لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۵

موگرینی: تشویق به افزایش مبادلات تجاری با ایران برای حفظ برجام حیاتی است‎‎


فدریکا موگرینی
فدریکا موگرینی

مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا می‌گوید این نهاد شرکت‌ها و تجار را به افزایش مبادلات با ایران تشویق کرده و این کار را برای حفظ توافق اتمی، امنیت بین‌المللی و پیمان‌نامه منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای ضروری می‌داند.

به گزارش اسوشیتدپرس فدریکا موگرینی در جریان دیدار از نیوزلند، ۱۶ مرداد ماه به خبرنگاران گفته است اتحادیه اروپا خود تصمیم می‌گیرد، تمایل دارد با چه کسی داد و ستد کند.

خانم موگرینی گفته است «ما تمام تلاش خود را می‌کنیم که ایران توافق اتمی را حفظ کند، تا از مزایای اقتصادی این توافق بهره‌مند شود؛ مزایایی که این توافق برای مردم ایران به‌همراه آورده، چون ما معتقد هستیم این موضوع نه تنها برای امنیت منطقه ما مهم است که برای امنیت بین‌الملل نیز اهمیت دارد. باید در حفظ تمامی توافقاتی که پیمان‌نامه منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای را پیش‌می‌برند، کوشید».

خبرگزاری اینترنتی «اسکوپ» نیوزلند نیز گزارش داده‌است که در جریان دیدار موگرینی و وینستون پترز، وزیر خارجه آن کشور، دو طرف «حمایت قوی خود از برجام را اعلام کرده و آن را یکی از ارکان اساسی پیمان‌نامه منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای توصیف کرده‌اند». بنا بر این گزارش آقای پترس از تلاش‌های اتحادیه اروپا برای حفظ این توافق تشکر کرده‌است.

سخنان مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نیوزلند، تازه‌ترین واکنش این نهاد به موضوع خروج دولت دونالد ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌های ایالات متحده علیه تهران، است. برخلاف آقای ترامپ و دولت او، اروپایی‌ها بارها بر لزوم حفظ «برجام» تاکید کرده‌اند.

آقای ترامپ و بسیاری از اعضای حزب حاکم جمهوری‌خواه در آمریکا، چه در زمان مذاکرات اتمی، و چه پس از شکل‌گیری توافق، مخالف آن بودند. عربستان سعودی و اسرائیل از متحدان اصلی آمریکا در غرب آسیا نیز حمایت خود را از خروج واشینگتن از برجام اعلام کرده‌اند.

رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید توافق تیر ماه ۱۳۹۴ با ایران در ازای رفع تحریم‌های این کشور «توافقی وحشتناک و یک‌طرفه» بود. از منظر دونالد ترامپ، برجام باعث شد تا پول به ایران سرازیر شود و جمهوری اسلامی نیز از آن برای درگیری در خاورمیانه و دیگر اقدامات خود در منطقه استفاده کند. واشینگتن، تهران را متهم به اعمال مخرب و بی‌ثبات‌کننده متهم کرده‌است.

آقای ترامپ گفته آمریکا از همه کشورهای جهان می‌خواهد «تا روشن کنند که رژیم ایران با یک انتخاب روبه‌روست: یا رفتار تهدیدگرانه و بی‌ثبات‌کننده‌اش را تغییر دهد و به اقتصاد جهانی بپیوندد، یا به مسیر انزوای اقتصادی‌اش ادامه دهد». او روز دوشنبه با امضای یک فرمان اجرایی حکم به بازگشت بخش نخست از تحریم‌های ایران داد. رئیس‌جمهوری ایالات متحده تاکید کرده‌است که سیاست دولتش، «وارد آوردن حداکثر فشار اقتصادی» به ایران است.

اروپا با وجود مخالفت با خروج از برجام، با آمریکا در انتقاد از فعالیت‌های منطقه‌ای حکومت ایران و توسعه برنامه موشک‌های بالیستیک هم‌صدا شده‌است. ایران، اتهام دخالت در اوضاع منطقه و «ایجاد بی‌ثباتی» را رد کرده و می‌گوید برنامه موشکی‌اش در حالی‌که با تحریم‌های گسترده نظامی روبه‌رو است، اهداف «دفاعی» دارند. تهران بر حمایت خود از گروه‌هایی مانند حزب‌الله لبنان که آمریکا آن را تروریستی می‌داند، و یا شبه‌نظامیان شیعه در کشورهای مختلف، از جمله یمن، تاکید کرده و آن‌ها را گروه‌های «مقاومت» توصیف می‌کند.

به دنبال تصمیم ترامپ برای خارج کردن آمریکا از برجام، وزارت خزانه‌داری در روز ۱۸ اردیبهشت اعلام کرده بود طیف گسترده‌ای از تحریم‌ها علیه ایران، از جمله تحریم‌های نفتی و تحریم‌ها علیه بانک مرکزی در یک دوره زمانی ۹۰ تا ۱۸۰ روزه اعمال خواهند شد.

با استفاده از اسوشیتدپرس، اسکوپ‌مدیا، رادیو فردا|ت.ت|خ.ک
XS
SM
MD
LG