لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۶

رویترز: چین خرید نفت از ایران را متوقف کرده است


مخازن نفت سینوپک
مخازن نفت سینوپک

خبرگزاری رویترز روز جمعه از قول منابع آگاه گزارش داد که پالایشگاه‌های سینوپک و «سی‌ان‌پی‌سی» چین خرید نفت از ایران را متوقف کرده‌اند. بخش اعظم صادرات نفت ایران به چین، راهی این دو پالایشگاه می‌شود.

رویترز روز جمعه، ۲۰ اردیبهشت، گزارش داد که فعلا این دو پالایشگاه از بیم تحریم‌های آمریکا برای ماه مه، ماه جاری، هیچ سفارش خریدی از ایران نداشته‌اند.

خبرگزاری بلومبرگ نیز روز پنج‌شنبه گزارش داده بود چین برای احتیاط هیچ سفارش خریدی در ماه جاری میلادی برای تحویل در آینده از ایران نداشته است.

آمریکا معافیت نفتی به مشتریان ایران را از دوم ماه مه، هشت روز پیش، متوقف کرد و از این پس هر کشوری که به واردات نفت ایران ادامه دهد، می‌تواند با تحریم آمریکا مواجه شود.

چین قبل از تحریم‌ها روزانه بیش از ۶۵۰ هزار بشکه نفت از ایران می‌خرید، اما بعد از تحریم‌های آمریکا این رقم کاهش یافت و بر اساس آمارهای گمرکی، در سه ماهه اول ۲۰۱۹ به حدود ۴۷۵ هزار بشکه سقوط کرد.

انتشار گزارش‌هایی از توقف کامل خرید نفت ایران توسط پالایشگاه‌های چینی در حالی است که سه روز پیش عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق اعلام کرد که شرکت «پتروچاینا»، زیرمجموعه شرکت «سی‌ان‌پی‌سی»، همراه با شرکت آمریکایی «اکسون موبیل» به امضای قراردادی ۵۳ میلیارد دلاری برای افزایش تولید نفت میادین «ارتاوی» و «نهر بن عمر» عراق نزدیک شده‌اند.

شرکت پتروچاینا همچنین میدان عظیم حلفیا در جنوب عراق را توسعه داده و بازوی مهندسی شرکت «سی‌ان‌پی‌سی» روز پنج‌شنبه قرارداد یک میلیارد دلاری برای جمع‌آوری سالانه سه میلیارد دلار گاز همراه این میدان امضا کرد.

نخست‌وزیر عراق هفته گذشته نیز در برلین اعلام کرده بود که این کشور قراردادی با شرکت آلمانی زیمنس برای بازسازی نیروگاه‌ها، بهبود شبکه برق و ساخت نیروگاه‌های جدید به ارزش ۱۴ میلیارد دلار امضا کرده است.

شرکت «جنرال الکترونیک» آمریکا نیز در صنعت برق عراق پروژه‌های عظیم دارد.

اگرچه چین آشکارا با تحریم‌های نفتی ایران مخالفت کرده، شرکت‌های چینی و آمریکایی ده‌ها قرارداد عظیم در پروژه‌های مختلف جهان با همکاری همدیگر اجرا می‌کنند.

شرکت سینوپک، بزرگ‌ترین مشتری نفتی ایران نیز که فاز اول میدان یادآوران را با سرمایه‌ای دو میلیارد دلاری راه‌اندازی کرده، اخیرا از امضای قرارداد جدید سه میلیارد دلاری برای توسعه فاز دوم آن کنار کشید.

این شرکت چینی بر اساس قرارداد، به جای پول نقد، روزانه ۱۰۵ هزار بشکه از نفت میدان یادآوران را تحویل می‌گرفت و هنوز معلوم نیست ایران بعد از این بدهی خود به سینوپک را چگونه پرداخت خواهد کرد.

یک منبع به رویترز گفته است که سینوپک نمی‌خواهد با تحریم‌های آمریکا مواجه شود. این گزارش می‌افزاید سینوپک در سال ۲۰۱۲ با ایران قراردادی امضا کرده بود که تا سال ۲۰۱۹ روزانه به‌ طور متوسط ۲۶۵ هزار بشکه نفت از ایران بخرد.

شرکت سی‌ان‌پی‌سی نیز در میدان آزادگان سرمایه‌گذاری کرده و به جای پول نقد روزانه ۶۷ هزار بشکه طبق نفت از ایران تحویل می‌گیرد و غیر از آن، قراردادهای خرید نفت با ایران نیز دارد.

رویترز می‌نویسد در ماه جاری دو نفتکش ایرانی در پایانه‌های نفتی چین، محموله‌های خود را تخلیه کرد و دو نفتکش نیز منتظر اجازه تخلیه هستند و یک نفتکش نیز هنوز به چین نرسیده است. همه این محموله‌ها در ماه گذشته و قبل از توقف معافیت‌های نفتی آمریکا خریداری شده بود.

بلومبرگ نیز گزارش داده است که طی ۹ روز ابتدایی ماه مه، هیچ نفتکش جدید ایرانی از خلیج فارس به سمت آسیا حرکت نکرده است.

با توجه به این که انتقال نفت ایران به مرزهای چین حدود ۲۲ روز طول می‌کشد، انتظار نمی‌رود چین هیچ محموله جدید نفتی از ایران طی ماه جاری دریافت کند.

منابع: رویترز، بلومبرگ، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG