کمیسر اتحادیه اروپا در امور گسترش روز سهشنبه ۱۲ فروردین بر ضرورت حفاظت از رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی تاکید کرد و گفت: «اگر این کار را نکنیم هدیهای به مستبدان در سراسر جهان میدهیم».
مارتا کاس که در پارلمان اروپا سخنرانی میکرد، افزود این اتحادیه باید پناهگاهی برای رسانههای مستقل باشد تا بتوانند به کار خود برای «پاسخگو کردن چهرههای سیاسی و تجاری کشورهای خود و افشای فساد» ادامه دهند.
این اظهارات در جلسهای که پارلمان اروپا در استراسبورگ برای بحث دربارهٔ رادیو اروپای آزاد و موضوع حفاظت از رسانههای دموکراتیک تشکیل داده بود ابراز شد.
گفتوگو در پارلمان اروپا در واکنش به کاهش بودجهٔ سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده (یواسایجیام)، نهاد ناظر بر رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی، برگزار میشد.
فرمان اجرایی کاهش بودجهٔ این نهاد و شش نهاد دیگر را دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، ۲۵ اسفند امضا کرد و اندکی پس از آن کری لیک، که خود را مشاور ارشد مدیرعامل یواسایجیام معرفی کرده است، در نامهای اعلام کرد که کمک مالی مصوب کنگره به این رسانه متوقف شده است.
با اینکه یواسایجیام پس از آن از لغو این تصمیم و نامه خبر داد، اما تاکنون هیچ مبلغی از بودجهٔ مصوب کنگره را در اختیار رادیو اروپای آزاد قرار نداده و این موضوع باعث شد که رادیو اروپای آزاد از اول آوریل (۱۲ فروردین) برخی از کارکنان خود را به مرخصی بفرستد.
بحث طوفانی
جلسه گفتوگو دربارهٔ رادیو اروپای آزاد در پارلمان اروپا عمدتا با حمایتهای نمایندگان از این رسانه همراه بود.
مارتا کاس که از طرف کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در این جلسه حضور داشت در سخنان خود اشارهای به احتمال پا پیش گذاشتن اتحادیهٔ اروپا برای تامین مالی رادیو اروپای آزاد نکرد اما این ایده در اظهارات چندین عضو پارلمان اروپا تکرار شد.
سباستیائو بوگالو، نماینده پرتغال و عضو «مردم اروپا» که بزرگترین بلوک در پارلمان اروپا است، با اشاره به رادیو اروپای آزاد گفت: «ما بهای آن را خواهیم پرداخت و بار آن را بر دوش خواهیم گرفت».
ویرجینیوس سینکویسیوس، نماینده لیتوانی و عضو بلوک «سبزها» در پارلمان اروپا، نیز تاکید کرد: «باید اطمینان حاصل کنیم که رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی به بودجهٔ بلندمدت و پایدار، از جمله از سوی اتحادیه اروپا دسترسی دارد».
الکساندر وُندرا، نماینده جمهوری چک در پارلمان اروپا که در دورهٔ تسلط کمونیستها بر چکسلواکی یکی از مخالفان برجسته بود، در جلسه روز سهشنبه با تاکید بر اینکه رادیو اروپای آزاد به انتشار اطلاعات در کشورهای سرکوبگر مانند ایران، بلاروس و روسیه کمک کرد، از اتحادیه اروپا خواست تا در تامین بودجهٔ این رسانه مشارکت کند.
این جلسه بحث یکساعته گاهی طوفانی میشد و هنگام سخنرانی برخی اعضا، شمار دیگری از نمایندگان با صدای بلند با یکدیگر مجادله میکردند.
چند تن از نمایندگان پارلمان اروپا که عضو بلوکهای پوپولیست هستند نیز با کمک مالی این اتحادیه به رادیو اروپای آزاد مخالف بودند.
ماری خان، نماینده آلمان در پارلمان اروپا و عضو حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان»، در سخنان خود گفت که رادیو اروپای آزاد «میتواند بودجهٔ خود را تامین کند» و «رسانهها نباید توسط نهادهای اروپایی تامین مالی شوند».
خانم خان متعلق به جناح «گروه اروپای کشورهای مستقل» است.
میلان اوریک، نماینده اسلواکی در پارلمان اروپا و دیگر عضو همین جناح، هم گفت که اتحادیهٔ اروپا باید به جای این کار به کشاورزان اسلواکی که با ابتلای گاوهای خود به بیماری تب برفکی دست به گریبان هستند کمک کند.
او افزود: «این رسانههای مستقل شما مطلقا بر خلاف رسانههای مستقل هستند».
ژولین سانچز، نماینده فرانسه در پارلمان اروپا و عضو بلوک پوپولیست «میهنپرستان برای اروپا»، نیز گفت این جلسه که «دخالت دربارهٔ وضعیت ایالات متحده است» مصداق «دورویی» به شمار میرود.
بحث در این باره در پارلمان اروپا در استراسبورگ تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت اما قطعنامهای در پایان آن صادر نخواهد شد.
با این حال ممکن است در مرحله بعدی شامل صدور قطعنامه باشد؛ چند مقام پارلمان اروپا به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفتهاند که این پارلمان همچنان به نظارت بر اوضاع ادامه خواهد داد.