یک روز پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، احتمال کاهش «قابل توجه» تعرفهها علیه پکن را مطرح کرد، چین روز چهارشنبه اعلام کرد که «درِ گفتوگوهای تجاری بهطور کامل باز است».
از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه، دونالد ترامپ تعرفههای اضافی تا سقف ۱۴۵ درصد بر بسیاری از کالاهای چینی وضع کرده است.
آقای ترامپ اما روز سهشنبه دوم اردیبهشت اذعان کرد سطح ۱۴۵ درصدی تعرفهها «بسیار بالا» است و گفت که «کاهش قابل توجهی» خواهد یافت.
او گفت که این تعرفههای گمرکی «اصلاً نزدیک به این عدد نخواهند بود، اما صفر هم نخواهد شد. در نهایت، آنها باید توافقی انجام دهند، چون در غیر این صورت، نخواهند توانست در بازار آمریکا فعالیت کنند.»
رئیسجمهوری ایالات متحده روز سهشنبه اعلام کرد که قصد ندارد در مناقشهٔ تجاری جاری با چین رویکردی سختگیرانه اتخاذ کند. او در اشاره به چین گفت: «ما بسیار خوشرفتار خواهیم بود. آنها هم بسیار خوشرفتار خواهند بود، و خواهیم دید چه پیش میآید.»
ترامپ افزود: «اما در نهایت، آنها باید توافقی انجام دهند، چون در غیر این صورت، قادر به تجارت در ایالات متحده نخواهند بود. اگر توافقی انجام ندهند، ما خودمان توافق را تعیین خواهیم کرد… و این توافق برای همه منصفانه خواهد بود.»
او این سخنان را در مراسم سوگند رئیس جدید کمیسیون بورس و اوراق بهادار، پاول اتکینز، در دفتر ریاستجمهوری در کاخ سفید بیان کرد.
در واکنش به این تحول، گوو جیاکون، سخنگوی وزارت خارجه چین، در نشست خبری روزانه در پکن گفت: «چین از همان ابتدا تأکید کرد که در جنگ تعرفهها و جنگ تجاری، هیچ برندهای وجود ندارد. درِ گفتوگوها کاملاً باز است.»
به گزارش رسانههای دولتی چین، شی جینپینگ، رئیسجمهوری این کشور، نیز روز چهارشنبه هشدار داد که جنگهای تجاری «حقوق مشروع همه کشورها را تضعیف میکند، به سامانهٔ تجارت چندجانبه آسیب میزند و بر نظم اقتصادی جهانی تأثیر میگذارد.»
این تعرفهها در ابتدا بهدلیل نقش چین در زنجیره تأمین ماده مخدر فنتانیل و سپس بهدلیل آنچه واشینگتن رویههای ناعادلانه اقتصادی پکن خواند، اعمال شد.
در واکنش، پکن نیز تعرفههای متقابل گستردهای تا سقف ۱۲۵ درصد بر کالاهای آمریکایی وضع کرده است، اما روز چهارشنبه بار دیگر تأکید کرد که برای ورود به گفتوگوهای تجاری آمادگی دارد.
این اظهارات پس از آن بیان شد که اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، در یک نشست غیرعلنی روز سهشنبه گفته بود که این تعرفهها عملاً معادل «تحریم تجاری متقابل» است.
به گفتهٔ فردی که در این نشست حضور داشت، بسنت پیشبینی کرده که در آیندهٔ نزدیک شاهد کاهش تنش خواهیم بود.
او همچنین در این نشست که توسط بانک جیپی مورگان چیس برگزار شده بود و خبرنگاران اجازهٔ حضور در آن را نداشتند، افزود که چنین تحولی میتواند اندکی به بازارها آرامش دهد.
آقای ترامپ روز سهشنبه همچنین گفت که قصدی برای برکناری جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا، ندارد، و این سخنان او نیز به بازارهای جهانی آرامشی نسبی بخشید.
بهبود وضعیت سهام تسلا با وعدهٔ تمرکز بیشتر ماسک بر فروش شرکت
چین همچنین بهعنوان بزرگترین بازار خودروهای برقی جهان، نقشی حیاتی در رشد فروش و تولید خودروهای برقی تسلا ایفا میکند.
پس از آنکه ایلان ماسک، مالک شرکت تسلا، اعلام کرد از ماه آینده زمان کمتری را صرف همکاری با دولت ایالات متحده خواهد کرد، سهام شرکت تسلا روز چهارشنبه در معاملات اولیه بورس حدود ۵ درصد افزایش یافت. این تصمیم امیدواریهایی دربارهٔ تمرکز بیشتر او بر بهبود برند و فروش خودروساز برقی ایجاد کرده است.
آقای ماسک که در «ادارهٔ کارآمدی دولتی» مشغول به کار بوده و بر کاهش هزینهها از طریق تعدیل نیروی دولتی تأکید کرده بود، با واکنش شدید افکار عمومی و اعتراضاتی در نمایشگاههای تسلا روبهرو شد.
او ضمن پذیرش این انتقادات، افت ۲۵ درصدی فروش خودروهای تسلا در سهماهه نخست سال و کاهش ۷۱ درصدی سود خالص را به آسیب برند نسبت نداد.
ماسک گفت از ماه آینده نقشش در دولت ترامپ را به یک یا دو روز در هفته کاهش خواهد داد، چرا که بیشتر وظایف اصلیاش در راهاندازی تیم «ادارهٔ کارآمدی دولتی» انجام شده است.