لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۳۳

سال ۲۰۲۴؛ افزایش چشمگیر آمار کشته‌شدگان در درگیری‌های مسلحانه در سراسر جهان


لاشهٔ یک اتوبوس که در خان یونس که در جریان جنگ اسرائیل در نوار غزه مورد اصابت قرار گرفته است، دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳
لاشهٔ یک اتوبوس که در خان یونس که در جریان جنگ اسرائیل در نوار غزه مورد اصابت قرار گرفته است، دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳

یک سازمان غیرانتفاعی که درگیری‌های مسلحانه در سراسر جهان را رصد می‌کند، گزارش داده است که در سال ۲۰۲۴ تعداد کشته‌شدگان در درگیری‌های سراسر جهان به بیش از ۲۳۳ هزار نفر رسید؛ این یعنی روند صعودی خشونت‌ها و تنش‌های بین‌المللی ادامه داشته است.

بر اساس گزارش سازمان «داده‌های مکان و رویداد درگیری‌های مسلحانه» (ACLED)، که به‌طور تخصصی به جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل داده‌های درگیری‌های جهانی می‌پردازد، تعداد کشته‌شدگان در درگیری‌های مسلحانه در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایش ۳۰ درصدی داشته و در قیاس با پنج سال پیش دو برابر شده است.

این سازمان می‌گوید جنگ در اوکراین با ۶۷ هزار کشته، مرگبارترین درگیری سال ۲۰۲۴ بوده است. مناطق فلسطینی غزه و کرانهٔ باختری نیز با ۳۵ هزار کشته، شاهد خشونت‌های گسترده‌ای در سال ۲۰۲۴ بوده‌اند.

این یافته‌ها نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۴ یک نفر از هر هشت نفر در سراسر جهان در معرض درگیری‌های مسلحانه قرار گرفته است.

کلیونا رالی، استاد جغرافیای سیاسی در دانشگاه ساسکس و بنیان‌گذار سازمان ACLED، در این باره به واشینگتن‌پست گفته است که پیش‌بینی می‌کند روند افزایشی درگیری‌ها در سال آتی نیز ادامه یابد.

او ازجمله به مناطقی چون ایران، چاد، اکوادور و پاکستان اشاره کرده و گفته است این مناطق ممکن است در سال آتی شاهد افزایش درگیری‌های خشونت‌آمیز باشند.

در این گزارش همچنین آمده است که پس از حملات گروه افراطی حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و پاسخ اسرائیل به این حملات، توازن قدرت در «محور مقاومت» به‌طور قابل توجهی تغییر کرد و حکومت ایران به اولین درگیری‌های مستقیم خود با اسرائیل کشیده شد و جایگاه منطقه‌ای جمهوری اسلامی تضعیف شد.

آمریکا و اتحادیه اروپا گروه حماس را یک سازمان تروریستی می‌دانند، اما جمهوی اسلامی مهم‌ترین حامی این گروه افراطی بوده است.

ازجمله تحولات مهم سال ۲۰۲۴ که این سازمان آن را ثبت کرده، ظهور حوثی‌های یمن به‌عنوان «یک قدرت منطقه‌ای برجسته» بوده است.

این گروه، که پیشتر به خاطر مواضع ضد اسرائیلی و نزدیکی به حکومت ایران شناخته شده بود، توانسته است با بهره‌گیری از فناوری پهپاد و موشک، دقت حملات خود را افزایش دهد و حتی خاک اسرائیل را هدف بگیرد.

از سوی دیگر در سوریه، رژیم بشار اسد، با وجود حمایت و دخالت مستقیم سالیان نیروی قدس سپاه پاسداران، با حملهٔ شورشیان مسلح به سرعت فروپاشید و پنج دهه حکومت خاندان اسد در این کشور پایان یافت.

در بخش دیگری از گزارش سازمان «داده‌های مکان و رویداد درگیری‌های مسلحانه» آمده است که با کم‌اثر شدن حملات موشکی به اسرائیل، توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران کاهش یافته و ممکن است تهران به توسعهٔ برنامهٔ هسته‌ای رو بیاورد تا موقعیت خود را در مذاکرات آینده با آمریکا تقویت کند.

در مقابل، اسرائیل ممکن است از طریق حمله به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران، هدف قرار دادن شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق و سوریه و کشتن رهبران حوثی‌ها در یمن، به دنبال استفاده از مزیت نظامی خود برای تقویت موقعیت بازدارندگی باشد.

در پایان بخش مربوط به ایران در این گزارش آمده است که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا یک عامل پیش‌بینی‌ناپذیر به معادلهٔ خاورمیانه افزوده است.

براساس این گزارش، ممکن است آمریکا ضمن بازگشت به سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی، نیروهای محلی در عراق را تقویت کند و هم‌زمان و به‌تدریج نیروهای خود را در منطقه کاهش دهد.

XS
SM
MD
LG