لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۶

درخواست بازداشت عمرالبشیر با «تمسخر» اردوغان روبرو شد


رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه

گزارش‌ها حاکی است درخواست دادگاه بین‌المللی کیفری از رجب طیب اردوغان، مبنی بر بازداشت کردن رئیس‌جمهوری سودان به هنگام بازدید از استانبول، با «تمسخر» رئیس‌جمهوری ترکیه روبه‌رو شده‌است.

عمر البشیر، رئیس‌جمهوری سودان، که به اتهام نسل‌کشی و جنایات جنگی تحت پیگرد قانونی قرار دارد، در تاریخ ۱۳ دسامبر امسال در یک نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول شرکت کرد.

این نشست به دعوت اردوغان تشکیل شد و هدف از آن ابراز مخالفت با به رسمیت شناختن اورشلیم/بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بود.

رجب طیب اردوغان در مصاحبه با رسانه‌های ترکیه گفت که دادگاه بین‌المللی کیفری نامه‌ای به او نوشته بود که در آن از مقام‌های ترکیه خواسته بود عمر البشیر را در جریان سفر وی به استانبول دستگیر کنند و تحویل مقام‌های این دادگاه دهند.

دادگاه بین‌المللی کیفری که در دوره موقت تعطیلی به‌سر می‌برد، هنوز این خبر را تأیید نکرده‌است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اردوغان روز پنجشنبه هفتم دی، در واکنش به این درخواست دادگاه بین‌المللی کیفری، در هواپیما به خبرنگاران گفت: «چنین چیزهایی فقط باعث خنده است.»

او افزود: «آیا فکر می‌کنید ما می‌رویم و یکی از اعضای سازمان همکاری اسلامی را که برای شرکت در چنین نشستی آمده، دستگیر می‌کنیم و به شما تحویل می‌دهیم؟»

رجب طیب اردوغان در ادامه گفت: «این دیگر چه نوع درکی است؟ فهمش غیرممکن است. ما با خنده آن را رد کردیم.»

رئیس‌جمهور ترکیه در ادامه تأکید کرد که کشورش از امضاکنندگان پیمان تنظیم‌شده توسط دادگاه بین‌المللی کیفری نیست.

دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه هلند، نهادی است که در سال ۲۰۰۲ میلادی برای محاکمه جرایم بزرگ در زمان ناتوانی دادگاه‌های ملی برای محاکمه، تاسیس شد.

عمر البشیر که در جریان کودتای اسلام‌گرایان در سال ۱۹۸۹ به قدرت رسید از سوی این دادگاه متهم به ارتکاب «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» در منطقه دارفور است.

بر پایه آمار سازمان ملل، در جریان بحران سال ۲۰۰۳ در دارفور، ۳۰۰ هزار تن کشته و بیش از دو و نیم میلیون نفر آواره شدند. سودان این آمار را رد کرده و می‌گوید در جریان درگیری‌ها فقط ۱۰ هزار تن کشته شدند.

حکم بازداشت عمر البشیر از ۴ فوریه ۲۰۰۹ به اتهام ارتکاب «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در دارفور»، توسط دیوان کیفری لاهه صادر شد.

در آن تاریخ، علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، برای اعلام حمایت خود از عمر البشیر سفری فوری به سودان داشت و در آن سفر سخنان تندی علیه محکوم‌کنندگان عمر البشیر بیان کرد.

در حالی که دادگاه بین‌المللی کیفری، رئیس‌جمهور سودان را متهم به «طراحی برنامه قلع و قمع، غارت و تجاوز جنسی در جریان مناقشه شش‌ساله دارفور» کرده‌است، علی لاریجانی در آن سفر، در بدو ورود خود به فرودگاه خارطوم، حکم دادگاه لاهه علیه رئیس‌جمهور سودان را «نشان‌دهنده حاکمیت تفکر آمریکایی» دانست.

مناقشه دارفور چندین سال میان نیروهای دولتی سودان و گروه عرب تحت حمایت دولت، موسوم به جَنجَوید از یک سو، و شبه نظامیان شورشی آفریقایی‌تبار از سوی دیگر در جریان بود.

در سال ۲۰۰۹ یعنی زمانی که حکم جلب عمر البشیر صادر شد، رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه بود و در آن زمان در واکنش به صدور این حکم گفت: «یک مسلمان نمی‌تواند نسل‌کشی کند. مسلمان قادر به انجام چنین کاری نیست.»

....................

با استفاده از خبرگزاری فرانسه و آسوشیتدپرس. پ.پ/ب.ک.
XS
SM
MD
LG