لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۴

نرگس محمدی از اوین: سرپیچی زنان از حجاب اجباری، قدرت استبداد دینی را خواهد شکست


نرگس محمدی، فعال حقوق بشر
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، در واکنش به راه‌اندازی مجدد گشت ارشاد و برخورد با زنان معترض به حجاب اجباری در نامه‌ای از زندان اوین تأکید کرد که «قدرت امتناع» زنان در ایران، «قدرت استبداد حکومت دینی را در هم‌ شکسته است» و این روند، به گفته او ادامه خواهد یافت.

خانم محمدی در پیامی که روز شنبه ۳۱ تیرماه در صفحه اینستاگرام منتسب به او منتشر شد، با بیان اینکه «با هر مرام و عقیده‌ای» نمی‌توان به حجاب اجباری «بی‌اعتنا» بود، تحمیل حجاب را «دسیسه حکومت دینی و زن‌ستیز» برای حذف زنان از عرصه عمومی جامعه دانست.

در این پیام آمده است که مبارزه علیه حجاب اجباری «مسئله‌ای برای آزادی و رهایی از استبداد، مسئله‌ای برای عدالت و رهایی از ظلم و ستم، مسئله‌ای برای تحقق صلح، دموکراسی و حقوق بشر و رهایی از خشونت و تبعیض است.»

جمهوری اسلامی ایران از هفته گذشته نیروهای گشت ارشاد را که در بحبوحه اعتراضات یک سال اخیر غیرفعال کرده بود، دوباره راهی خیابان‌ها کرد.

این اقدام در آستانه سالگرد جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد رخ داد که جرقه اعتراضات گسترده در بخش‌های وسیعی از ایران را روشن کرد.

خانم محمدی در ادامه با اشاره به اینکه زنان ایران به «قدرت و جایگاه تاریخی و مبارزاتی» برای ایجاد تغییرات انقلابی دست یافته‌اند، گفت: «یقین داریم قدرت امتناع و قدرت سرپیچی ما از تمکین به حجاب اجباری، قدرت استبدادی حکومت دینی را خواهد شکست.»

این فعال حقوق بشر همچنین با تأکید بر «ناتوانی» جمهوری اسلامی در مقابله با خواست زنان ایران برای رسیدن به حقوق خود نوشت: «حکومت وحشت‌زده در تقلایی سخت برای جلوگیری از آن است که البته خودش هم امیدی به سرانجامش ندارد.»

جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱ سرآغاز اعتراضات گسترده‌ای بود که تاکنون نیز ادامه دارد.

سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی انتظامی، روز ۲۵ تیر با اعلام آغاز به کار دوباره واحدهای «گشت‌ و پیاده» برای برخورد با زنانی که تن به حجاب اجباری نمی‌دهند، گفته بود: «پلیس به درخواست گروه‌های اجتماعی و همچنین تاکید روسای جمهور و قوه قضائیه» اقدام به استقرار این گشت‌ها در سراسر کشور کرده است.

نرگس محمدی در نامه روز شنبه خود یادآور شده که پوشاندن موی زنان بر خلاف ادعای حکومت ایران نه برای «حفظ حرمت زنان» یا «کنترل شهوت جنسی مردان» بلکه برای «ارضای شهوت قدرت‌طلبی مستبدانه مردانه» بود.

استقرار گشت‌های خودرویی و پیاده انتظامی برای برخورد با زنانی که تن به حجاب اجباری نمی‌دهند، در مناطق مختلف شهرها در حالی انجام می‌شود که تنها دو ماه به سالگرد جان باختن مهسا امینی مانده است.

احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروهای انتظامی، پیشتر روز ۲۶ فروردین امسال را به عنوان سرآغاز «برخورد جدی پلیس با کشف حجاب» نامیده بود، اما تصاویر دریافتی از ایران نشان می‌داد که درصدی از زنان و دختران با وجود خط ‌و نشان کشیدن‌های مقامات انتظامی و سیاسی جمهوری اسلامی به حجاب تحمیلی حکومتی تن درنمی‌دهند.

با استفاده از گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ پ.م./ آ.ت.
XS
SM
MD
LG