ترامپ: قرار نبود ایران پولی برای حمایت از حماس و حزبالله داشته باشد
دونالد ترامپ در روز تحلیف خود، به شماری از خانوادههای گروگانهای آمریکایی- اسرائیلی، گفت که «فاجعۀ» اتفاق افتاده برای اسرائیل در حملۀ گروه افراطی حماس به این کشور و به گروگان بردن شهروندان آن، نتیجۀ «حمایت مالی» جمهوری اسلامی ایران از گروههای نیابتی تهران مانند حماس و حزبالله و کسب دوبارۀ درآمد نفتی از سوی ایران در معامله با کشورها است.
او به این خانوادهها گفت: «اسرائیل نباید روز هفتم اکتبر مورد حمله قرار میگرفت. هیچیک از شما قرار نبود اینجا باشید (تا برای آزادی عزیزان خود درخواست کنید). برخی از شما تنها خواهان آن هستید که جسد فرزندتان را (از دست حماس) آزاد کنید.»
آقای ترامپ افزود: (در دورۀ پیشین ریاستجمهوری او) ایران «ورشکسته بود. (قرار بود) اگر کسی (کشوری) از ایران نفت میخرد، نتواند با ما (آمریکا) معامله کند. (اما) همه عبور کردند (تعهد یادشده را نقض کردند). چین از آن عبور کرد. قرار نبود آنها (رهبران تهران) پولی برای حماس، حزبالله داشته باشند».
دونالد ترامپ به خانوادههای گروگانها گفت که (اگر ایران پول نداشت) «پسران شما الان زنده بودند و مطمئناً گروگان گرفته نمیشدند. این شرمآور است. اما ما در زمانی کوتاه شمار زیادی از آنها را بیرون میآوریم.»
دونالد ترامپ روز دوشنبه در بخشی از برنامههای روز تحلیف خود از خانوادههای آمریکایی- اسرائیلی که فرزندان آنها گروگان حماس در غزه هستند یا پیشاپیش آزاد شدهاند، دعوت کرد به روی صحنه بیایند.
او به آزادی سه دختر اسرائیلی در روز یکشنبه در نتیجهٔ توافق جدید اشاره کرد و گفت «آنها صدمه دیدهاند. یکی از دخترها (امیلی داماری) انگشتانش را از دست داده است. او سعی کرده بود از خود در برابر شلیک گلوله محافظت کند. باورکردنی نیست. ما دست از دعا برای شما برنداشتیم و بسیار خوشحال شدیم که افراد آزادشده دوباره نزد خانواده و دوستانشان بازگشتند. این اتفاق هرگز نباید میافتاد».
آن بخش از سخنرانی ترامپ پس از تحلیف در مورد توافقی که منجر به آغاز رهایی گروگانهای اسرائیلی از دست حماس شد، تنها بخشی بود که به جز جمهوریخواهان، جو بایدن، کامالا هریس و سایر مقامات و چهرههای دموکرات نیز به پا خاسته و در واکنش به آن کف زدند.
ترامپ: ریاض جزو پیمانهای ابراهیم خواهد بود
دونالد ترامپ در روز تحلیف و ورودش به کاخ سفید، دربارۀ عادیسازی رابطه میان اسرائیل و عربستان سعودی گفت: «فکر میکنم که سرانجام ریاض مشمول پیمانهای ابراهیم خواهد شد».
از او پرسیده شد که آیا بر اسرائیل و عربستان سعودی برای عادیسازی فشار خواهد آورد یا خیر. ترامپ در پاسخ گفت: «نیازی به ایجاد فشار بر آنها نیست. فکر میکنم این اتفاق خواهد افتاد. شاید در حال حاضر نباشد اما بالاخره بخشی از توافقهای ابراهیم خواهد بود. به زودی، خیلی دور نیست».
«اطمینان» ترامپ از عدم ادامۀ حکومت گروه افراطی حماس در غزه
دونالد ترامپ در پاسخ به این پرسش که آیا میتواند به آتشبس میان اسرائیل و گروه افراطی حماس اطمینان کند تا هر سه مرحله از توافق تازه بدست آمده عملی شود یا خیر، گفت که «مطمئن نیستم».
او در ارتباط با حکومت در غزه پس از پایان جنگ اظهار داشت: «نمیتوانم تصور کنم، اما اطمینان دارم که اینها (گروه افراطی حماس)، کسانی که آنجا بودند، (در حاکمیت) نخواهند بود. اکثر آنها مردهاند. آنها دقیقاً آنجا (نوار غزه) را به خوبی مدیریت نکردند بلکه با شرارت و بدتر از آن (عمل کردند). این وضعیت نمیتواند ادامه یابد».
رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ که در دستیابی به توافق سهیم بود، از غزه دیدار خواهد کرد.
گروه افراطی حماس در فهرست تروریستی ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد.
رقص دونالد ترامپ و ملانیا در جشن فرماندهٔ کل قوا آمریکا
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و ملانیا ترامپ، بانوی اول ایالات متحده، شامگاه دوشنبه در جشن فرماندهٔ کل قوا آمریکا شرکت کردند.
ترامپ و ملانیا برای رقص دو نفره که از جمله برنامههای این مراسم بود در صحنهٔ رقص حاضر شدند و معاون رئیسجمهور جی دی ونس و همسرش اوشا ونس و همچنین تعدادی از نظامیان نیروهای مسلح ایالات متحده نیز به آنها پیوستند.
این مراسم بخشی از جشنهای پس از مراسم تحلیف بود که در مرکز همایش والتر ای واشینگتن برگزار شد.
مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهلوهفتمین رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه اول بهمن در داخل ساختمان کنگره برگزار شد و دولت دوم او پس از چهار سال کار خود را آغاز کرد.
گروه طالبان دو تبعۀ آمریکایی را آزاد کرد
حکومت گروه طالبان در کابل روز سهشنبه دوم بهمن، ساعاتی پس از آغاز به کار دونالد ترامپ در واشینگتن، از آزاد کردن دو شهروند دارای تابعیت آمریکایی از زندانهای خود در افغانستان خبر داد.
به گفته طالبان، آزادی این دو تن پس از رهایی خان محمد یک شهروند افغان، از اعضای طالبان که ۲۰ سال پیش در جریان جنگ در ننگرهار در شرق افغانستان، به اتهام قاچاق مواد مخدر و مشارکت در ترور بازداشت شده بود، صورت گرفته است. خان محمد در سال ۲۰۰۸ در دادگاه آمریکا به دو بار حبس ابد محکوم شد و دو دهۀ اخیر را در بازداشتگاه و سپس در زندانی در کالیفرنیا سپری کرد.
وزارت دادگستری آمریکا خان محمد را «یک جهادی خشن و قاچاقچی مواد مخدر» نامیده بود که به دنبال کشتن سربازان آمریکایی در افغانستان با استفاده از راکت بود.
وزارت خارجه طالبان به اسامی آزادشدگان آمریکایی اشاره نکرد اما به گزارش آسوشیتدپرس، خانواده رایان کوربت، یک آمریکایی که در بازداشت طالبان بود، در بیانیهای از آزادی او خبر دادند. آقای کوربت در تابستان ۲۰۲۱ در زمان فروپاشی دولت کابل که مورد حمایت آمریکا بود، در افغانستان زندگی میکرد. او یک سال بعد در یک سفر کاری از سوی طالبان ربوده شد.
خانواده آقای کوربت از دونالد ترامپ و همچنین جو بایدن که ریاستجمهوریاش اول بهمن به پایان رسید، برای حفظ جان او در «۸۹۴ روز پرچالش»، قدردانی کردند. بیانیۀ خانواده کوربت همچنین از قطر به دلیل «نقش حیاتی» در تسهیل آزادی» رایان ستایش کرد.
شبکه سیانان و روزنامه نیویورک تایمز هویت آمریکایی دوم آزاد شده را ویلیام مککنتی اعلام کرده و خبر دادند که او و رایان کوربت در راه آمریکا هستند.
محل تبادل افراد اعلام نشده، اما به گفتۀ سیانان، مقامات آمریکا زندانی طالبانی را به قطر منتقل کرده بودند.
ترامپ چهار نفر از جمله برایان هوک را اخراج کرد
دونالد ترامپ روز دوشنبه برایان هوک که در دورۀ نخست ریاستجمهوریاش، نمایندۀ ویژه در امور ایران بود، را «برکنار» کرد.
رئیسجمهور جدید آمریکا در «تروث سوشال»، شبکه اجتماعی خود، نوشت: برایان هوک را از مرکز ویلسون «برکنار» میکند.
او خطاب به آقای هوک و سه مقام دیگر آمریکا، از جمله ژنرال مارک میلی نوشت: «اخراج شدید»، و تأکید کرد که این نوشته به منزلۀ پیام رسمی در مورد اخراج آنهاست.
دونالد ترامپ افزود افرادی را از کار برکنار میکند که «با دیدگاه ما برای بازگرداندن دوباره عظمت آمریکا همسو نیستند».
به نوشته او، این چهار تن در میان هزار نفر و شاید افراد بیشتری هستند که منصوبشدگان دولت پیشین (جو بایدن) بودند.
از آقای هوک پس از پیروزی اخیر آقای ترامپ به عنوان سرپرست تیم انتقالی در ارتباط با وزارت خارجه نام برده شده بود.
مرکز بینالمللی وودرو ویلسون یک اندیشکدۀ مستقر در واشینگتن است که به نام وودرو ویلسون، از رؤسایجمهور پیشین آمریکا نامگذاری شده و بخشی از بنای یادبود ریاستجمهوری و مؤسسه اسمیتسونین است که در سال ۱۹۶۸ میلادی از سوی کنگره آمریکا برپا شد.
هیئت امنای این مرکز از سوی رئیسجمهوری برای یک دوره شش ساله منصوب میشود که یا از مقامات دولتی هستند یا غیردولتی. حدود یک سوم بودجۀ این مرکز از سوی دولت تأمین میشود.
مارک میلی، ژنرال ارشد پنتاگون، یکی دیگر از چهار نفری است که دونالد ترامپ نام او را در میان «اخراجشدگان» اعلام کرد.
ژنرال میلی که پیشتر رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا بود، از سوی جو بایدن به عضویت شورای مشورتی زیرساختهای ملی منصوب شده بود. ترامپ آقای میلی را از این شورا برکنار کرد.
گفتگو با یک تحلیلگر؛ دونالد ترامپ چه سیاستهایی در قبال ایران در پیش خواهد گرفت؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، روز اول بهمن سوگند یاد کرد و به طور رسمی کار دولت دوم او آغاز شد.
اکنون پرسش این است که آقای ترامپ در روزها و ماههای نخست دور دوم ریاستجمهوری خود چه سیاستهایی را در قبال جمهوری اسلامی ایران در پیش خواهد گرفت.
این موضوع را با گرگوری برو، تحلیلگر ارشد موسسه اوریژا گروپ، در واشینگتن در میان گذاشتیم.
ترامپ امروز برنامهای برای زیرساختها اعلام میکند
کاخ سفید میگوید دونالد ترامپ امروز سهشنبه درباره مسائل زیرساختی برنامهای اعلام خواهد کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در گفتوگو با شبکه فاکس نیوز وعده داد که این یک «خبر بزرگ» خواهد بود و اثبات میکند که «جهان میداند آمریکا بازگشته است.» او به جزئیات بیشتری در این زمینه اشاره نکرد.
این اعلامیه رئیسجمهور آمریکا ساعت ۹ شب به وقت گرینویچ اعلام خواهد شد.
آقای ترامپ در مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۱۶ وعده یک بسته زیرساختی ۱ تریلیون دلاری داده بود که در دوره نخست ریاستجمهوری او به نتیجه نرسید.
جو بایدن که در سال ۲۰۲۰ به ریاستجمهوری رسید، در سال ۲۰۲۱ لایحهای درباره زیرساختها را توانست با کمک دو حزب عمده آمریکا به تصویب برساند و دولت او گفت بر اساس این پروژه ۴۰ هزار پروژه آغاز شد.
ایران میگوید آماده مذاکره برای رفع تحریمها است
معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی میگوید ایران برای آغاز و ازسرگیری «مذاکرات رفع تحریم» آمادگی دارد.
کاظم غریب آبادی سهشنبه ۲ بهمن در حاشیه مراسم هفتاد و پنجمین سالگرد تصویب کنوانسیونهای ژنو، در واکنش غیرمستقیم به آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ افزود که «اگر اراده در طرفهای دیگر هم وجود داشته باشد گفتوگوها شکل خواهد گرفت و به نتیجه خواهد رسید».
او همچنین با تایید تاثیر تحریمها بر «زندگی مردم ایران» مدعی شد که آمریکا در وضع تحریمها به هدف خود نرسیده است.
دونالد ترامپ در دور قبلی ریاستجمهوری خود از برجام خارج شد و تحریمهای سختی علیه جمهوری اسلامی وضع کرد. با پیروزی او در انتخابات اخیر و آغاز به کار او در روز دوشنبه، گمانهزنیها از احیای فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی شدت گرفته است.
همزمان با اظهارات غریبآبادی، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت دولت پیشین ترامپ از برجام خارج شد و اکنون زمان آن است که بینیم چگونه میشود این موضوع را بدون توسل به جنگ حل کرد.
او گفت آژانس در تماس با روسیه، چین و اعضای اروپایی برجام است و طی هفتههای آینده مهمترین وظیفه ما رسیدن به یک «درک متقابل» است.
لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه و از متحدان قدیمی دونالد ترامپ، ۳۰ دی از رئیسجمهور جدید آمریکا خواست به تأسیسات هستهای ایران حمله کند.
واکنشها به تصمیم ترامپ برای خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی و پیمان پاریس
فرمانهای اجرایی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا مبنی بر خروج دوباره از توافقنامه اقلیمی پاریس و همچنین از سازمان بهداشت جهانی، واکنشهایی را از سوی کشورهای جهان و سازمانهای غیردولتی به دنبال داشته است.
اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی از این تصمیمات آقای ترامپ ابراز نگرانی و تأسف کردهاند و چین نیز خواستار تثویت نقش سازمان بهداشت جهانی شده است.