لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۵۸

اشاره تلویحی ظریف به «پیام آمریکا» برای حسن روحانی


محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی
وزیر خارجه ایران درباره دریافت احتمالی «نامه باراک اوباما» از سوی حسن روحانی می‌گوید که این موضوع را نه تأیید و نه تکذیب می‌کند و افزوده است که ممکن است پیام‌هایی «به صورت شفاهی» برای آقای روحانی ارسال شده باشد.

محمدجواد ظریف در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر که ۱۵ شهریورماه منتشر شد، در پاسخ به این سوال که آیا حسن روحانی پیامی از باراک اوباما دریافت کرده است، گفت: «بخش‌هایی از دیپلماسی ممکن است پنهان باشد و لذا نیازی نیست که در مورد ابعاد پنهان بنده اظهار نظری بکنم، نفیاً و اثباتاً، چون در غیر این صورت ما همه دیپلماسی را می‌توانستیم در رسانه انجام بدهیم.»

وی افزود: «ممکن است پیام‌هایی به صورت شفاهی و یا غیر از آن، از انحای مختلف برای آقای رئیس جمهور ارسال شده باشد. ... پیام‌های دیگری که احتمالا در ملاقات‌ها و برداشت‌هایی که از دیدگاه‌های طرف آمریکایی در ملاقات‌ها برای ما مطرح شده، به صورت مناسب در همان ملاقات‌ها پاسخ داده شده است.»

وزیر خارجه ایران در حالی به «پیام‌های شفاهی» اشاره کرده است که در جریان سفر سلطان قابوس، پادشاه عمان به تهران، تلویحا تأیید کرد که در این سفر، موضوع آمریکا یکی از مسائل مورد گفت‌وگو مابین ایران و عمان بوده است.

پیش از سفر پادشاه عمان به ایران که از سوم تا پنجم شهریور به طول انجامید، برخی منابع خبری گزارش داده بودند که سلطان قابوس احتمالا حامل پیامی از طرف دولت آمریکا به ایران درباره مسائل هسته‌ای است که به دنبال آن آقای ظریف ضمن ابراز بی‌اطلاعی از این «پیام ویژه»، آمادگی تهران را برای «بحث در موضوعات مختلف مورد علاقه دو طرف» اعلام کرده بود.

پس از این سفر وزیر خارجه ایران تأکید کرد که «آمریکا یکی از موضوعاتی است که وقتی دوستان ما به ایران سفر می‌کنند، در مورد آن صحبت می‌کنند» و توضیح داد که «آنها بعضا صحبت‌هایی با مقامات آمریکایی داشته‌اند و در این زمینه صحبت‌هایی مطرح می‌شود».

محمدجواد ظریف ۱۵ شهریورماه نیز در گفت‌و‌گو با مهر در مورد «پیام» یا «نامه» احتمالی باراک اوباما برای حسن روحانی گفت اگر در ملاقات‌ها «دیدگاه‌های طرف آمریکایی» مطرح شده باشد، «به صورت مناسب» به آنها پاسخ داده شده است و افزود: «این مجموعه موضوعی است که پیگیری شده.»

وی در ادامه با اظهار این‌ که دیپلماسی در کنار ابعاد آشکارش، بعدهای دیگری نیز دارد که باید در نظر گرفته شود، گفت اجازه بدهید که همه ابعاد این کار به صورت هماهنگ و منسجم انجام شود.

ظریف: مسئله هسته‌ای به راحتی قابل پیشرفت است

وزیر خارجه ایران همچنین در گفت‌و‌گوی خود با مهر به گفت‌و‌گوی تلفنی ۱۵ شهریورماه خود با کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اشاره کرد و گفت: «ما خواهان حل موضوع هستیم و بنابراین اگر طرف مقابل اراده سیاسی برای حل موضوع داشته باشد، کار به راحتی قابل پیشرفت است و من این مسئله را در تماس تلفنی صبح امروز با خانم اشتون نیز مطرح کردم.»

وی افزود که قرار است او و خانم اشتون در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با یکدیگر دیدار کرده و برای نحوه پیگیری کار با یکدیگر صحبت کنند.

اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل ۲۶ شهریورماه در نیویورک برگزار می‌شود و قرار است حسن روحانی و محمدجواد ظریف نیز به این اجلاس بروند.

رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران در ادامه همچنین تحریم‌ها علیه ایران را «غیرقانونی» خواند و گفت که با «مذاکرات سازنده» جلو هرگونه «بهانه» برای اعمال فشار بر «مردم ایران» گرفته می‌شود.

وی تأکید کرد که وزارت خارجه توان کارشناسی دنبال کردن این مذاکرات را دارد و «هماهنگی‌های» لازم در این زمینه در این وزارتخانه انجام شده است.

۱۴ شهریورماه رسانه‌های جمهوری اسلامی اعلام کردند که حسن روحانی مسئوليت مذاکرات هسته‌ای ایران با طرف‌های خارجی را به وزارت امور خارجه محول کرده است. مسوولیت مذاکرات تا پیش از این به عهده شورای عالی امنیت ملی بود.
XS
SM
MD
LG