‌شود، به همین دلیل، این سازمان انگیزه زیادی برای سرمایه‌گذاری در این منطقه و این بخش داشت و همیشه هم نگران بودند که اگر صنایع مورد نظر آنها در این منطقه ایجاد شود و گاز نباشد، دچار مشکل می‌شوند، به این دلیل، پیشنهاد اجرای این پروژه را دادند.

به گفته وی، هدف از احداث خط انتقال گاز ایرانشهر به چابهار، گازرسانی به نیروگاه‌های چابهار و کنارک، تامین سوخت گاز طبیعی پتروشیمی و صنایع منطقه مکران و همچنین صادرات گاز به پاکستان است.

ایران از طریق خط لوله هفتم سراسری با ظرفیت نهایی انتقال روزانه ۱۱۰ میلیون متر مکعب، هم در نظر دارد استان سیستان و بلوچستان را به شبکه گاز متصل کند و هم به پاکستان و عمان گاز صادر کند. فعلا این خط لوله با یک چهارم ظرفیت فعالیت می کند و چند منطقه استان سیستان و بلوچستان اخیرا از طریق همین پروژه گاز رسانی شدند.

هم اکنون ۱۸۰ کیلومتر از خط لوله تا مرز پاکستان باید کشیده شود، اما هنوز پاکستان اقدام به ساخت خط لوله در خاک خود نکرده و معلوم نیست که قرارداد واردات گاز از ایران را بخواهد عملیاتی کند یا نه.

بر اساس قرارداد، پاکستان بایستی از سه سه پیش واردات روزانه ۲۲ میلیون متر مکعب گاز ایران را آغاز می کرد.

در رابطه با صادرات گاز به عمان، روز دوشنبه بیژن زنگنه اعلام کرد که دولت عمان مناقصه ساخت خط لوله دریایی از سواحل ایران تا خاک خود را ماه آینده برگزار خواهد کرد. وزیر نفت عمان نیز هفته گذشته در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفت که در ماه مه مناقصه برگزار می شود و هشت کنسرسیوم بین المللی برای این پروژه اظهار علاقه کرده اند.

زنگنه در آیین امضای قرارداد خط لوله گازی میان وزارتخانه های نفت و دفاع نیز گفت که اهمیت راهبردی قرارداد خط لوله گاز ایرانشهر – چابهار بیشتر از حجم آن است. ایران در هر دو بندر، پروژه های عظیم ترانزیتی، پتروشیمی و صنایع عمده، از جمله نیروگاه برقی دارد.

ایران همچنین روز گذشته خط لوله ششم سراسری را بصورت رسمی افتتاح کرد. این خط لوله مانند خط لوله سراسری هفتم از پارس جنوبی آغاز می شود و ظرفیت آن ۱۱۰ میلیون متر مکعب در روز است. ایران به غیر از گازرسانی به مناطق غربی کشور، از طریق همین خط لوله گاز به عراق صادر خواهد کرد.

جمهوری اسلامی خرداد ماه سال گذشته صادرات محدود گاز به بغداد را آغاز کرده بود و قرار است سال جاری صادرات به بصره نیز آغاز شود. بر اساس قرارداد، ایران روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز به عراق خواهد داد.

تولید گاز شیرین ایران با بیش از ۸ درصد رشد در سال گذشته به ۲۱۴ میلیارد متر مکعب رسید. شرکت گاز ایران برای سال جاری تولید ۲۵۰ میلیارد متر مکعب گاز را برنامه ریزی کرده و برای سال ۱۴۰۰ قرار است این رقم به ۳۰۰ میلیارد متر مکعب برسد.

منابع: سایت رسمی شرکت ملی گاز، رویترز، شانا
XS
SM
MD
LG