لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۴۷

مخالفت اسپانیا، کانادا و بریتانیا با تحویل بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین


مارگریتا روبلز، وزیر دفاع اسپانیا
مارگریتا روبلز، وزیر دفاع اسپانیا

درپی تصمیم ایالات متحده مبنی بر تحویل بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین و در حالی که دولت اوکراین اعلام کرده از بمب‌های خوشه‌ای برای آزادسازی کشورش استفاده می‌کند، اسپانیا، کانادا و بریتانیا با تحویل این نوع بمب به کی‌یف مخالفت کردند.

مارگریتا روبلز، وزیر دفاع اسپانیا، روز شنبه ۱۷ تیر در مادرید به خبرنگاران گفت: «اسپانیا با وجود تعهد قاطع خود به اوکراین، همچنین به طور قاطع متعهد شده که برخی سلاح‌ها و بمب‌ها تحت هیچ شرایطی قابل تحویل نیستند.»

اسپانیا یکی از امضاکنندگان کنوانسیونی در سال ۲۰۰۸ در اسلو است که استفاده، تولید، انبار و انتقال بمب‌های خوشه‌ای را منع می‌کند.

این کنوانسیون تاکید می‌کند که این نوع جنگ‌افزار، غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان را می‌کشد یا معلول می‌کند، مانع توسعه و بازسازی پس از جنگ می‌شود و بازگشت پناهجویان و افراد آواره به منطقه جنگی را به مدت چندین سال به عقب می‌اندازد.

ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، نیز تأکید کرد که این کشور یکی از امضاکنندگان این کنوانسیون است.

او با این حال، روز شنبه به خبرنگاران گفت: «ما به تلاش خود برای حمایت از اوکراین در برابر تهاجم غیرقانونی و بی‌دلیل روسیه ادامه می‌دهیم.»

دولت کانادا نیز اعلام کرد: «ما از به‌کارگیری بمب‌های خوشه‌ای حمایت نمی‌کنیم و برای پایان دادن به اثرات این نوع سلاح‌ها بر غیرنظامیان و به ویژه کودکان تلاش می‌کنیم.»

بمب خوشه‌ای به انواع وسایل انفجاری گفته می‌شود که در اثر یک انفجار اولیه تعداد زیادی مهمات کوچک‌تر را در منطقه انفجار پخش می‌کند تا با فاصله زمانی پس از انفجار اول منفجر شوند.

با این حال، پنتاگون می‌گوید نوعی از بمب‌های خوشه‌ای را تحویل اوکراین می‌دهد که دامنه انفجاری کمتری دارند و در نتیجه مهماتی که در مراحل دوم منفجر خواهند شد نیز در این بمب‌ها کمتر خواهد بود.

هم‌زمان با اعلام نارضایتی برخی متحدان آمریکا از تحویل این‌گونه از جنگ‌افزار به اوکراین، الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، با ستایش از تصمیم ایالات متحده برای ارسال بمب‌های خوشه‌ای به این کشور گفت که از بمب‌های خوشه‌ای فقط برای «آزادسازی خاک اوکراین استفاده خواهیم کرد» و اطمینان داد که از این نوع بمب «در روسیه استفاده نخواهد شد.»

مشاور امنیت ملی آمریکا می‌گوید واشینگتن قصد دارد هزاران بمب خوشه‌ای را در اختیار اوکراین قرار دهد و اقداماتی را برای رفع نگرانی متحدان ایالات متحده در ناتو، در مورد خطرات این سلاح برای غیرنظامیان، انجام خواهد داد.

جیک سالیوان در نشست روز ۱۶ تیرماه در کاخ سفید با دفاع از این تصمیم گفت: «ما می‌دانیم که بمب‌های خوشه‌ای با مهمات منفجرنشده‌ای که از خود به جای می‌گذارند، به غیرنظامیان آسیب می‌زنند. به همین دلیل است که ما تصمیم‌گیری را تا زمانی که می‌توانستیم به تعویق انداختیم.»

آمریکا، روسیه و اوکراین کنوانسیون منع سلاح خوشه‌ای را امضا نکرده‌اند.

از سوی دیگر، روسیه و ایران نیز در واکنشی مشابه گفتند که این اقدام نشان‌دهنده قصد آمریکا به «طولانی‌تر کردن» این جنگ است.

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز شنبه در بیانیه‌ای در وب‌سایت این وزارتخانه گفت که ارسال بمب‌های خوشه‌ای «گام دیگری با هدف طولانی کردن جنگ بدون در نظر گرفتن هزینه جانی غیرنظامیان است.»

همزمان ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز در توئیتر نوشت که «تصمیم آمریکا به ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین، گویای عزم واشنگتن در استمرار و پیچیده‌تر کردن جنگ اوکراین است.»

بر اساس گزارش‌های رویترز و رادیو فردا؛ م.ت / پ.پ
XS
SM
MD
LG